DAMAR KAYAÇLARI Granit’in yarı derinlik kayaları, Mikrogranit (granit ve kuvars porfir), Mikrogranodiyorit (granodiyorit porfir), Mikrotonalit (tonalit.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DAYK KOMPLEKSİNİN ALTERASYON TİPİ , BU KAYAÇLAR İÇİN
Advertisements

Yer kabuğu kayaçlardan oluşmuştur.
DAYKLAR ·   OFİYOLİTİK SERİLERİN ÜST KISMINDA BULUNAN DİYABAZ DAYKLARININ KALINLIĞI 1.5 KM’ YE KADAR ULAŞABİLMEKTEDİR.  ·  BU DAYKLAR, DAHA ÜSTLERİNDE.
Mağmatik Kayaç Dokuları
KAYAÇLAR 1. PÜSKÜRÜK (Mağmatik)
Toprak Toprak, magmatik kayaçların, kimyasal ve fiziksel bozunma, erozyon ve biyolojik olayların bir kombinasyonu sonucu oluşan son ürünüdür.
 WOLFRAMİT İÇİNDE AYRICA SN-CA-AS- Bİ-SB-MO-S-PB-ZN VE U BULUNABİLİR.  HER ELEMENTİN TENÖRÜ % 0,25 İLE 2 ARASINDA DEĞİŞEBİLİR.  EN DÜŞÜK İŞLETME.
MAĞMATİK KAYAÇ YAPILARI
foid-monzodiyorit / foid-monzogabro (esseksit)
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
GENEL JEOLOJİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
LEVHA TEKTONİĞİ VE MAGMATİZMA
MAGMATİK KAYAÇLARIN SINIFLANDIRILMALARI
Kayaç Oluşturan Bileşenler
LÖKOKRATİK KAYAÇLAR · LÖKOKRATİK KAYAÇLAR OFİYOLİTLERİN GABROİK
ALKALİ KAYAÇLAR GİRİŞ 20. Yüzyılın başından bu yana, magmatik kayaların jeokimyasal olarak sınıflandırılması amacıyla çok sayıda öneride bulunulmuştur.
Sedimanter Kayaçlar Yerkabuğunu oluşturan kayaçların ayrışmasıyla üretilen yada volkanlardan fırlatılan tanelerin (kayaç parçaları ve mineraller), canlı.
-kayalardan doğrudan oluşmuş
KAYAÇLARIN MİNERALOJİK VE KİMYASAL BİLEŞİMİNE ETKİ EDEN
METAMORFİK KAYAÇLAR I. METAMORFİZMA I.1. GENEL TANIM
TOPRAK BİLGİSİ Toprak Ana Maddesi
BAKIR.
Formülü: FeCr2O4 kübiktir. Yoğunluğu: ~4,8 –7,19 değişken
ANA KAYAÇ: GRANİT-GRANİTOİDİK KYÇ. YARARLI ELEMENTLER: %1’E KADAR RE, SN, W, AU, V ZARARLI ELEMENTLER: CU %3’Ü GEÇMEMELİ İŞLETME TENÖRÜ: %1-0,4 ARASI.
KİMYASAL KAYAÇLAR.
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FELDİSPAT
DERS-2 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER BERİLYUM MİNERALLERİ
KAYAÇLAR.
PETROGRAFİ.
Silisiklastik Sedimanter Kayalar
KAYAÇ DÖNGÜSÜ NEDİR?.
Magmatik Kayaçlar.
MİNERAL TOPLULUKLARI Yer küresinin katı olan litosfer’in en üst kesiminde mineraller; bazen tek başlarına çoğunlukla ise başka tür minerallerle mineral.
Jeomorfoloji I Ders III , Yeryüzünün Yapıtaşları: Kayalar
MİNERAL KİMYASI Bilinen minerallerin büyük bir kısmının kimyasal bileşimi önemli değişimler gösterir Bu durum büyük ölçüde, iki veya daha fazla kimyasal.
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
JEM 301 PETROGRAFİ.
NECDET YALÇINKAYA FELDSPAT
Granit Granitler SiO2 içeriği bakımından ASİDİK kayalar grubuna girer (SiO2> % 66). Bu nedenle her zaman % 20’nin üstünde serbest KUVARS içerirler. Granitler.
MAGMATİK KAYALARIN DOKULARI
RİYOLİT Granitin yüzey kayaları RİYOLİT, RİYODASİT ve DASİT’tir. Bukayaların camsı eşdeğerleri ise OBSİDYEN, PITCHSTONE ve PERLİT’tir. Riyolitler Alkali.
JEM 301 PETROGRAFİ.
METAMORFİZMA ZON VE FASİYESLERİ
Magmanın yerleşme biçimleri
JEO 264 Stratigrafi Sedimantoloji Bahar Dönemi
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
MAGMATİK KAYALARIN DOKULARI
ŞİST Bileşenleri makroskobik olarak tanınabilecek büyüklükte olan ve yapraksı, prizmatik minerallerin birbirine yaklaşık paralel bir şekilde dizilmeleri.
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
METAMORFİK KAYA TÜRLERİ
Petrografi PETROGRAFİ (=Kayaç bilimi), kayaçların tanımlamasını yapan bir bilim dalıdır. Kayaçların mineralojik bileşimlerini, yapı ve dokularını inceleyen,
JEM 310 PETROLOJİ.
JEM 310 PETROLOJİ.
Petrografi PETROGRAFİ (=Kayaç bilimi), kayaçların tanımlamasını yapan bir bilim dalıdır. Kayaçların mineralojik bileşimlerini, yapı ve dokularını inceleyen,
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
GRANULİTLER Granulit hem bir metamorfik fasiyes hem de bu fasiyes koşulları altında oluşan bir kayacı ifade eder. Sıcaklığın /850 0C arasında değiştiği,
Magmanın Katılaşma Evreleri
VOLLASTONİT Ca3[Si3O9] RENK: İnce kesitte renksizdir.
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
MAGMATİK KAYAÇLARIN BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE
Metamorfizma derecesi ve Metamorfik zon
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
KLORİTOYİD RENK: İnce kesitte daima renklidir. x=grimsi yeşil, y=mavimsi, z= sarımsı veya renksiz şeklinde kuvvetli bir pleokroyizmaya sahiptir. ŞEKİL:
METAMORFİZMA VE PROTOLİT KAYALARIN TANIMI
SERPANTİN GRUBU MİNERALLERİ
Metamorfizma tipleri Metamorfizma tipleri jeolojik özellikleri ve oluştukları alanın büyüklüğü bakımından 2 gruba ayrılır (Miyashiro, , Bucher.
I.1. KİLLİ KAYAÇLARIN (PELİTİK) KONTAK METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR Bu kayaçlar değişik türde kil minerallerinin yanı sıra kuvars, feldispat, karbonat.
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
METAMORFİK KAYA TÜRLERİ
Sunum transkripti:

