Bilgisayar Donanımı BELLEKLER – RAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Advertisements

HAFIZA ÇEŞİTLERİ.
Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
Grup no: 3 Üyeler :İlke-Emre-Eray-Bilal
RAM (RANDOM ACCESS MEMORY)
BELLEK.
Bellekler SAMSUNG AKADEMİ İstanbul Emin CELİLOĞLU
Rastgele Erişimli Bellekler (RAM)
Temel Bilgi Teknolojileri
CPU (Merkezi İşlem Ünitesi)
Bellekler Bilgisayar Donanımı.
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 2 -.
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 2 -.
BELLEKLER.
Bilgisayar Donanımı Öğr. Gör. Tolga HAYIT
Register ve Türleri Nihal GÜNGÖR.
BELLEKLER.
66 CHAPTER SİSTEM UNITESİ. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 6-2 Sistem Üniteleri Mikro bilgisayarlar Masaüstü Dizüstü Tablet.
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Bellekler.
Er. Ü. Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu
Nihal Güngör.   Random Access Memory  Mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur.  RAM, genellikle bilgisayardaki ana hafıza ya.
MODÜLE 2: BELLEK BİRİMLERİ
Ders 2 Donanım Birimleri.
BELLEKLER.
Bellek-Hafıza (Memory)
ANA BELLEK Ana Bellek Nedir? Ana Bellek Nasıl Çalışır?
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK
DEPOLAMA.
DEPOLAMA.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
RAM BELLEK.
Bellekler RAM BELLEK.
DEPOLAMA.
DEPOLAMA.
RAM Memory-Rasgele Erişimli (Random Access Bellek )
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KUL.
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
BELLEKLER. İşlemcinin istediği bilgileri en hızlı şekilde işlemciye ulaştıran ve bilgileri geçici olarak saklayan depolama birimidir Bellek Nedir.
DDR SDRAM, (İngilizce "Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory") bilgisayarlarda kullanılan bir rastgele erişimli hafıza anlamına geliyor.
Hafıza Birimleri ve RAM
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN TEMELLERİ
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
BELLEK BİRİMLERİ Hüseyin ÖZTÜRK. BELLEK NEDIR  Bellekler, bilgi depolama üniteleridir.  Bilgisayarlar her türlü bilgiyi (resim, ses, yazı gibi) ikilik.
BTP 106 Bilgisayar Donanımı 4. Grup Slayt Ödevi DRAM, SRAM (Önbellek) Nedir ? ( )
BELLEKLER Bellekler, bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlar her türlü bilgiyi (resim, ses, yazı gibi) ikilik sayılar ile kullanır ve saklar. Bir bilgi.
DEPOLAMA.
RAM NEDİR, NE İŞİŞE YARAR?
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Bilgisayar donanımı RAM-ROM Selma ÇELİK 1/B DERS ÖĞRETMENİ: YILMAZ EROGLU.
Hafıza Birimleri ve RAM
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
Kapasite Birimleri Depolama Birimleri
Kapasite Birimleri Depolama Birimleri
Hafıza Birimleri ve RAM
Bilgisayar Donanımı DRAM, SRAM (Önbellek).
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilgisayar Donanımı Hafta 3
Hafıza Birimleri ve RAM
Bellekler.
HAZIRLAYAN:Ahmet Kayyumhan ARSLAN
ANAKARTLAR.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Bilgisayar Donanımı BELLEKLER – RAM

RAM BELLEK (Random Access Memory - Rastgele Erişimli Bellekler) RAM , işlemcinin istediği bilgi, komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri geçici olarak tutan depolama birimidir. İşlemciler her türlü bilgiyi ve komutu bellek üzerinden alır. RAM, elektrik kesildiğinde içerisindeki veriler kaybolduğundan işlemcinin işleyeceği verilerin tutulduğu geçici bir depolama alanıdır. Bilgisayar işlem yaparken en önemli noktalardan biri yeterli RAM e sahip olunmasıdır. Aksi hâlde düşük performans yada yazılımı çalıştıramama gibi problemler de çıkabilir.

RAM BELLEK RAM’lar birbirinden tamamen bağımsız hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin her birinin kendine ait sayısal bir adresi vardır. Her hücrenin çift yönlü bir çıkışı vardır. Bu çıkış veri yolunda (Data Bus) mikroişlemciye bağlıdır. Bu adresleme yöntemiyle RAM’daki herhangi bir bellek hücresine istenildiği anda, diğerlerinden tamamen bağımsız olarak erişilebilir. Rastgele erişimli bellek (Random Acces Memory) adı da buradan gelmektedir. RAM’da istenen kayda ya da hücreye anında erişilebilir

RAM BELLEK RAM Yongaları RAM çipleri veya yongaları zamanla değişmiştir. Günümüzde üretilen yongalar bacakları altta olacak şekilde CSP (Chip Scale Package) yapıdadır. Görsel olarak bellek yongaları, genelde küçük yeşil bir PCB (Printed Circuit Board)) yüzeye dizilmiş, ufak siyah modüller hâlindedir. SPD (Serial Presence Detect) yongası, RAM bellek üzerinde bulunan RAM’a ait; erişim zamanı, üretici firma, üretim tarihi, seri numarası, calışma hızı ve bellek gecikmeleri gibi bilgileri bulundurur. CPU-Z gibi yazılımlar ile bu bilgilere ulaşılır.

