KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EK FİİLLER.
Advertisements

ÜNSÜZ YUMUŞAMASI SELMA ÇİMEN
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
Selçuk Üniversitesi’nin Bilişime Gönül Veren Gençleri
Yazımı Karıştırılan Sözcüklerin Doğru yazımı Erciyes Üniversitesi,Eğitim Fakültesi Ahmet Şener
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
EK FİİL ÇEKİMİ VE GÖREVİ
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
SES BİLGİSİ.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
YAZIM KURALLARI.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
TÜRKÇE / Yazımı Karıştırılan Sözcükler, Kısaltmaların Yazımı
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
D ERSİMİZ T ÜRKÇE  Ağaça çıkmış. ğaca çıkmış. PÇTKBCD G, Ğ.
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
EK FİİLLER.
EK - FİİL.
YAPI BİLGİSİ.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Ses bigisi soruları.
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
TÜRK DİLİ I HAFTA:14 YAZIM KURALLARI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
YAZIM KURALLARI.
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
Bu sunumda yazım kuralları konusu içerisindeki sayıların yazımı ve satır sonundaki kelimelerin yazımını işleyeceğiz. ADI SOYADI : İmran Yücel BÖLÜMÜ :
YAZIM BİLGİSİ İle’nin Yazılışı Pekiştirmeli Sözlerin Yazılışı
Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi)
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
SES BİLGİSİ.
İMLÂ KURALLARI Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp.
YAZIM KURALLARI.
SES BİLGİSİ AÇ.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
Ek Olan de’nin Yazılışı Bağlaç Olan de’nin Yazılışı
Akciğerlerden çıkan havanın nefes borucu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan titreşimlere ses denir. Bir dilin en.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
EK FİİL / EK EYLEM /.
SES OLAYLARI. a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER:
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
Neden kitap okuyoruz.
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR KONUMUZ 5.SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR. KONUMUZ 3 HAFTA SÜRECEKTİR. EK EYLEM VE KISALTMALARIN YAZIMIDIR. Adı: Serkan Soyadı: Yıldız Numarası: 20110904052 Bölümü: Türkçe öğretmenliği 31.12.2018

Kısaltmaların Yazımı 31.12.2018

Kısaltma; bir kelime, terim veya özel adın içerdiği harflerden biri veya birkaçı ile daha kısa olarak ifade edilmesi ve sembolleştirilmesidir. Yapılan kısaltmaların benimsenmesi, yaygınlaşması ve herkes tarafından anlaşılması gerekir. AA, AB, ABD, age., AGİK, AIDS, aids, AKM, Alb., Alm., anat., AOÇ, AP, APS, Apt., Ar., Ar. Gör., ark., Asb., ASELSAN, Asist., ASKİ, 31.12.2018

MEB'e, TBMM'nin, DTCD'ne değil DTCF'ye, İTÜ'nden değil İTÜ'den Kurum, kuruluş, müessese, makam, üniversite adlarının kısaltmalarında bütün harfler büyüktür. Harfler arasına nokta koymaya gerek yoktur. TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB, AÜ DTCF, DAÜ, D, B, K, G, KB, GB, KD, GD (son sekizi yön adı) Bu kısaltmalardan sonra gelen çekim ekleri kesme ile ayrılır. Ekler son harfin okunuşuna göre belirlenir; kelimenin uzun şeklinin okunuşuna göre değil: MEB'e, TBMM'nin, DTCD'ne değil DTCF'ye, İTÜ'nden değil İTÜ'den 31.12.2018

Bu kısaltmalara ek getirilirken kelimenin uzun şeklinin okunuşu esas alınır; ekler nokta kullanılmadığı için kesmeyle ayrılır: m'ye, mm'de, cm'yi, km'ye, g'dan, kg'dan, l'de, mg'ı "Sert sessizle biten kısaltmalara ünlüyle başlayan ek getirildiğinde okunuşta sondaki sert ünsüz yumuşamaz: AGİK'in (agiğin değil agikin), TÜBİTAK'a (tübitağa değil tübitaka) Ancak "birlik" kelimesiyle kurulan kısaltmalarda yumuşama görülür: ÇUKOBİRLİK'e (çukobirliğe) 31.12.2018

TÜRKÇEYE SAHİP ÇIKALIM!!!! 31.12.2018

Ek-Fiilin Yazımı Ek-fiil isimlerin yüklem olmasını sağlayan ektir.. a. Ek-fiil (imek fiili) eklendiği kelimeye bitişik de yazılabilir ondan ayrı da... Ama genellikle bitiştirilir. Ayrı yazıldığı zaman ünlü uyumlarına uyup uymadığına bakılmaz. Bitişik yazılan ek-fiil "büyük ve küçük ünlü uyumu" kurallarına uyar. 1. Sessiz harfle biten kelimeye bitiştiriliyorsa, başındaki "i" düşer: rahatsız idim>rahatsızdım, çocuk ise>çocuksa,  Serkan imiş>Serkan'mış, koşar iken>koşarken Suçlanan ben imişim>benmişim 31.12.2018

çalışmış i-di-k>çalışmıştık okuyor i-se>okuyorsa Fiillere getirildiğinde onların birleşik zamanlı çekimlerini yapmayı sağlayan ek-fiil bitişik de ayrı da yazılabilir: çalışmış i-di-k>çalışmıştık okuyor i-se>okuyorsa okuyor i-miş-ler/okuyorlar imiş>okuyorlarmış  31.12.2018

1. Sessiz harfle biten kelimeye bitiştiriliyorsa, başındaki "i" düşer: Ek-fiil (imek fiili) eklendiği kelimeye bitişik de yazılabilir ondan ayrı da... Ama genellikle bitiştirilir. 1. Sessiz harfle biten kelimeye bitiştiriliyorsa, başındaki "i" düşer: Serkan imiş>Serkan'mış, koşar iken>koşarken Kısaltmaların Yazımı Kısaltma; bir kelime, terim veya özel adın içerdiği harflerden biri veya birkaçı ile daha kısa olarak ifade edilmesi ve sembolleştirilmesidir. AA, AB, ABD 31.12.2018

Konuyu özetlersek: Ek eylemlerin (idi, imiş, ise) 2 görevi vardır. isim soylu sözcükleri yüklem yapar. basit çekimli fiilleri bileşik zamanlı yapar. ek eylem geldikleri sözcüklere bitişik yazılır. 31.12.2018

KAYNAKLAR 5. SINIF DERS KİTABI www.edebiyatöğretmeni.com Final dergisi, Fem dergisi, 31.12.2018