MÜhendislik DEğerlendirme Kurulu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
Advertisements

Ülkemizdeki Mühendislik Eğitiminde Akreditasyon
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
SON 3 YILDA BÖLÜMDE ÖZDEGERLENDİRME KONUSUNDA NELER YAPILDI? 7 Mart 2002.
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL ZİYARET VE
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
Dış İ lişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
EK DERS TAHAKKUK VE ÖDEMELERİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME SUNUMU
PROJE BAŞVURUSU PROJE’NİN HAVUZA ALINMASI KOMİSYON TOPLANTISI
ZAMANI ÖĞRENELİM.
TTB-UDEK ÇALIŞMALARI Kasım 2010, Ankara
Mühendislik Eğitiminde Akreditasyon ve MÜDEK Deneyimi
VI. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ Gizem Tomaşan, UTEK 2010 VI. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2-5 Haziran 2010, Adnan Menderes Üniversitesi, AYDIN Akreditasyonda.
2014 Tıp Eğitimi Çalıştayı Program Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu sunumu.
Yeni ve Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (YETAM) tarihleri arasında gerçekleştirilen faaliyetler.
21. MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI Ekim 2010, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 1 Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme.
ANTALYA KALİTE ÖDÜLÜ S Ü R E Ç Antalya Kalite Ödülü’nün duyurulması (21 Mart 2003) Antalya Kalite Ödülü’nün duyurulması (21 Mart 2003) Antalya.
MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDE KALİTE ARAYIŞI GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MÜDEK DEĞERLENDİRMESİ DENEYİMİ Şefaatdin YÜKSEL Gazi Üniversitesi.
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğretim Temel Politikası (Çalıştay Raporu) Prof. Dr. Üstün Özen Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Dekanı.
Uzmanlık Eğitiminin Akreditasyonu süreci neden gerekli ?
TKY BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
MÜDEK Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi 11 Mayıs 2012, İzmir Dr. M. Yavuz Erçil Genel Sekreter.
MÜDEK Dönemi Değerlendirmeleri: Bir Başlangıç Prof. Dr. Bülent E. Platin MÜDEK Başkanı 1. Ulusal Mühendislik Kongresi 21 Mayıs 2004 Eski Foça,
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ’NDE ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü
KalDer ve Mühendislik Eğitiminden Beklentiler Dr. Aydın Kosova, 20 MAYIS 2004 KalDer : Centrum İş Merkezi, Aydınevler San. Cad. No: 3 Küçükyalı İstanbul.
Hacettepe Biyoetik E ğ itim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBAM) Faaliyetleri Hacettepe Biyoetik E ğ itim Uygulama ve Araştırma.
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
XII. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ TANITIM TOPLANTISI Deniz Bayhan Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Üyesi Üyesi.
TOPLANTI GÜNDEMİ Açılış Sunum Soru-Cevap Kapanış.
DİYARBAKIR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Sunum İçeriği Mühendislik Eğitimi Akreditasyonu ve MÜDEK
Ulusal Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Kurulu (ECZAK) –
ZAMANI ÖĞRENELİM.
Mühendislikte Akreditasyon ve Kalite Sistemi. Sunum İçeriği MÜDEK MÜDEK Kurumun Sorumlulukları Kurumun Sorumlulukları Hazırlık Aşaması Hazırlık Aşaması.
27 Ağustos 2015, SAÜ Senato European University Association (EUA) Institutional Evaluation Programme (IEP)
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ, 2015 NİSAN 2016.
TBMM’YE BİREYSEL BAŞVURU YOLLARININ TANITILMASI VE DESTEKLENMESİ PROJESİ 1 Mayıs Mayıs 2016.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
Prof. Dr. Cemil Öztürk EPDAD Başkanı Marmara Üniversitesi
Çankaya Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı
Eğitim Fakülteleri Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği EPDAD Değerlendirici Eğitimi Çalıştayı Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi.
DÖNEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI HAZIRLIK SÜRECİ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ III.OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU
TÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK DERNEĞİ
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Değerlendirme Ölçütlerinin Belirlenme Usulleri Yönergesi Eğitim Komitesi Yönergesi.
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
2010 TAKVİMİ İYİ SENELER.
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE GERİ ÖDEME
ANKOS ELEKTRONİK BİLGİ KAYNAKLARI ERİŞİMİNDE ULUSALLAŞMAYA DOĞRU
ÇIKTI TEMELLİ DEĞERLENDİRME ZAHMETE DEĞER Mİ?
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Ocak 2010 PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR 1 2 3
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Süreci
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

MÜhendislik DEğerlendirme Kurulu MÜDEK MÜhendislik DEğerlendirme Kurulu

SUNUM İÇERİĞİ MÜDEK Etkinlikleri (7. MDK'dan bu yana) 2003-2004 Değerlendirme Dönemi – Gelişmeler 2004-2005 Değerlendirme Dönemi Takvimi MÜDEK Değerlendirici Çalıştayı (Eylül 2004)

