Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar donanımı RAM-ROM Selma ÇELİK 1/B 165511070 DERS ÖĞRETMENİ: YILMAZ EROGLU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar donanımı RAM-ROM Selma ÇELİK 1/B 165511070 DERS ÖĞRETMENİ: YILMAZ EROGLU."— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar donanımı RAM-ROM Selma ÇELİK 1/B DERS ÖĞRETMENİ: YILMAZ EROGLU

2 Ram bellek nedir? RAM, işlemci tarafından işletim sisteminin, çalışan uygulama programlarının ve kullanılan verinin hızlı bir biçimde erişebildiği yerdir. RAM'a “Random Access” yani rastgele erişimli denir.

3 Manyetik çekirdek bellek olarak birçok bilgisayarda kullanıldı.
ram tarihçesi İlk zamanlar yaygın yazılabilir RAM, yılları arasında geliştirildi. Manyetik çekirdek bellek olarak birçok bilgisayarda kullanıldı. Daha sonra 1960'ların sonu ve 1970'lerin başında statik ve dinamik entegre devreler geliştirildi

4 1969 yılındaki RAM

5 RAM Bellek Ne İşe Yarar? Hard Disk, CD-ROM gibi birimlerin verileri sırası ile çalıştırması ve işlemci ile haberleşmesindeki yavaşlığından dolayı anakart üzerine takılan yeni bellek türü geliştirilmiş. RAM’in en önemli görevi bilgisayarın hızlı çalışmasına büyük katkı sağlaması olmaktadır.

6 Nasıl çalışır? RAM’in içinde 0 ve 1’leri bulunduran bölümler vardır.
İşlemci talimatı gönderir. RAM üzerindeki adreslerde ilgili bilgi bulunur ve adres RAM kontrolörüne yollanır. İşlemciden gelen isteği koordine ederek belirli adreslere yollar. Bu adres üzerindeki transistörler hücreleri açarak gereken kapasitördeki bilginin okunmasını sağlar.

7 RAM SDRAM DDR SDRAM DDR2 DDR3 DDR4 DRAM FLASHRAM VİDEORAM RAMDAC

8 DİNAMİK RAM(DRAM) : Kondansatör elektrik elemanı ile üretilir.bilgisayar Ram’i bu şekildedir. Bir bit veriyi saklamak için bir kondansatör yeterlidir. Yapısı basit ,hızı ve maliyeti düşüktür.

9 DRAM BELLEKLERİN TASARIMCIYA CAZİP GELME NEDENLERİ
1. Yüksek Yoğunluk: Tek bir yonga içine daha çok bellek hücresi yerleştirilebilir . Bu yüzden caziptir. 2. Düşük Güç Tüketimi: Dinamik RAM’ın bit başına güç tüketimi, static RAM’la karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. 3. Ekonomi: Dinamik RAM, static RAM’dan daha ucuzdur.

10 FLASHRAM: Bu bellekler radio,video player, televizyon gibi aletlerin bazı özelliklerini kaybetmesini engellemek için kullanılır. Az bir enerji tüketimi ile verileri saklarlar.

11 VİDEORAM Video ve ekran kartları için üretilmişlerdir.
Gerçek anlamda DRAM den bir farkı yoktur.

12 Statik RAM (SRAM): Transistör –flip/flop adı verilen elektronik devre kullanılır. İşlemcideki ön bellek bu şekildedir. Hızı ve maliyetleri yüksektir.

13 SDRAM Sdram 1996 yılının sonlarına doğru bilgisayar sistemlerinde görülmeye başladı. Sdram modülleri kullanılacakları sisteme göre farklı hızlarda üretilmektedirler.

14 DDR SDRAM (Double Data Rate Senkron Dinamic RAM) :
DDR SDRAM teknolojisi, gelecek vaat eden bir bellek teknolojisidir. Teorik olarak DDR SDRAM bellekler, SDRAM belleğin sunduğu bant genişliğinin iki katını sunmaktadır.

15 DDR2 SDRAM 2003 yılının başlarında DDR SDRAM yetersiz kalmaya başlayınca DDR2 SDRAM teknolojisi geliştirildi. DDR SDRAM ile aynı yapıda olup aynı saat hızında çalışmaktadır. Aralarındaki fark, gecikme zamanı değerinin DDR’de daha büyük olması ve daha fazla güç gereksinimidir.

