KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL BAĞLAR  .
Advertisements

2. İYONİK BİLEŞİKLER.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
Katılar & Kristal Yapı.
ZAYIF ETKİLEŞİMLER.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
Artarsa. artarsa 4 KATILAR tipik geometrik şekilli şekilsiz 5.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
TEKNİK SERVİSTE BULUNMASI GEREKEN ARAÇ VE GEREÇLER.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
Kimyasal Bağlar ve Tanecikler Arası Kuvvetler:
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
Elektriksel potansiyel
Moleküller Arası Kuvvetler
IR SPEKTROKOPİSİ.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
MOLEKÜL GEOMETRİSİ Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Maddenin Tanecikli Yapısı
KİMYASAL BAĞLAR.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
AKTİFLİK İyonik çözeltilerde katyonlar negatif, anyonlar ise pozitif iyonlar tarafından çevrelenirler. İyonların etrafında zıt yüklü iyonlar tarafından.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
Atom ve Yapısı Esra Arslan.
DİFÜZYON KATSAYILARI Gazlar için Difüzyon katsayıları
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ATOM NEDİR?.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ
FEN BİLİMLERİ-8 4.ÜNİTE MADDE VE ENDÜSTRİ 1.Periyodik Sistem
Bölüm 5 Manyetik Alan.
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
ATOMUN YAPISI.
MAK212-SAYISAL YÖNTEMLER Sayısal Türev ve İntegral
Metallere Plastik Şekil Verme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HİBRİTLEŞME. HİBRİTLEŞME tabiattaki gerçek geometrisi arasındaki uyumsuzluğu gidermek amacıyla MELEZ ORBİTALLER HİBRİTLEŞME Bir molekülün elektronik.
Sunum transkripti:

KATI KRİSTALLER

KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI

İYONİK KRİSTALLER KOVALENT KRİSTALLER MOLEKÜLER KRİSTALLER ATOMİK KRİSTALLER METALİK KRİSTALLER

İYONİK KRİSTALLER

iyonlar arası elektrostatik çekim kuvvetleri oldukça kuvvetlidir serttirler oldukça yüksek erime noktalarına sahiptirler kaynama noktaları da yüksektir iyonlar belirli geometrik şekillerde bulunurlar pozitif ve negatif iyonlar arasındaki elektrostatik çe­kim kuvvetleri benzer iyonların birbirlerini itmelerinden daha fazladır

İyonik bileşikler ısı et­kisiyle doğrudan eritildiklerinde veya polar bir çözücüde çözüldüklerin­de elektriği iyi iletirler. Kristal halinde iken iyonlar serbestçe hareket edemediklerinden elektriği iletmezler.

Polar moleküllü maddelerin sıvıları iyonik bileşikler için en iyi çö­zücülerdir.

İyonik kristaller kırılgandır İyonik kristaller kırılgandır. Dövülerek veya basınç uygulanarak şekilleri değiştirilemez. Kristallerde artı ve eksi iyonlar, en büyük çekme kuvvetini sağlayacak şekilde düzenlenmişlerdir. Basınç uygulandığında bu düzen bozulur ve birbirine doğru yaklaşan aynı yüklü iyonlar arasındaki itme kuvveti nedeniyle katı, kristal düzlemi denilen belirli yüzeyler boyunca kırılır.

KOVALENT KRİSTALLER

Örgü noktalarında molekül­ler bulunur Polar olmayan moleküller örgü içinde London kuvvetleriyle bir arada tutulurlar Polar molekülleri de ise London kuvvetleri, dipol-dipol kuvvetleriyle desteklenir Elektrostatik çekim kuvvetleri küçük olup moleküler kristaller yumuşak ve erime noktaları düşüktür. Polar bileşikler mo­lekül biçimi ve büyüklüğü benzer ancak polar olmayan bileşiklerden biraz daha yüksek sıcaklıklarda erir ve kaynarlar Bileşiklerin çoğunda London kuvvet­leri dipol-dipol kuvvetlerinden daha büyüktür

Genel olarak kovalent maddeler sıvı halde elektrik akımını iletmez­ler Polar olmayan moleküller elektriksel bir alana cevap verecek elek­triksel yüklere sahip değillerdir. Polar moleküllerde ise dipolün pozitif ve negatif yüklerinin her ikisi de aynı tanecikte bulunur ve taneciğin elektrik alanının her iki kutbuna doğru eşit olarak çekilmesine neden olur.

Örgü noktalarında atomlar bulunan ve örgü oluşumu bu atomlar arasındaki kovalent bağlarla gerçekleştirilen kristallere ağ örgülü kris­taller denir. Bu tür kristaller atomik kristaller olarak da isimlendirilir C

Bu tür kristallerde molekül veya iyonları ayırt etmek imkansızdır. Kristalin yapısını parçalamak için çok sayıda kova­lent bağın koparılması gerektiğinden bu tür maddeler yüksek erime noktasına, yüksek kaynama noktasına, düşük buhar basıncına aşırı derecede bir sertliğe sahip olurlar. Elektrik akı­mını iletmezler.

METALİK KRİSTALLER

Kristal örgüsündeki metalik bağlar, kristal örgüsündeki pozitif iyonların çok sıkı bir şekilde düzenlenmesinin sonucu olarak kuvvetli olup çoğu me­taller (tümü değil; atomik yarıçap ve boş orbital sayısı gibi düşünül­mesi gereken diğer faktörler de vardır) yüksek erime noktasına ve yük­sek yoğunluğa sahiptir. Metalik kristaller kolayca biçimsel bozunmaya uğra­tılabilir. Metallerin çoğu dövülerek veya çekilerek ince tel ve levha haline getirilebilirler. Serbestçe hareket eden elektronlar metallerin yüksek ısısal ve elektriksel iletkenliklerinden sorumludur.