YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’NİN KIYI OVALARI
Advertisements

BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
TÜRKİYE.
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
Gezegenimiz Dünya. DÜNYAMIZIN YAPISINI İNCELEYELİM A.Dünyamızın şekli neye benzer? Çevremize baktığımızda görebildiğimiz her yer geniş düzlüklerden,dağlardan.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
TÜRKİYE NEDEN ENGEBELİ VE YÜKSEK BİR ÜLKEDİR ?
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
T Ü RK İ YE ’ N İ N YER Ü ST Ü SULARI. Hidroğrafya Deniz ve okyanuslardaki sular Karalardaki sular Yeraltı suları KaynaklarYer altı suları Yerüstü suları.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
KONU: GÖLLER VE OLUŞUMLARINA GÖRE ÇEŞİTLERİ
 FURKAN ERKAN /H COĞRAFYA PERFORMANS.  Su, yeryüzünde canlı hayatı için vazgeçilmez bir unsurdur. Geçmişte büyük medeniyetlerin Fırat, Dicle,
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
AKARSULARDA AŞINDIRMA
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
GÖLLER VE AKARSULAR.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
FEYAZ BİLGİ 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ
COĞRAFYA.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
Coğrafya Performans Ödevi Türkiye de Görülen Toprak Tipleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DALGA VE AKINTILAR. 1.Falezler (Yalıyarlar) Y ü ksek kıyılarda dalgaların etkisiyle kıyıların alt kısımları aşındırılır ve bazı oyuklar oluşur. Bu oyuklar.
İLK ÇAĞ’DA ANADOLU UYGARLIKLARI
DÜNYAMIZI TANIYALIM kaan cevizözü
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
Hoş Geldiniz 3. Geleneksel Ankara Y.İ.B.O. lar Arası Bilgi Yarışması.
TÜRKİYE FİZİKİ COĞRAFYASI
DİKKAT!!! 5-Akarsularımızdan şu şekilde yararlanılır: -İçme suyu
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
NEMRUT DAĞI SÜPHAN DAĞI TENDÜREK DAĞI AĞRI DAĞI.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
TÜRKİYE’DEKİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ. Yeryüzü Şekilleri.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
HALİM GÜNEŞ.
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Hal değişimi.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ Doğu Anadolu bölgesi Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında.
Maddeler doğada karışık halde bulunur
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Avrupa Coğrafyasının Temel Özellikleri
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HARİTANIN DİLİ.
Aşk: Ölüm kadar masum değil !!!
TÜRKİYE GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLER VE OLUŞUMLARI Göller; sularının tatlı, acı ve tuzlu olması bakımından farklılık gösterirler. Bu durum; a) Göl tabanının.
Sunum transkripti:

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Yeryüzünde bulunan dağ, ova, vadi, göl gibi yükseltilerin ve çukurlukların tümüne yeryüzü şekilleri denir.

Başlıca yeryüzü şekilleri şunlardır: Yeryüzünde bulunan dağ, ova, vadi, göl gibi yükseltilerin ve çukurlukların tümüne yeryüzü şekilleri denir. Başlıca yeryüzü şekilleri şunlardır: 1- Dağlar 7- Vadiler 2- Denizler 8- Adalar 3- Ovalar 9- Yarım Adalar 4- Platolar 10-Boğazlar 5- Göller 11- Koylar 6- Akarsular 12-Körfezler

Çevresine göre yüksek olan yer yüzü şekillerine dağ denir. Başlıca dağlarımız şunlardır: 1- Ağrı Dağı 2- Erciyes Dağı 3- Uludağ 4- Toros Dağları 5- Kuzey Anadolu Dağları

OVA Çevresine göre alçakta olan geniş düzlüklere ova denir. Çukurova, Çarşamba Ovası, Konya Ovası başlıca ovalarımızdır.

Erzurum-Kars, Bozok, Taşeli platoları başlıca platolarımızdır. Çevresine göre yüksekte olan, akarsularla parçalanmış düzlüklere plato denir. Erzurum-Kars, Bozok, Taşeli platoları başlıca platolarımızdır.

Van Gölü, Tuz Gölü, Eğirdir Gölü başlıca göllerimizdir. Yeryüzünün çukurlarında toplanmış, karaların içinde kalmış durgun sulara göl denir. Van Gölü, Tuz Gölü, Eğirdir Gölü başlıca göllerimizdir.

AKARSU Belli bir yatak içinde akan sulara akarsu denir. Akarsular denizlere veya göllere akarlar. Fırat ve Dicle Nehirleri, Yeşilırmak, Kızılırmak başlıca akarsularımızdır.

VADİ Ihlara Vadisi gibi... Akarsular tarafından aşındırılmış derin şekillere vadi denir. Ihlara Vadisi gibi...

Gökçeada ve Bozcaada gibi… Dört tarafı sularla kaplı kara parçasına ada denir. Gökçeada ve Bozcaada gibi…

Kapıdağ yarım adası gibi… YARIM ADA Üç tarafı sularla kaplı kara parçasına yarım ada denir. Kapıdağ yarım adası gibi…

Çanakkale ve İstanbul boğazı Denizleri birbirine bağlayan su yollarına boğaz denir. Çanakkale ve İstanbul boğazı

KOY Denizlerin karaların içlerine doğru yaptığı girintilere koy denir. Ege koyları…

KÖRFEZ Koyların daha büyük olanlarına körfez denir. İzmit körfezi.