16 DDR3 SDRAM DDR3 SDRAM 64 bit veri genişliğine sahiptir. RAM çekirdeğinde bir değişiklik yapılmamıştır . Fakat güç gereksinimi en aza indirilmiştir. DDR2 SDRAM’a göre dahili geçici hafıza miktarı büyüktür. DDR3 SDRAM’ın 1/0 bus frekansı, DDR2’ye göre iki kat hızda çalışmaktadır.

17 Ddr4 sdram DDR4 daha yüksek performans Daha yüksek DIMM kapasitelerine daha fazla veri bütünlüğüne ve daha düşük güç tüketimine sahiptir. DDDR4 belleklerin bir diğer avantajı ise transistör yoğunluğunun daha fazla olmasıdır. DDR3 ile bugün 16 GB a ulaşabilirken DDR4 ile daha fazla bellek miktarına ulaşılanabilinir. DR4 Ram'ler 3200 MHz'e kadar ulaşabiliyor.

18 DDR ÇEŞİTLERİNİN PİN SAYILARININ FARKI

19 ÖZELLİKLER DDR KULLANIM TİPİ RAM HIZI 400MHZ RAM KAPASİTESİ 1G 512MB FİYATLAR 42 TL 110 TL

20 ÖZELLİK DDR3 RAM HIZI 1333 MHZ 1600 MHZ RAM KAPASİTESİ 4 GB 8GB UYUMLU SİSTEMLER NOTEBOOK PC FİYATLAR 90 TL 181,57 TL

21 ÖZELLİK DDR4 RAM HIZI 2133 MHZ 2400 MHZ RAM KAPASİTESİ 4 GB 16 GB UYUMLU SİSTEMLER PC GARANTİ SÜRESİ 24 FİYAT 80 TL 900 TL

22 Rom(Read Only Memory):
Standart ROM üzerindeki bilgiler hiçbir şekilde değiştirilemez veya silinemez. ROM belleğe bilgi kalıcı olarak yerleştirilmiştir ve bellek içeriği kesinlikle değiştirilemez. Bilgisayarınızı kapatsanız bile üzerindeki bilgiler gitmeyecektir. RAM bellektekilerin aksine kalıcıdır.

23 ROM PROM EPROM EEPROM

24 PROM Özel bir programlayıcı ve program yardımı ile bilgilerin sadece bir kez yazıla bildiği ROM bellek türüdür. Ucuz olduklarından dolayı tasarım örnekleme işlemlerinde en iyi ürüne ulaşılana kadar kullanılırlar.

25 EPROM: (Silinebilir Programlanabilir Yalnızca Okunur Bellek ):
EPROM programlayıcı aygıt yardımıyla bir EPROM defalarca programlanabilir, silinebilir. EPROM programlayıcı, EPROM’un üzerindeki kodlanmış programı mor ötesi ışınlar göndererek siler.

26 EEPROM: (Elektiksel Olarak Silinebilen Programlanabilen Yalnızca Okunur Bellek ):
Bilgisayar BIOS'larının kullandığı ROM tipi EEPROM'dur. EPROM'a benzer olarak EEPROM'da silinebilir ve yazılabilir. Bu sayede ana kart üreticileri, güncelleşmiş BIOS'larını yazabiliyorlar. Bu bellek türü; mobil uygulamalarda, cep telefonlarında , sayısal işlemcilerde, modemlerde, BIOS’larda, dijital kameralarda kullanılabilir.

27 FLASH Bellekler Bu tip hafızalar, bir çeşit EEPROM olmakla birlikte hücreler arasındaki bağlantılar, iç tellerle sağlanmaktadır. Aralarındaki en önemli fark ise EEPROM’a bilgilerin byte byte yazılması Flashlara ise bilgilerin sabit bloklar hâlinde yazılmasıdır. FLASH bellekler Flash Bellekler, güç kesintisinde dahi içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve tekrar tekrar yazılıp s.ilinebilen bir bellek çeşididir

28 SORULar 1) İşlemcilerin ön belleklerinde kullanılan, hızlı olmasına karşın fiyatı oldukça yüksek olan bellek çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A)SRAM B)DRAM C)SDRAM D)DDR RAM

29 SORULar 2)Bir kez veri kaydedilebilen ve daha sonra değiştirilmeyen bellek türü hangisidir? A)EEPROM B)EPROM C)PROM D)ROM

30 SORULar 3) Günümüzde en kullanılan ram bellek çeşidi hangisidir? A)SRAM B)SDRAM C)DDR4 D)DDR3

31 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ   


"Bilgisayar donanımı RAM-ROM Selma ÇELİK 1/B 165511070 DERS ÖĞRETMENİ: YILMAZ EROGLU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları