ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PSY 311

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Esin Kulaç, Erol Gürpınar, Meral Öncü
Advertisements

BAĞIMSIZ ÖRNEKLEMLER İÇİN T TESTİ
VARYANS ANALİZİ.
Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans
Analysis of Variance/Multiple ANOVA
KOVARYANS ANALİZİ (ANCOVA)
BAĞIMLI GRUPLARA İLİŞKİN HİPOTEZ TESTLERİ
Chapter Seventeen 11. HAFTA.
VARYANS ANALİZİ İki örnek ortalaması arasındaki farkın önem kontrolü, örnek büyüklüğüne göre z veya t testlerinden biriyle yapılır. Bu testlerle, ikiden.
TEK YÖNLÜ VARYANS ANALİZİ
ANOVA.
Yrd. Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü
ANOVA (ANalysis Of Varyans)
1. İki Yönlü ANOVA İki bağımsız değişkenin bir bağımlı değişken üzerine etkisini araştırırken bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerine etkilerini.
FARKLILIKLARI İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
Farklılıkları İncelemeye Yönelik Analiz Teknikleri
Deneysel Yöntem İstatistiksel Yöntemler
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
THY ANALİZLERİ Ki – Kare Testi
T- TEST BAĞIMSIZ İKİ GRUP T-TESTİ
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
İKİDEN ÇOK (K) ÖRNEKLEM TESTLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
TEK YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene tek bir bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Tek Yönlü MANOVA kullanılır. Tek yönlü MANOVA da başlangıç.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
THY Uygulaması Araştırması
KRUSKAL WALLIS VARYANS ANALİZİ
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
ANOVA / MANOVA MODEL OLUŞTURMA VE VERİ ANALİZİ Irmak Çağlı
Deneysel Araştırmalar Desenler
ANALİTİK YÖNTEM VALİDASYONU
İstatistik-3 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
12.HAFTA İÇERİK VARYANS ANALİZİ Giriş Tek Faktörlü Varyans Analizi
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Parametrik Hipotez Testleri
ÖĞRENME AMAÇLARI Pazar segmentasyon kararları için farkların nasıl kullanıldığını öğrenmek t testinin ve z testinin ne zaman kullanılması gerektiği.
Maliye’de SPSS Uygulamaları
Çıkarsamalı İstatistik Yöntemler
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Numerik Veri İki Bağımlı Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
Deneysel Modeller Gerçek deneme M. Öntest-sontest kontrol gruplu deseni Sontest kontrol gruplu deseni Solomon dört gruplu desen Yarı deneme M. Eşitlenmemiş.
NON-PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü.
Numerik Veri İki Bağımsız Grup
İstanbul Medipol Üniversitesi
İKİDEN FAZLA BAĞIMLI ÖRNEK İÇİN TESTLER
TESTLER
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
Bölüm 8: Farklılıkları İncelemeye Yönelik Analiz Teknikleri
SODYUM VALPROAT VE LEVETİRASETAMIN KEMİK METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİLERİNİN HASTA GRUPLARI VE ANTİEPİLEPTİK ALMAYAN BENZER YAŞ GRUBUNDAKİ POPULASYONLA KARŞILAŞTIRILMASI.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
PARAMETRİK TESTLER Mustafa AKÇİL Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans.
5.Hafta Varyans Analizi -ANOVA
7.Hafta 2 Faktörlü ANOVA Two Way ANOVA
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
Nicel Araştırmalar II.
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
SPSS ile İSTATİSTİK 5.Hafta Kruskal Wallis H.
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PSY 311 Hafta 10: ANOVA tests Dr Sabahat Çiğdem Bağcı

ANOVA test ANOVA = Analyses of Variance = Varyans analizi Üç ya da daha fazla grup arasındaki fark F istatistiği kullanılır T-testine benzer, ancak daha fazla grup gereklidir

ANOVA türleri Tek yönlü ANOVA (gruplararası) Örneğin, kesitsel dizaynlarda 3 farklı grup Tek faktörlü tekrarlı ölçümler ANOVA (ilişkili) Örneğin, boylamsal dizaynlarda Tek bir grupta üç farklı ilişkili ölçüm Faktöryel ANOVA (karışık dizayn)

Örnek Medeni halin yaşam memnuniyeti üzerindeki etkisi nedir? Üç grup: Evli, bekar, boşanmış Bağımsız değişken: Medeni durum Bağımlı değişken: Yaşam memnuniyeti Üniversitedeki bölümün GPA üzerindeki etkisi nedir? Yaş grubunun (genç, orta yaş, yaşlı) öğrenme performansı üzerindeki etkisi nedir?

Tek faktörlü tekrarlı ölçümler ANOVA Tek bir bağımlı değişken ve grup Üç ya da daha fazla ilişkili ölçüm Senede üç farklı zamanda ölçülmüş stres seviyesi karşılaştırması Bağımsız değişken: Ölçümleme zamanı Bağımlı değişken: Stres seviyesi

Post-hoc test Varyans analizi karşılaştırılan grupların hangileri arasında fark olduğunu bildiremez. Bu nedenle anlamlı fark bulunduğu zaman bu farkın hangi gruplar arasındaki farktan kaynaklandığını bulmak amacıyla post-hoc test denen karşılaştırmaların yapılması gereklidir. Eğer ANOVA sonucunda sig. değeri 0,05'ten büyük çıktı ise post-hoc test yapılmaz

One-way ANOVA SPSS NFC değişkeni yaş gruplarına göre değişkenlik gösterir mi?

One-way ANOVA F(2,165) = 2.88, p > .05, anlamlı fark yok Gruplararası varyans Grupiçi varyans

Sonuçlar NFC değişkeninin yaş gruplarına göre değişip değişmediğini ölçmek için tek yönlü ANOVA uygulandı. Sonuçlara göre yaş grubunun NFC üzerinde anlamlı bir etkisi olmadıgı görüldü, F(2,165) = 2.88, p > .05. Genç grubun ortalaması 3.18 (SD = 1.05), orta yaş grup ortalaması 2.95 (SD = 1.32), ve yaşlı grubun ortalaması 2.67 (SD = 1.16).

ANOVA Bağımsız değişkenin ikiden fazla kategorili olması durumunda kullanılır. Bağımsız t-testi - > Tek yönlü ANOVA (One-way) Bağımlı t-testi - > İlişkili ANOVA (repeated measures)

Tek yönlü ANOVA Üç veya daha fazla farklı grup ve bir sürekli bağımlı değişkene ihtiyaç vardır Ekonomi, işletme ve matematik bölümleri öğrencileri arasında stres seviyesinde anlamlı fark var mıdır? ANOVA testi – gruplararası ve gruplariçi varyans oranları, anlamlı fark var mı? Post-hoc test; fark varsa hangi ikili gruplar arasında?

Tek faktörlü tekrarlı ölçümler (İlişkili) ANOVA İstanbuldaki İlköğretim Okullarında görev yapan öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme, eleştirel öğrenme ve geleneksel öğrenme yöntemlerine ilişkin görüşleri arasında fark var mıdır?  

H0 = İstanbul İlköğretim Okullarında görev yapan öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme, eleştirel öğrenme ve geleneksel öğrenme yöntemlerine ilişkin görüşleri arasında fark yoktur. H1 = İstanbul İlköğretim Okullarında görev yapan öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme, eleştirel öğrenme ve geleneksel öğrenme yöntemlerine ilişkin görüşleri arasında fark vardır.

Test kriterleri Normal dağılım Sürekli bir bağımlı değişken Küresellik (sphericity) => gruplararası farkların varyansları eşitliği

Multivariate tablosuna bakmak daha güvenli Wilks’ Lambda= .74, F(2,313) = 55.56, p < .05

Descriptive Statistics Mean Std. Deviation N TurkT1 66.8920 17.06673 315 MathT1 61.4097 20.68115 315 FenT1 68.4539 17.18387 315

Post-hoc testler «Compare main effects» Bonferroni LSD

Raporlama T1 (müdahale öncesi), T2 (müdahale sonrası), ve T3 (3 ay sonra) zamanlarında sınav kaygısındaki değişimi test etmek amacıyla tek yönlü tekrarlı ölçümler ANOVA testi uygulanmıştır. Ortalama ve st sapma değerleri tablo X’de verilmektedir. Zamanın anlamlı bir etkisi bulunmuştur; Wilks’ Lambda=.25, F(2, 28)=41.17, p < .05