DAMAR KAYAÇLARI Granit’in yarı derinlik kayaları, Mikrogranit (granit ve kuvars porfir), Mikrogranodiyorit (granodiyorit porfir), Mikrotonalit (tonalit porfir)’dir. Dayk ve damar sistemlerini temsil eden Aplit ve Pegmatit’ler de bu gruba dahildir.

Mineralojik Bileşim Granitik kayalar, bol kuvars içeren feldispatlı kayalardır. Genel mineralojik bileşimleri; kuvars + alkali feldispat (ortoz, mikroklin) + plajioklaz (albit, oligoklaz) ± pertit-antipertit ± biyotit ± muskovit ± hornblend şeklindedir. Aksesuar mineralleri olarak, sfen, rutil, apatit, zirkon, epidot (allanit), korund, granat, kordiyerit bulunabilir. Alkali granitlerde sodyumca zengin amfibol (ribekit), piroksen (egirin), monazit ve fluorit görülebilir.

Aplitler ince-çok ince taneli, genellikle felsik (açık renkli) minerallerden (başlıca kuvars, alkali feldispat ve plajioklas) oluşan granitik bir kayadır. Aplitlerin dokusu APLİTİK DOKU olarak bilinir. Aplitik doku, granuler dokunun ince taneli eşdeğeridir. Pegmatitler ise, aplitlerin tersine olağandan daha iri tanelidir. Genellikle kuvars, mika (biyotit-muskovit), alkali feldispat, plajioklas ve magmanın kristallenmesinde pegmatitik evrede gelişen fluorit, turmalin, topaz vb. gibi mineralleri içerir. Pegmatitlerin iri taneli dokusu PEGMATİTİK DOKU olarak adlandırılır.

Siyenitin yarı derinlik kayası mikrosiyenit ve siyenit porfir’dir Siyenitin yarı derinlik kayası mikrosiyenit ve siyenit porfir’dir. Bunlar, dokusal özellikleri dışında siyenit ile aynı özelliklere sahiptir. Mikrosiyenitlerde; mikrotanesel porfirik doku, Siyenit porfirlerde ise, holokristalen porfirik ve granofirik dokular gözlenir.

Siyenit porfir (Karacık, 1995’den)

Monzonitin ince taneli ve/veya porfirik olan yarıderinlik eşdeğerlerine Mikromonzonit veya Monzonit porfir adı verilir. Genellikle küçük boyutlu intrüzyonlar ve damarlar halinde bulunurlar. Monzonitten doğada bulunuş şekli ve dokularıyla ayırdedilir. Doku; Mikrogranuler ve holokristalen mikrogranuler porfiriktir. Foto Karacık (1995)’den alınmıştır.

Mikrodiyorit-diyorit porfir Diyorit’in ince taneli ve bazan porfirik olan yarı derinlik (hipabisal) kayasıdır. Mineralojik bileşimleri diyorit ile aynıdır, ancak dokusal olarak onlardan ayrılır. Doku, çoğunlukla mikrotanesel, holokristalen mikrotanesel porfirik’tir. Diyoritik plütonlara bağlı, subvolkanik sokulumlar, dayk/damar sistemleri, levha intrüzyonları ve koni levhaları halinde bulunurlar.

Mikrodiyorit Diyorit porfir

Diyabaz / Dolerit Gabro - Bazalt ailesinin yarıderinlik kayasıdır. Bileşim olarak gabro ile aynı özellikleri sergiler. Başlıca plajiyoklas + piroksen + olivin’den oluşur. Subofitik dokusu ile gabro’dan ayrılır. Diyabaz ve Dolerit aynı anlamdadır, fakat genellikle taze olanlara DOLERİT, altere olanlara DİYABAZ denilmektedir.

Subofitik Doku Ofitik dokuya benzer. Ancak, piroksenlerin daha küçük olması ve plajiyoklaz latalarının daha bol olup, birbirleriyle temas etmeleri ile ondan ayrılır.

Subofitik Doku Ofitik dokuya benzer. Ancak, piroksenlerin daha küçük olması ve plajiyoklaz latalarının daha bol olup, birbirleriyle temas etmeleri ile ondan ayrılır

Diyabaz- Subofitik doku