TAT VE KOKU DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkçe Ana Dili Öğretmeni
Advertisements

.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
SoLUNUM SİSTEMİ.
Hazırlayan :Emre GÜNDOĞAN
DUYU ORGANLARI.
DUYU ORGANLARIMIZ Duyu organlarımız.
SOLUNUM SİSTEMİ.
DUYU ORGANLARIM OLMASA !
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
SOLUNUM SİSTEMİ 04/05/2006 SOLUNUM SİSTEMİ.
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
Tarafından yayınlanmaktadır. KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU.
DUYU ORGANLARI Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
YAKAÖREN İLKÖRETİM OKULU
KOKU FİZYOLOJİSİ Dr. Özge Bozkurt.
DERS: HAYAT BİLGİSİ KONU: VÜCUDUMUZU TANIYALIM.
Solunum Sistemi
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
KONU: Duyu Organlarımız
DUYU ORGANLARI.
DUYU ORGANLARIMI KULLANIYORUM.
DÜZENLEYEN İlkOkulu 4-B Sınıf Öğretmeni
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ:
EMİR DUMAN YASIR ESER aslIHAN DUMAN beyza karataş
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
SOLUNUM SİSTEMİ
SOLUNUM SİSTEMİ.
DUYU ORGANLARIMIZ Duyu organlarımızı bulmama yardımcı olur musunuz?
DERS: Hayat Bilgisi KONU: Duyu Organlarımız SINIF: 3. Sınıf
SOLUNUM SİSTEMİ Hücrede besinlerin oksijenle parçalanarak enerji üretilmesi olayına solunum denir. Besin + oksijen karbondioksit + su +
Prof.Dr.Şenol ERTÜRKOĞLU
DUYU ORGANLARI
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
S OLUNUM SISTEMI ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU GÜRKAN AKKAŞ 6/C MEHMET YAZICI ÖMER GÜNEŞ.
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
SOLUNUM SİSTEMİ.
BURUN (KOKU ALMA) Sağlık Slaytları
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
GÖZ KULAK BURUN DİL DERİ
DUYU ORGANLARI GÖZ BURUNKULAK DİL DERİ DUYU ORGANLARIMIZ Çevremizde olup bitenleri duyu organlarımızın yardımı ile kavrarız. Görme, işitme, koklama,
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
1. 2 Tanım: A ğzımızda bulunan, yediklerimizin tadını almamıza yarayan duyu organımıza Dil denir. Dil ayrıca konuşurken doğru sesleri çıkarmamıza yarar.
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
BEŞ DUYUMUZ.
BURUN Mehmet Ali YILDIZHAN.
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
ZÜLAL ŞENL İ K. BURUN Burun, koku alma duyusu organımızdır. Burnumuzla dışarıdan temiz hava alırız. Yeni pişen bir kekin, güzel bir çiçe ğ in, annemizin.
DİL Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan sesli ya da yazılı simgeler sistemi. Dil simgelerine "gösterge" adı verilir. Bu göstergeler, saymaca.
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
SOLUNUM SİSTEMİ SOLUNUM ORGANLARI
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
1-Göz 2-Kulak 3-Dil 4-Burun 5-Deri;
HAYVANSAL DOKULAR.
DUYU ORGANLARIMIZ BALKAN DORUK UZUNER 3/A SINIFI ERYAMAN
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
1.DÖNEM FEN PROJESI SOLUNUM AD: ARDA BILGIÇ SıNıF: 8/C NO:172.
GÖRME DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
Sunum transkripti:

TAT VE KOKU DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT

TAT DUYUSU VE DİL Dil, hareket yeteneği sayesinde çiğneme, yutma ve konuşmaya yardımcı olur. Dil, çizgili kastan yapılmış bir organ olup epitel doku ile örtülüdür. Tat almamızı sağlayan tat tomurcukları dil üzerinde ve damağın geri bölgesinde bulunur.

Bu tat alma tomurcukları, dil üzerindeki papilla denilen yapılarda yer alır. Tat tomurcukları tat reseptörleri ve destek hücrelerden oluşmuştur. Tat alma cisimcikleri (tat alma papilleri) mantar, çanak ve yaprak şeklindedir.

İnsanda dört çeşit tat alıcı reseptör bulunmaktadır İnsanda dört çeşit tat alıcı reseptör bulunmaktadır. Bunlar tuzlu, tatlı, acı ve ekşiye karşı duyarlıdır. Dilin orta kenarları tuzlu, uç kısmı tatlı, arka kısmı acı ve arka kenarları ise ekşi tatları ayırt eder. Ekşi ve acı maddelerin tadı damakla da alınır. Tat tomurcuklarından hiç biri dört tadın hepsine birden cevap veremez. Bazıları birer tanesine , bazıları ise birden fazla tada cevap verebilir.

Bir maddenin tadının alınabilmesi için su veya tükrük te erimesi gerekir. Erimiş maddeler tat alma tomurcuğundaki reseptör hücrelerini uyarır. Meydana gelen uyartılar sinirlerle beyinin ilgili merkezlerine iletilerek değerlendirilir. Böylece tat duyusu alınmış olur. Çiğnemeyle beraber meydana gelen koku,burunla da alındığından tat ve koku ortak olarak değerlendirilir. Örneğin, burnumuzu kapayıp soğanı çiğnediğimizde, yalnız tatlımsı bir duyuyu algılarız. İnsanların bir kısmı bazı maddelerin tatlarını alamazlar. Bu durum tat körlüğü olarak adlandırılır.

Burun ve Koku duyusu Burun, koku alan duyu organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır diğer taraftan da yutağa bağlanır. Burnun içini epitel doku örter ve bu dokunun üstü kıllarla kaplıdır. Epitel dokuda koku alma hücreleri ve yanlarında mukus salgılayan goblet hücreleri bulunur.

Mukus, burun boşluğunun duvarlarını ve kılları nemli tutar böylece burundan giren kirli havanın hem temizlenmesi hem de kuru havanın nemlenmesi sağlanıp hava solunuma uygun hale getirilir. Burunda, kıllar ve mukus salgısı yardımıyla solunan havadaki toz ve kirler tutulur. Böylece burundan giren kirli hava hem temizlenir hem de nemlenir.

Burun boşluğunun üst tarafında koku alma alanı olan sarı bölge bulunur. Burada koku reseptörleri (koku soğancığı) bulunur. Koku veren maddelerden çıkan moleküller hava ile burun boşluğuna girerler. Bunlar mukus içinde eriyerek kendisiyle temas eden koku reseptörlerini uyarırlar. Reseptörlerde başlatılan sinir impulsları beyine taşınarak koku alınır.

Sarı bölgedeki kemoreseptörler ile alınan koku talamusa uğramadan doğrudan beyin kabuğundaki bölgeye iletilir. Belirli bir süre içinde var olan kokunun hissedilmemesi ama yenisinin algılanmasının nedeni de budur. Koku reseptörleri bazı maddelere karşı daha hassastır.(sarımsak) Koku veren maddeden çıkan moleküllerin iki burun deliğine geliş zamanı arasındaki fark ile koku kaynağının vücuda göre nerede olduğu tahmin edilebilir. Koku alma duyusu çabuk yorulur.Koku duyusunun yorulması insanı kötü kokulardan koruyan küçük bir sigortadır.