MÜDEK ETKİNLİKLERİ (7. MDK'dan bu yana) Toplantılar Bir kez toplandı (30 Nisan 2004) e-posta ile bir çok kez e-toplantı yapıldı Şubat 2004 Çalıştayı için yoğun EÇG hazırlık çalışmaları ve toplantıları yapıldı Değerlendirici havuzunun genişletilmesi çalışmaları ve Eylül 2004 Değerlendirici Eğitimi Çalıştayı’nın hazırlıkları EÇG tarafından Haziran-Ağustos 2004 döneminde yapılacak Bundan sonraki MÜDEK toplantısı için Eylül 2004 hedeflenmekte

MÜDEK ETKİNLİKLERİ (7. MDK'dan bu yana) MÜDEK eğitim çalıştayı Amaç: Mühendislik programlarını MÜDEK değerlendirmesinden geçirmeyi planlayan Fakültelerin yönetici ve öğretim üyelerinin MÜDEK MÜDEK uygulamaları MÜDEK değerlendirmelerine hazırlık konularında bilgilendirilmesi ve eğitimi Yer, Süre ve Tarih: Ankara, 1 gün, 13 Şubat 2004 Destek: ODTÜ Mühendislik Fakültesi’nin ev sahipliği Katılım: 7 üniversitenin (Ankara, Atatürk, Dokuz Eylül, Fırat, Gaziantep, Haliç, Süleyman Demirel, Sütçü İmam) genelde yöneticileri (2 Dekan, 6 Dekan Yrd., 4 Bölüm Bşk., 2 Bölüm Bşk. Yrd.) olmak üzere toplam 19 katılımcı (kar fırtınası öncesi beklenen katılımcı sayısı: 28) Yöntem: Sunumlar, küçük gruplarda vaka çalışmaları, ortak tartışmalar Yürütücüler: MÜDEK Eğitim Çalışma Grubu’nun 4 üyesi

MÜDEK ETKİNLİKLERİ (7. MDK'dan bu yana) MÜDEK Sunumları Doğu Akdeniz Üniversitesi, Gazi Mağusa, KKTC (30 Ocak 2004) International Conference on Universities and Changing Patterns of Governance, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul (11 Mart 2004) Quality Evaluation in Higher Education Workshop, Bilgi Üniversitesi, İstanbul (10 Mayıs 2004) 1. Ulusal Mühendislik Kongresi, Eski Foça, İzmir (21 Mayıs 2004)

MÜDEK ETKİNLİKLERİ (7. MDK'dan bu yana) 2005 takvim yılı başında 2 yıllık bir dönem için göreve gelecek Başkan Yardımcısı ve MÜDEK üye adaylarının görüşülmesi ve kararlaştırılması Ayşe Erdem–Şenatalar (Başkan ve üniversite temsilcisi) [MÜDEK Çalışma Esasları’nın 3. maddesine göre otomatik görevlendirme] Bülent E. Platin (Eski Başkan ve üniversite temsilcisi) [MÜDEK Çalışma Esasları’nın 3. maddesine göre otomatik görevlendirme] A. Erbil Payzın (Başkan Yardımcısı ve sanayi temsilcisi) A. Hamit Serbest (Üniversite temsilcisi üye) [2. dönem üyelik] Refik Üreyen (Sanayi temsilcisi üye) [2. dönem üyelik] Aydın Kosova (KalDer temsilcisi üye) [2. dönem üyelik] Gökhan Baykal (Üniversite temsilcisi üye) [1. dönem üyelik] TMMOB Temsilcisi

SUNUM İÇERİĞİ MÜDEK Etkinlikleri (7. MDK'dan bu yana) 2003-2004 Değerlendirme Dönemi – Gelişmeler 2004-2005 Değerlendirme Dönemi Takvimi MÜDEK Değerlendirici Çalıştayı (Eylül 2004)

2003-2004 DEĞERLENDİRME DÖNEMİ - GELİŞMELER Değerlendirme takımlarının üniversite ziyaretleri (Aralık 2003) Üniversitelerin 30 gün yanıtları (Ocak 2004) Taslak raporların değerlendiriciler tarafından hazırlanması (Ocak-Şubat 2004) Raporların takım başkanları tarafından içerik ve format açısından incelenmesi ve takım içi değerlendirme tutarlılığının sağlanması (Mart 2004) Raporların editör tarafından içerik ve format açısından elden geçirilmesi ve takımlar arası tutarlılığın kontrol edilmesi (Nisan 2004) Raporların MÜDEK toplantısında görüşülmesi, tutarlılık amaçlı değişiklikler yapılması ve yetkinlik kararlarının alınması (Nisan 2004)

2003-2004 DEĞERLENDİRME DÖNEMİ - GELİŞMELER Raporların son rötuşlarının takım başkanları tarafından yapılması ve MDK Genel Sekreterliği’ne iletilmesi (Mayıs 2004) Raporların MDK Genel Sekreterliği tarafından ilgili Dekanlara teslimi (Mayıs 2004) Değerlendiricilerle ilgili 360º değerlendirme formlarının değerlendirici olmayan bir MÜDEK üyesince değerlendirilmesi ve sonuçların kimliksizleştirilerek değerlendiricilere geri beslenmesi (yeni başlandı ve halen sürmekte) 2003-2004 değerlendirme döneminin, her iki takım üyelerince değerlendirilip iyileştirme önerilenin geliştirileceği bir toplantı yapılması (Haziran 2004)

