Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
Advertisements

ANADOLU LİSELERİ TANITIM SUNUSU OKUL REHBERLİK SERVİSİ
OGES.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Temel Kavramlar
Öznur TOPER Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
YGS NEDİR? LYS NEDİR?.
VKV KOÇ ÖZEL LİSESİ 2010 – SINIFLAR DERS SEÇİM SÜRECİ HAKKINDA
K. K. T. C MİLLİ EĞİTİM, GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI EYLÜL 2010.
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
ÖMER PINAR MEHMET EREN ÖZTÜRK OĞUZHAN ÇAMLICA
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
Eğitim Teknolojileri Araştırmaları Dergisi , 2011, 2(2) : 0-0
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Hazırlayan : Ali ARSLAN ELETRONİK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ / 2008
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ FORMATÖR ÖĞRETMENLERİNİN BAKIŞ AÇISI İLE OKULLARDAKİ BİLGİ TEKNOLOJİSİ SINIFLARI.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
TÜRK CUMHURİYETLERİ İLE TÜRK VE AKRABA TOPLULUKLARI SINAVI (TCS)
Ölçme ve Değerlendirmede Temel Kavramlar
ORTAÖĞRETİMDE ALAN/DAL SEÇİMİ
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
KAVRAM ÖĞRETİMİNDE ÇALIŞMA YAPRAKLARININ KULLANILMASI
D.G.S. DİKEY GEÇİŞ SINAVI REHBERİ
1. D.G.S. nedir? Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan.
8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ ÖZKAN ÖZCAN
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNİ TANIYALIM! YUNUS EMRE ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) YEŞİLGİRESUN İLKÖĞRETİM OKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Psikolojik Danışman FİDAN YILDIZ.
TÜRKÇE EĞİTİMİ KAYNAK SİTELERİ
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıf öğrencileri, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
HOŞGELDİNİZ FUNDA KÖROĞLU REHBERLİK SERVİSİ.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Metaveri ve Standartlar Daire Başkanlığı Sınıflamalar Grubu ISCED 2011 (Uluslararası Standart E ğ itim Sınıflaması)
Üniversite Yolunda N asıl Üniversiteli Olurum. LYS.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE GELİŞMELER VE UYGULAMALAR
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
SBS Artık Tek Sınav! Yeni SBS Neler Getiriyor? TOK İ MEHMET AK İ F ERSOY OKULU.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
Her Noktada Maviokul.com YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
Dr. Mustafa Ayral: Altındağ Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Erol Bozkurt : Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Vural Çakır : Altındağ İlçe Milli Eğitim.
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
GİRİŞ Bağlanma doğumdan itibaren gelişen ve yaşam boyu devamlılık gösteren bir fenomendir. Bowbly bağlanmayı özellikle gerilim yaratan durumlarda bakım.
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ.
1: Şehit Yüzbaşı Beşir Bayraktar Ortaokulu,
EYLÜL DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
2016/2017 ÖSYS TERCİH HAZIRLIK SUNUMU
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
ÇANAKKALE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÜNİVERSİTE TERCİH KURSU OCAK 2018.
TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması)
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
Sait Gürsoy’un Özgeçmişi 1954 yılında doğan Sait Gürsoy, ilk ve orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamlamış, ardından da Galatasaray Yabancı Diller.
MEB DERGİ MAKALE İNCELEMESİ SAYI 211
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
EĞİTİMDE FIRSAT VE OLANAK EŞİTLİĞİ - EŞİTSİZLİĞİ
Sunum transkripti:

Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi Enver TATAR Milli Eğitim Dergisi 199 Nolu Sayı

Öğrenme güçlüğü çok geniş bir alanı kapsamasına rağmen matematik eğitiminde bu kavram, alana özgü bir takım yetersizlikler anlamına gelmektedir. Matematik öğreniminde karşılaşılan öğrenme güçlüklerini ifade ederken farklı terimlerin çoğu zaman birbirinin yerine kullanıldığı görülmektedir. “Zorluk (difficulty)”, “kavram yanılgısı (misconception)” ve “hata (error)” terimleri öğrencilerin matematikte yaşadıkları öğrenme güçlüklerinin ifade edilmesinde en çok kullanılanlar arasındadır. Yapılan literatür araştırmalarında öğrencilerin bazı konularda önemli düzeyde zorluk yaşadıklarını ve bunun nedeni olarak da girecek olacakları sınav sisteminin önemli bir etkisinin olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, üniversite öğrenimine başlayan öğrencilerin lise öğrenimleri sürecinde gördükleri matematik konularını öğrenmedeki güçlük düzeylerini belirlemek, bu konuların güçlük düzeylerinin bölüm, cinsiyet ve üniversite giriş sınav sistemine göre değişip değişmediğini tespit etmek amaçlanmıştır. Giriş

Örneklem Araştırma Bulguları Araştırma grubunu Türkiye’deki bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesi, ilköğretim matematik öğretmenliği (n=183), fen bilgisi öğretmenliği (n=161) ve sınıf öğretmenliğinde (n=159) öğrenim görmekte olan toplam 503 (erkek:180, kız:323) birinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. 2010–2011 öğretim yılının ilk haftasında yapılan bu araştırmaya katılan öğrencilerin tamamı 2010-LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile bu bölümlere yerleşmiş ve yapılan araştırmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırmaya katılan öğrencilerde “Mantık” konusunun en yüksek güçlük indeksine (%30,1) sahip olduğu belirlenmiştir. Bu konuyu sırasıyla “Olasılık (%27,4)”, “Permütasyon ve kombinasyon (%26)”, “İntegral ve uygulamaları(%22,1)” ve “İkinci ve üçüncü dereceden fonksiyonlar ve grafikleri (%19,8)” konuları takip etmektedir. Araştırmaya katılan öğrencilerin en az güçlük yaşadıkları konular ise “Rasyonel sayılar ve sıralama (%0,6)”, “Üslü sayılar(%0,6)” ve “Sayı sistemleri (%0,8)” konularıdır. Araştırma Bulguları

Araştırmada elde edilen güçlük indeks ortalamaları bölümler açısından incelendiğinde, ilköğretim matematik öğretmenliğini kazanan öğrencilerin %5,7 ile en düşük ortalamaya sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca %12,9 ortalama ile fen bilgisi öğretmenliği öğrencilerinin matematik konularında en yüksek güçlük indeksine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte ilköğretim matematik öğretmenliği öğrencilerinde “Rasyonel sayılar ve sıralama”, “Üslü sayılar”, “Çarpanlara ayırma” ve “İkinci ve üçüncü dereceden denklemler” konularının güçlük indeksleri sıfır olarak bulunmuştur. Güçlük indeksi anketinde “Bu konuyu hiç görmedim” maddesini işaretleyen öğrencilerin konu bazında sayıları analiz edildiğinde “Mantık” konusunu görmeyen öğrencilerin sayısının diğer konulara göre oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin cinsiyet açısından matematik konularındaki güçlük indeksleri incelendiğinde ortalama olarak kız öğrencilerin (%8,1) erkek öğrencilere (%11,1) göre matematik konularında daha az güçlük yaşadıkları tespit edilmiştir. Araştırma Bulguları

Üniversite öğrenimine başlayan öğrencilerin lise öğrenimleri sürecinde gördükleri matematik konularını öğrenmedeki güçlük düzeylerinin belirlendiği bu araştırmada, “Mantık” konusunun en yüksek güçlük indeksine sahip olduğu elde edilmiştir. Bununla birlikte “Bu konuyu hiç görmedim” ifadesini işaretleyen öğrencilerin oranının oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin lise 1’i, 2006 ve daha önceki yıllarda okudukları ve bu konunun lise 1 müfredatında olduğu göz önünde bulundurulursa, o dönemdeki üniversiteye giriş sınav sorularında bu konuya yer verilmemesi, hem güçlük indeksinin hem de “Bu konuyu hiç görmedim” ifadesini işaretleyen öğrencilerin sayısının yüksek olmasının nedenleri arasında olduğu düşünülmektedir. Mantık konusunun matematikte önemli bir yere sahip olduğu göz önünde bulundurulursa, hem konuyu görmeyenlerin sayısının hem de güçlük indeksinin yüksek oluşu matematik eğitimcileri tarafından dikkate alınması gereken bir durumdur. Dolayısıyla “Mantık” konusundaki öğrenme güçlüklerinin belirlenip giderilmesi için araştırmalar yapılabilir. Ayrıca bu durumların nedenlerini derinlemesine araştırmak için öğretmenler ile çalışmalar tasarlanabilir. Sonuç ve Tartışma

Makale yazarı : ENVER TATAR Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi Makale yazarı : ENVER TATAR Sunu Hazırlama : www.mebders.com