Sağlık Bilimleri Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AİLELERİN EĞİTİM SÜRECİNE KATILIM ÇALIŞMALARI
Advertisements

İyi Bir Eğiticinin Özellikleri
ANA BABA VE ERGENLİK.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Materyallerinin Tasarlanması, Hazırlanması ve Seçimi Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
PROJE NEDİR? Önceden belirlenmiş bir süre içerisinde;
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 3
AİLE KATIMI YAKLAŞIMLARI
ÇOCUKLARIMIZIN EVDEKİ ÇELIŞMALARINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ ?
EKO-OKULLAR.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ANNE BABANIN ROLÜ
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ Murad TİRYAKİOĞLU.
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
HAZIRLAYAN: MEİ MELİSA CHEN
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
ENGELLİLER AİLE VE ÇEVRE
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
OKULÖNCESİNİN ÖNEMİ.
ZORBALIK.
PROJENİN ADI: MERAK KORİDORU PROJEYİ UYGULAYAN OKUL: ÇİĞDEMLİK İLKOKULU PROJENİN AMACI: Öğrencilere Merak Uyandırıcı Sorular Sorarak Bilgiye Çeşitli.
Çocuğu doyuran, büyüten, eğiten ve ilk terbiyeyi veren anne, verdiği eserin sorumlusudur. (anonim)
Oyunun Özellikleri ve Önemi
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3 Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı,
 AYLIK DÖNEMDE ÇOCUKLARIMIZIN;  ÖZBAKIM BECERİLERİ  KÜÇÜK VE BÜYÜK KAS GELİŞİMİ  İFADE EDİCİ DİL BECERİLERİ  SOSYAL VE PSİKOLOJİK GELİŞİMİ.
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
Manavgat RAM Yetenek : Bir duruma uyma konusunda organizmada bulunan ve doğuştan gelen güç, kapasite Yaratıcılık : Bir şeyi herkesten farklı yollarla.
KÜÇÜK GRUP EĞİTİMİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 151.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Prof. Dr. Neriman ARAL Sağlık Bilimleri Fakültesi
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
Bilimsel İçerik Bilimsel içerik, bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır. Erken çocukluk döneminde fen eğitimi de, çocukların yaşadığı çevre hakkında gerekli.
Erken Çocukluk Dönemi Fen ve Matematik Eğitimine Kuramsal Bakış
Erken çocukluk döneminde fen eğitimi
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
Erken çocukluk döneminde fen ve matematiğin önemi
Yapılandırmacı Öğrenme
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
ANA BABA VE ERGENLİK.
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÇOCUK VE ERGENLERDE CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlık Sunumları:
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ENGELLİ ÇOCUĞA SAHİP AİLELERE EĞİTİM
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Okulöncesinde Fen Kavramlarının Öğretim Yöntemleri ve Teknikleri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
AİLEDE İLETİŞİM.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
Sunum transkripti:

Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk ve Doğa Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü

Anne-babanın Çocukta Çevre Duyarlılığı Geliştirmedeki Rolü

Çocukların örnek aldıkları modellerin, çocukların çevresel davranışlarını ve değerlerini etkileyebileceği görülmüştür. okulöncesinde ev, okulda öğrenilenlerin desteklenmesinde oldukça etkili bir ortamdır. Evin etkili bir öğrenme ortamını oluşturmak için 4 önemli faktörden söz etmek mümkündür. Bunlar;

1. Ev içinde oluşan ve geniş bir yelpazeye yayılan etkinlikler: Bu etkinlikler bahçe ile ilgilenme, bir eve hayvanını taşıma, parka gitme, bunları organize etmeyi gerektiren etkinlikler.

2. Paylaşılan deneyimleri ve yetişkinle çocuk arasında sürdürülen etkileşimler: Çocuk, yetişkinle girdiği etkileşimler sayesinde çevreyi anlamaya çalışmaktadırlar. Sonraki aşamalarda tartışmalara ve soru-cevaplara dönüşen etkileşimler çocuğun bilimsel düşünmesinin gelişmesini sağlamaktadır.

3. Evde öğrenme çocuğa anlamlı gelebilecek pek çok içeriği barındırır: Bu süreç çocuğa, sınıf içerisinde gerçekleştirilen etkinliklerin daha anlamlı hale gelmesini sağlamaktadır. Örneğin, annesinin omlet yaparken izleyen çocuğun tereyağının erimesini görmesi sonucunda bu durum hakkında annesine sorular sorarak bu durumu anlamlı hale dönüştürebilir.

4. Ev bir öğrenme ortamı olarak çocukla yetişkin arasında çok daha yakın bir ilişkiyi doğurmaktadır: Çocuk ev ortamında kendini rahat hissetmektedir ve kendini güvende hissettiği ortamlarda daha aktif olabilmektedir.

Çevre eğitimi önce ailede başlar ve çocuğun yakın çevresinde ve okulda gelişir. Aile, okul ve yakın çevre, çevre eğitimini sağlamada üç temel unsurdur. Çocuk üzerinde anne ve babanın çok büyük etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla, çocukta olumlu çevre tutumunun oluşabilmesi için önce ebeveynlerin çevreden hoşlanmaları, ilgilenmeleri veya buna zaman ayırmaları gerekmektedir.

Ebeveynlerin çocuklarına doğayı seven davranışlarıyla model olmaları gerekir ( bitki yetiştirme, çöpleri ayrıştırmak, hayvanlara nazik davranmak).Ebeveynlerin çevre merakı çocuğun çevre sevgisini körükler ve besler.

Çevre Eğitiminin Aile İçinde Başarı İle Uygulanması Bazı Faktörlere Bağlıdır. Bu Faktörler ; Anne, baba ve diğer aile bireyleri çocuğu çevre konularında alıştırma yapmaya teşvik etmeli; doğa, bitki ve hayvanlarla ilgili araştırmalarında katkıda bulunmalıdır. Anne, baba ve çocuğun birlikte geçirebileceği eğitici çevre ortamları hazırlanmalıdır. Çevresel deney ve araştırmaların evde yapılabilmesi için gerekli ortam ve alt yapının evde bulunması gerekir. Aile bireyleri enerji, su tasarrufu gibi konularda çocuğa örnek olmalıdır.

Çocuğa çevreyi koruyucu davranışları kazandırmak amacıyla en önemli adımlardan biri de onlara savurganlıktan kaçınmayı öğretmektir. Bu önlemler arasında; Elektrik, su israfının azaltılması, Geri dönüşümü mümkün olacak materyallerin kullanılması, Üretiminde doğal çevreyi ez az zarar veren ürünlerin tüketilmesi.

Anne babalar, tüm konu ve kavramların öğretiminde olduğu gibi çevrenin tanıtılması, sevdirilmesi ve çevre bilincinin oluşturulmasını da pekiştireceklerdir. Bu nedenle okul öncesi eğitimcileri anne-babaları da aile katılımı çalışmalarıyla hem bilgilendirmeli, hem de eğitim sürecinin devamlılığını sağlayıcılar haline getirmelidirler.