2003-2004 DEĞERLENDİRME DÖNEMİ - GÖZLEMLER Değerlendiriciler Gönüllülük Motivasyon Değerlendirilen mühendislik programlarının iyileştirme çabalarına destek arzusu Uzlaşma kültürünü kullanarak takım içinde ortak akla varma isteği Görevi yerine getirmede mükemmeli arama eğilimi Değerlendirilen kuruma ve meslektaşlarına saygı ve hassasiyet Uzmanlığını paylaşma isteği

2003-2004 DEĞERLENDİRME DÖNEMİ - GÖZLEMLER Kurumlar Değerlendirmenin gönüllülüğe dayandırılması nedeni ile meslektaş değerlendirmesinin kabul görmesi MÜDEK değerlendirmelerinin olası yansıması Yapıcı bir geri besleme olarak kabulü Programlarının kalitesini artırmak için bir araç olarak görülmesi Kaynak tahsisi için bir araç olarak kullanımı Program değerlendirme ve iyileştirme konularında heyecan, istek ve kararlılık, üst yönetimlerin kuvvetli desteği Kurumlarda değişim kültürünün yerleşmeye başlamış olması, eleştiri-özeleştiri ve “benchmarking” anlayışlarının büyük ölçüde başlamış olması Programlar içinde katılımın ve ortak hedefe doğru işbirliği anlayışının gelişiyor olması

2003-2004 DEĞERLENDİRME DÖNEMİ - BAZI ÖZDEĞERLENDİRME VURGULAMALARI Dekanlara, Bölüm Başkanlarına ve programların ölçme-değerlendirme sorumlularının alacakları MÜDEK eğitimlerinin özdeğerlendirme çalışmalarına çok olumlu etkisi bulunmakta MÜDEK değerlendirmesi başvurusu öncesi hazırlık (özdeğerlendirme) ve süresi çok önemli (Bu hazırlık süresi, değerlendirilecek programın sürekli iyileştirme sisteminin tasarlanmasına, kurulmasına, çalıştırılmasına, ilk sonuçlarının alınması ve geri beslenmesiyle ilk iyileştirme önlemlerinin hayata geçirilmesine izin verecek uzunlukta olmalı) Özellikle program çıktılarının (kazanımlarının) belgelenmesi, belgelenmiş sonuçlar üzerinden değerlendirilmesi ve bu değerlendirmenin sürdürülebilirliğinin kanıtlanması özdeğerlendirme sürecindeki en yoğun ve en zaman alıcı hazırlık etkinliği

SUNUM İÇERİĞİ MÜDEK Etkinlikleri (7. MDK'dan bu yana) 2003-2004 Değerlendirme Dönemi – Gelişmeler 2004-2005 Değerlendirme Dönemi Takvimi MÜDEK Değerlendirici Çalıştayı (Eylül 2004)

2004-2005 Değerlendirme Dönemi DEĞERLENDİRME TAKVİMİ MÜDEK'e başvuru (Dekanlıklar) [15 Ocak 2004] MÜDEK Çalıştayı (Dekanlar + Bölüm Başkanları) [13 Şubat 2004] Özdeğerlendirme Raporlarının (ÖDR) hazırlanması ve teslimi (Dekanlık + Bölümler) [01 Ağustos 2004] Değerlendirme Takımlarının oluşturulması (MÜDEK) [Ağustos-Eylül 2004] ÖDR incelenmesi, kurumlardan ek bilgi istenmesi (Takımlar) [Eylül-Ekim 2004] Kurum ziyaretleri (Takımlar) [Kasım-Aralık 2004] Değerlendirme raporları (Takımlar) [Ocak-Mart 2005] Değerlendirmenin sonuçlandırılması (MÜDEK) [Mart-Haziran 2005]

SUNUM İÇERİĞİ MÜDEK Etkinlikleri (7. MDK'dan bu yana) 2003-2004 Değerlendirme Dönemi – Gelişmeler 2004-2005 Değerlendirme Dönemi Takvimi MÜDEK Değerlendirici Çalıştayı (Eylül 2004)

MÜDEK DEĞERLENDİRİCİ ÇALIŞTAYI Amaçlar: 2004-2005 değerlendirme döneminde başvurulan ve MÜDEK değerlendirici havuzunda bulunmayan ya da yedekli olmayan programlar için değerlendirici eğitimi MÜDEK değerlendirici havuzunun genişletilmesi ve yaygınlaştırılması Süre ve Tarih: 2 gün, Eylül 2004 Yer: İstanbul ya da Ankara İçerik: MÜDEK, ölçütler, değerlendirme süreci, MÜDEK deneyimleri Yöntem: Sunumlar, küçük gruplarda vaka çalışmaları, tartışmalar Hazırlıklar: EÇG üyeleri Yürütme: EÇG üyeleri ve bazı 2003-2004 değerlendiricileri

TEŞEKKÜRLER MÜDEK http://mudek.me.metu.edu.tr/