RAM BELLEK Erişim zamanı işlemcinin bellekten veriyi okuması için gerekli olan nanosaniye değerindeki zaman miktarıdır. Erişim zamanı bellek gecikmelerini belirler. CL ile ifade edilen bellek gecikmeleri, düşük gecikme değerlerine göre CL2, CL5, CL9 gibi isimlendirilir. Bellek sığası (kapasitesi) byte cinsinden belleğin kapasitesini verir. RAM modülleri byte cinsinden ifade edilir. 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2GB, 4GB modüller hâlinde satılır. Byte, bellek ölçü birimidir, 8 bit’ten oluşur. Bit ise “1” veya “0” sayısal veri bilgisini saklayan en küçük hafıza birimidir. 1 Bayt (B) = 8 Bit 1 Kilobayt (KB) = 1024 Bayt 1 Megabayt (MB) = 1024 KB = 1,048,576 Bayt 1 Gigabayt (GB) = 1024 MB = 1,073,741,824 Bayt 1 Terabayt (TB) = 1024 GB = 1,099,511,627,776 Bayt

SIMM VE DIMM Yapısı Ram bellekler aynı zamanda anakartta bellek slotlarına ve bağlandıkları veri yollarına göre de çeşitlenirler. SIMM (Single Inline Memory Module) DIMM (Dual Inline Memory Module) SO-DIMM (Small Outline Dual Inline Memory Module)

SIMM (Single Inline Memory Module) PCB üzerine RAM yongalarının yerleştirildiği ilk çözümdür. Böylelikle RAM ana kart üzerindeki bellek yuvalarına takılıp çıkartılabilmektedir. 30-pin SIMM ve 72-pin SIMM

DIMM (Dual Inline Memory Module) SIMM ile oldukça benzerdir. Pin sayısı daha fazladır. (168-pin, 184 pin, 240 pin…) SIMM'lerin pinlerinden tek sinyal çıkarken DIMM'lerin ön ve arka tarafındaki pinlerden farklı sinyaller çıkmaktadır. 64 bit veri aktarımı yapabilir

SO-DIMM (Small Outline Dual Inline Memory Module) Genellikle notebook bilgisayarlarda kullanılan RAM slotu DDR teknolojisiyle beraber geliştirilmiştir. 72-pin SO DIMM 32 bit’i ve 144-pin SO DIMM 64 bit’i destekler 200 pinli ve 204 pinli SO-DIMM….

SRAM (Static RAM- Statik RAM) SRAM (Statik Rastgele Erişimli Bellek) bellek hücresinde 4 ile 6 arasında transistor bulundurur. Bellek hücrelerinde kapasitör yoktur, Flip- Flop ve invertörler bulunur. SRAM içerisindeki veriyi yenileme ihtiyacı duymaz. Bu sayede Dinamik RAM’lara göre daha hızlıdır. SRAM’lar genellikle ön bellek (cache) olarak kullanılır. (L1-L2-L3) Maliyeti yüksek bir bellek çeşididir. Bu nedenle, tampon bellek olarak kapasiteleri az miktarlarda bulunmaktadır. Daha çok devreye entegre durumdadır ve yenisi ile değiştirilmesi zordur.

SRAM (Static RAM- Statik RAM) SRAM Çeşitleri: ASRAM Bu RAM, 386 işlemcilerle beraber asenkron olarak çalıştı. Asenkron denmesi işlemci ile aynı hızda çalışıyor olmasıdır. Yani işlemci ile aynı hızda çalışmıştır. BSRAM (Burst Static RAM) Bu RAM işlemci, teknolojisinin gelişmesiyle beraber L2 cache bellek olarak kullanıldı. PBSRAM (Pipeline Burst RAM) Pipeline mimarisini kullanan sistem hızı ile eşdeger çalışan bir statik bellek türüdür.

