Problemler – Kültür Sırasında Problemler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
Kalıtım – Kalıtsal Özelliklerimi Nasıl Kazandım? Mendel’in Kalıtıma Kazandırdığı Bilgiler Kalıtsal özelliklerin yavruya aktarımına da kalıtım denir. Genetik,
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Kanatlılarda kesim.
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
CANLILIK ve ENERJİ
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
TAŞKINLARIN ÖTELENMESİ
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
Küresel ısınma.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Yatay Gen Transferinin Hesaplanması
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Yerleşim düzenini etkileyen genel faktörler
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Bitki Doku Kültürlerini Etkileyen Bitkisel Faktörler
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
MADDEYİ TANIYALIM.
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gelişim ve Temel Kavramlar
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

Problemler – Kültür Sırasında Problemler Somaklonal Varyasyon Bitkide somatik hücrelerin tamamı aynı genetik yapıya sahiptir. Dolayısıyla, bu hücrelerden gelişen bitkilerin de aynı genetik yapıda olması beklenir. Ancak in vitro kültürde kallustan rejenerasyonda durum farklıdır. Kallustan rejenere olan bitkiler genellikle farklı genetik yapıya sahip olmaktadırlar. İşte, kallustan rejenere olan bitkilerin genetik yapısında gözlenen bu farklılığa somaklonal varyasyon adı verilir. Somaklonal varyasyon nedeniyle polen fertilitesi, çiçeklenme zamanı, yaprak ağırlığı, rengi, boyutu ve şekli ile tomurcuk sayısı, tüylülük ve bitki boyunda farklılıklar görülebilmektedir. Aslında in vitro kültürde karşılaşılan somaklonal varyasyonun nedenleri tam olarak açıklanabilmiş değildir. Bununla birlikte, bazı faktörlerin genetik farklılığa yol açtığı saptanmıştır.

Problemler – Kültür Sırasında Problemler Somaklonal Varyasyon Rejenere olan bitkiler arasında genetik farklılığa neden olan faktörlerin başında; in vitro kültür yöntemi gelir. Meristem, sürgün ucu ve tomurcuklardan herhangi bir kallus safhası olmadan rejenere olan bitkiler genetik olarak farklılık göstermezler. Bu nedenle genetik yapının korunarak çoğaltım yapılması gerektiği durumlarda bu bitki kısımlarının kullanılması önerilir. Kallus oluşumunu takip eden rejenerasyonda genetik farklılık daha çok organogenezis yoluyla rejenere olan bitkilerde görülür. Somaklonal varyasyonu etkileyen diğer bir faktör; kullanılan eksplanttır. Eksplantın bitkiden alındığı yer sürgün ucundan uzaklaştıkça rejenere olan bitkiler arasında genetik farklılığın arttığı bildirilmiştir. Ayrıca, poliploid türler diploid türlere oranla daha fazla genetik farklılık göstermektedirler. Besin ortamının bileşimi de in vitro rejenerasyonda genetik yapı değişikliklerine neden olabilmektedir. Besin ortamının bileşimi, özellikle oksin ve sitokinin içeriği genetik farklılıklara yol açmaktadır. Örneğin, 2,4-D belli türlerde aneuploid hücrelerin oranını artırmaktadır. Besin ortamında bulunan yüksek konsantrasyondaki BAP, tütün bitkisinde somaklonal varyasyonu artırmıştır.

Problemler – Kültür Sırasında Problemler Vitrifikasyon (Camsılaşma) Vitrifikasyon, hücre ve dokuların camsılaşması olayıdır. In vitro kültürde vitrifikasyonun önlenmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Bunlar;  Besin ortamının agar ve şeker konsantrasyonunun artırılması, ortamın sık sık yenilenmesi, Kültürün yapıldığı kaplarda gaz değişiminin sağlanması, Düşük ışık yoğunluğu ve yüksek sıcaklıklardan kaçınılması.

Problemler – Kültür Sırasında Problemler Necrosis (Eksplant Ölümü) In vitro kültürde kimi türlerde sıkça rastlanılan eksplantların kararması ya da kahverengileşmesi olayı; bir kısım enzimlerin fenolik bileşikleri okside etmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kararan eksplantta rejenerasyon kabiliyeti düşmekte ve bir süre sonra kararma eksplantın tamamını kaplayarak ölümüne neden olmaktadır. Şeker pancarı, gül, fındık ve üzüm gibi bitkilerde eksplantların kararması olayına sıkça rastlanmaktadır. Polyphenoloxidase (PPO), fenolik bileşiklerin oksidasyonuna neden olup, eksplantların kararmasına yol açan temel enzimdir. Eksplantta görülen kararma bu enzimin aktivitesine ve dokunun fenolik bileşikler kapsamına bağlıdır. Dokuların kararmasını önlemek için besin ortamına aktif karbon, askorbik asit, sitrik asit ve sodyum klorit gibi maddelerin eklenmesi önerilmektedir.

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ÜZERİNE MUHTEMEL OLUMSUZ ETKİLERİ www.bayar.edu.tr

GDO’larda Risklerin Temel Nedenleri- Seleksiyon Baskısı Mutlak dayanıklılığın kullanılması “Gene karşı gen” hipotezi Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerin Toprak ve Su Kaynakları Üzerine Muhtemel Olumsuz Etkileri

GDO’larda Risklerin Temel Nedenleri- Mendel Kurallarından Sapmalar Yatay Gen Geçişleri Dormant Gen Aktivitesi Transposon Aktivitesi Yeni Gen Etkileşimleri Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerin Toprak ve Su Kaynakları Üzerine Muhtemel Olumsuz Etkileri

GDO’larda Risklerin Temel Nedenleri- Süreklilik Risklerin yayılımı ve değişkenliği süreklidir Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerin Toprak ve Su Kaynakları Üzerine Muhtemel Olumsuz Etkileri