İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DENKLEMLER. DENKLEMLER ÜNİTE BAŞLIĞI X kimdir neye denir,neden gereksinim duyulmuştur.Bilinmeyeni denklem kurmada kullanırız.Bilinmeyen problemlerde.
Advertisements

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER
Parametrik doğru denklemleri 1
Mastarlar.
Beşinci hafta. Müfredat programı Ödev teslim Projelerini teslim edenler; Belediye Projesi -> Tamam Ulaşım Projesi -> Geldi ama kavramsal tasarım yerine.
Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.

Hatırlatma Ortogonal bazlar, ortogonal matrisler ve Gram-Schmidt yöntemi ile ortogonaleştirme vektörleri aşağıdaki özeliği sağlıyorsa ortonormaldir: ortogonallik.
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates And Logic Circuits)
A1 sistemi A2 sistemi Hangisi daha hızlı sıfıra yaklaşıyor ? Hatırlatma.
Kararlılık Sıfır giriş kararlılığı Tanım: (Denge noktası) sisteminin sabit çözümleri, sistemin denge noktalarıdır. nasıl belirlenir? Cebrik denkleminin.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
MATEMATİK PROJE ÖDEVİ Adı-Soyadı:Nihat ELÇİ Sınıfı-Numarası:7/C 1057
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
ÇARPMA İŞLEMİ X x x x xx x.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
Elektriksel potansiyel
TEK BOYUTTA HAREKET.
1-a) Şekildeki devrede 5 Gauss yüzeyi belirleyin ve KAY yazın.
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
ÖZDEŞLİKLER- ÇARPANLARA AYIRMA
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
Mekanizmalarda Hız ve İvme Analizi
BİRİNCİ DERECEDEN İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ (2016)
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
İleri Algoritmalar 2. ders.
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
KAY ve KGY toplu parametreli devrelerde geçerli
Çizge Teorisi ve Algoritmaları
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
Günay DOĞU Şefika AKMAN Emel GÖLGE B.Görkem ŞAHİN
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Çizge Teorisi ve Algoritmalari
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
NET101 GENEL MATEMATİK ÖĞR. GÖR . SÜLEYMAN EMRE EYİMAYA
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
LOJİK KAPILAR (GATES) ‘Değil’ veya ‘Tümleme’ Kapısı (NOT Gate)
Sonlu Özdevinirlere Giriş
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
KONU : MAKSİMUM MİNİMUM (EKSTREMUM) NOKTALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FONKSİYON.
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
Kümeler.
Derse giriş için tıklayın...
ÇARPANLARA AYIRMA Bu power point projesi çarpanlara ayırma metodları
İleri Algoritma Analizi
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
Sunum transkripti:

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER KONUYLA İLGİLİ: 1.TANIM 2.ÖRNEK VE ÖZEL DURUMLAR

a,b,c birer reel sayı olmak üzere ax2+bx+c=0 biçiminde denkleme ikinci dereceden denklemler denir. Bu denklemi sağlayan x1, x2 sayılarına, denklemin kökleri denir. =b2-4ac sayısına denklemin diskriminantı denir. ax2+bx+c=0 denkleminin kökleri aşağıdaki formül yardımıyla bulunur. -b±b2-4ac X1,2 ------------------------- 2a

KÖKÜN DURUMU >0 ise denklemin iki farklı kökü vardır. =0 ise denklemin kökleri birbirine eşittir. ve şu şekilde gösterilir. <0 ise denklemin kökü yoktur. Çözüm kümesi de yoktur. - b x1 = x2 = ---------- dır. 2a

x1 = x2 = ---------- = ------------- = ----------- = 1 2a 2 2 ÖRNEK: X2+4X+3=0 = b2-4ac =16-12= 4>0 -4±4 -4 ±2 X1,2 = ------------------------- = ------------------- = -1 ve -3 2 2 Ç={-1,-3} ÖRNEK: X2-2X+1=0 = b2-4ac =4-14= 0 - b -(-2) 2 x1 = x2 = ---------- = ------------- = ----------- = 1 2a 2 2 (x-1) (x-1) = 0

NOT: ax2+bx+c=0 denkleminde a ile c ters işaretli (ac<0)ise –4ac>0 ve =b2-4ac>0 dir. Öyleyse, ax2+bx+c=0 denkleminde a ile c ters işaretli ise denklemin iki kökü vardır. a ile c ayrı işaretli ise,  incelenerek köklerin var olup olmadığı belirtilir.

ÇÖZÜM FORMÜLÜNÜN SADELEŞTİRİLMESİ ax2+bx+c=0 denkleminde b birer çift sayı ise işlemlerde kolaylık sağlaması bakımından: b b’= ---------- olmak üzere diskriminant ’ =(b’) 2 –ac alınır. Bu 2 durumda kökler -b±  ’ X 1,2= ---------------- dır. Buna yarım a formül denir.

İKİNCİ DERECEDEN BİR DENKLEME DÖNÜŞTÜRÜLEBİLEN DENKEMLER Bunu bir örnekle açıklayacağız. 2x 27 6 1 + ----------- + --------------- = -------------- x+4 2x2+7x-4 2x-1 paydaları eşitleyelim (2x-1) (1) (x+4)

2x2+7x-4+2x(2x-1)+27= 6(x+4) 2x2+7x-4+4x2-2x+27= 6x+ 24 6x2-x-1 = 0 (3x+1) (2x-1) = 0 x= -1/3 , x=½ x= ½ paydayı sıfır yaptığı için kök olamaz. Bu yüzden Ç={-1/3} kümesidir.

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLERİN KÖKLERİ ARASINDAKİ BAĞINTILARI ax +bx+c=0 denkleminin kökleri. -b+ b2-4ac -b+ b2-4ac x= ----------------------- y= ----------------------- 2a 2a -b+ b2-4ac -b+ b2-4ac x+y= ----------------------- + ----------------------- 2a 2a x+y= -2b/2a , x+y= -b/a

-b+ b2-4ac -b+ b2-4ac x.y= ----------------------- . ----------------------- 2a 2a b2 - (b2-4ac) x.y = ------------------------------ 4a2 x.y= 4ac/4a2 , x.y = c/a

Önceki iki slayttan şu bağıntılar çıkar. 1/x + 1/y = (x+y)2 - 2xy= (-b/a)2-2c/a b2-2ac / a2 1/x2+1/y2 = x2+y2 / x2.y2 = b2-2ac/ c2 |x-y|=   / |a| x3+y3=(x+y)3-3xy(x+y)=3abc-b3/a3 eşitliklerini çoğaltmak mümkündür.

ÜÇÜNCÜ DERECEDEN BİR DENKLEMİN KÖKLERİ İLE KATSAYILARI ARASINDAKİ BAĞINTI ax2+bx2+cx+d= 0 x+y+z= -b/a xy+xz+yz= c/a xyz= -d/a

KÖKLERİ VERİLEN DENKLEMİN YAZILIŞI Kökleri x1,x2,x3 .........xn olan n dereceden bir denklem a0 olmak üzere: a(x-x1)(x-x2)(x-x3) .... (x-xn) = 0 şeklinde yazılabilir. Kökleri x1, x2 olan ikinci dereceden denklem a0 olmak üzere a(x-x1) (x-x2) = 0 dır

Burada a=1 olarak alınıp parantezler açılırsa denklem x2-(x1+x2)x+x1x2 = 0 x1+x2=s ve x1x2=p ile gösterilirse denklem, x2-sx+p= 0 olur.