DRAM (Dynamic RAM - Dinamik RAM) DRAM, milyonlarca transistör ve kapasitörden oluşan entegre devrelerdir. Bir transistör ve bir kapasitör birlikte bir hafıza hücresini oluşturur. Bu hafıza hücresi tek bir bit bilgiyi temsil eder. Bellek hücrelerinde veri tazeleme devreleri bulunur. Bu devrelerle veriler canlı tutulur. Veriyi elinde tutabilmek için her saniyede yüzlerce kez tazelenme ya da yeniden enerji ile doldurulma Statik belleklere göre daha ucuzdurlar Veri sürekli tazelenmek zorundadır. Çünkü hafıza hücreleri, elektrik yüklerini depolayan minik kondansatör içerecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu kondansatörler, kendilerine yeniden enerji verilmediği taktirde yüklerini kısa sürede kaybeder Veri okuma ve yazma işleminde daima elektrik yüklü olmalıdır.

DRAM (Dynamic RAM - Dinamik RAM) DRAM’lerin avantajları Yüksek Yoğunluk Tek bir yonga içine daha çok bellek hücresi (transistör ve kondansatör) yerleştirilebilir Az yonga ile bilek yüksek kapasite Düşük Güç Tüketimi Static RAM’lere göre oldukça düşüktür. Ekonomi Belleklerde bir bilgi işlenirken üç farklı gecikme yaşanır. RAS (Row Address Strobe) : Aranan bilginin kayıtlı olduğu dizeye ulaşırken yaşanan gecikmedir. CAS (Column Adress Strobe): Bilginin kayıtlı olduğu sütuna ulaşılırken yaşanan gecikmedir. RAS-to-CAS : Bilginin var olduğu dizeden sütuna geçerken yaşanan gecikmedir.

FPM DRAM (Fast Page Mode DRAM) 2, 4, 8, 16 veya 32 MB’lik SIMM modüllerine yerleştirilmiş DRAM dir. EDORAM’lardan önce bilgisayar sistemleri için geleneksel bellek olarak kullanıldı.

EDO RAM Belleğe erişim süresini daha da kısaltılmıştır. FPM belleklere göre performansını %25-%30 civarında artırmıştır. 66 Mhz’lik bus hızlarında çalışılabilmektedir EDO RAM 70 ns, 60ns ve 50ns olarak üretilmiştir.

SDRAM ( Senkronize DRAM) 1996 yılının sonlarına doğru Önceki RAM modellerine göre daha iyi performans sağlar Sistem saatiyle eş zamanlı olarak çalışır.

DDR SDRAM (Double Data Rate Senkron Dinamic RAM) SDRAM e göre bant genişliği 2 katına varmaktadır, Senkronize yani sistem veri yolu hızı ile aynı hızda çalışmaktadır. Bant genişliğini iki katına çıkaran özellikse saat vuruşlarının yükselen ve alçalan noktalarından bilgi okuyabilme yeteneğinin olmasıdır. SDRAM’da ise bilgi alma işlemi saat vuruşlarının yükselen noktalarındadır. 168 pin’den 184 pin’e çıkarıldığı için DDR belleklerle birlikte yeni anakartlar da üretilmeye başlanmıştır. 200 pin’li SO-DIMM

DDR SDRAM (Double Data Rate Senkron Dinamic RAM) DDR SDRAM geleneksel SDRAM gibi “paralel veri yolu” mimarisini kullanır fakat daha az güç harcar. Geniş veri yolu gerektiren multimedya uygulamalarında avantaj yaratmıştır. Grafik işlemciyle bellek arasındaki veri yolu yetersizliği, DDR RAM’larla aşılmıştır.

RDRAM ( Rambus DRAM) 16 bit’lik bir veriyolu üzerinde çalışmaktadır Veri yolu genişliği daha dar olmasına rağmen daha fazla bant genişliğine izin vermektedir. Direct Rambus kanalı sayesinde 400 Mhz veri hızı – 1,6 Gps veri hızı

DDR2 SDRAM 2003 yılının başlarında DDR SDRAM yetersiz kalmaya başlayınca DDR2 SDRAM teknolojisi geliştirildi. 400mhz ile 1066 mhz arası Latency (gecikme zamanı) değerinin azalmış Daha az güç gereksinimi 1/0 bus frekansı, DDR’ye göre iki kat hızda çalışmaktadır.

DDR3 SDRAM Güç gereksinimi en aza indirilmiştir. 1/0 bus frekansı, DDR’a göre dört kat hızda çalışmaktadır.

DDR3 SDRAM DDR3 SDRAM DIMM Modülü 240 pinli, DDR3 SDRAM SO-DIMM Modülü 204 pinli Geriye dönük olarak kullanılamazlar. Bir sonraki sürüm DDR4 dür. İlk DDR4 SDRAM belleklerin 2133 MHz hızında ve 1,2 V gerilimde

DDR teknolojilerinin DIMM modülüne göre fiziksel yapıları ve farklılıkları

BELLEKLER ÖZET

RAM İnceleme MARKASI Kingston MODELİ DDR4 HIZI 3200 Mhz KAPASİTE 8 GB Tahmini Fiyat (2018) 750 TL