Roma Yazını: Başlangıç Dönemi 2. Hafta

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Geneleos Grubu.
Advertisements

Wank Manastırı ( Kızıl Manastır) Garmik Vank
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
Mısır danatında resim ve heykel
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
KABAK KEMANE.
Hacı Bayram Veli Camii.  Yer: Ankara, Türkiye  Coğrafi Koordinatlar:39°56 ′ ″ K32°51 ′ ″ D  İnanç: İslam  İnşaat Başlangıç Tarihi: 1427.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
GEZEGENLER. GÜNEŞ  Dünya' ya en yakın yıldızın adıdır.  Etrafındaki diğer gezegenler bu dev asa kütlenin çekiminden etkilenip onun etrafında dönmektedirler.
ZAMAN Ç İ ZELGELER İ İ LE VER İ ML İ L İ K ANAL İ Z İ BİTİRME ÖDEVİ.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
 Tac Mahal, Hindistan'ın Agra şehrinde, yıllarında inşa edilmiş anıt mezar.Hindistan  İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisi.
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
Makro İktisat.
Ankara İli Trafik Kazası Vakalarının Karşılaştırması (2002 – 2003 Yılları) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Giray Şahin.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
Oryantalistlerin Yöntemleri ve Eleştirisi
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİNDE ROMAN
Ünlü İtalyan aryası Chitarra Romana ( Roma Gitarı) ‘yı Luciano Pavarotti’nin ölümsüz sesiyle, Roma’nın eşşiz güzellikleri eşliğinde dinleyeceksiniz. Bu.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TAM SAYILAR.
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Halıcılığın Tarihçesi
ÜGD MEVZUATI ve TAREKS - II
Mikroişlemciler Temel I/O Arayüzleri.
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Batı Karadeniz-4.
Mikroişlemciler Temel I/O Arayüzleri.
Roma Yazını: Başlangıç Dönemi 3. Hafta
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
İK MAKALESİ.
DÜNYANIIN YEDİ HARİKASI HAZIRLAYAN:EDANUR CERİTLİ NUMARA:
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Yazı Sistemleri.
Üst Düzey Zihinsel Özelliklerin Ölçülmesi
Diğer Teknikler II Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
C A B C D A y z x y x z Ø 101,197 Ø 85,134(Sol) (Sağ H)
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
Bazı Yunan tapınaklarında korint ve iyon sütun başlıkları birleştirilerek karma ( Kompozit) başlıklar kullanılmıştır. Bu tapınaklarda sütunların.
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Roma Yazını: Başlangıç Dönemi 1. Hafta
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
Yazı Sistemleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
BURASI YAŞAYAN ŞEHİR İZMİR
İLKOKULDA TEMEL MATEMATİK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
Kural - 2 Top.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
. Niçin Okumuyoruz ?.
İleri Algoritma Analizi
İş ve Meslek Sosyolojisi
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Sunum transkripti:

Roma Yazını: Başlangıç Dönemi 2. Hafta Edebiyat Öncesi Dönem Yazılı Kaynaklar

FIBULA PRAENESTINA (İÖ. 7 YA DA 6. YÜZYIL) FOTOGRAF

Roma Yazını: Başlangıç Dönemi 2. Hafta Fibula Praenestina Latium bölgesindeki Praeneste’de (günümüzde Palestrina) bulunduğu için Fibula Praenestina olarak adlandırılmıştır. 1887 yılında Arkeolog Wolfgang Helbig tarafından kamuoyuna tanıtılmıştır. Günümüzde Roma’daki Museo Nazionale Preistorico Etnografico "Luigi Pigorini" de korunmaktadır. İÖ 7. Yüzyıla ait olduğu düşünülen bu takı som altından yapılmıştır ve Latin dilinin bilinen eski örneği olarak kabul edilmiştir. 2011 yılında Edilberto Formigli ve Daniela Ferro tarafından yapılan testler sonucu yazıtın orijinal olduğu kanıtlanmıştır. Fibula üzerinde sağdan sola doğru yazılmış bir yazıt bulunmaktadır. Yazıt soldan sağa Latince harflere dönüştürüldüğünde şöyledir: MANIOS MED FHEFHAKED NVMASIOI Klasik Latincesi MANIVS ME FECIT NVMERIO

Tita Vendia Küpü (İÖ 630-600) FOTOGRAF

Tita Vendia Küpü (İÖ 630-600) -Bulan: Raniero Mengarelli -Yeri: Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia Bir Kadın Praenomen ve Gentilicum’unu içeren yazıt as bitimli arkaik genitivus örneği (vendias) ECOVRNATITAVENDIASMAMAR EDVHE Klasik Latincesi Ego urna Tita Vendias, Mamarcos me fecit.

Salvetod Tita (İÖ 620-600) FOTOGRAF

Salvetod Tita (İÖ 620-600) Lago de Castiglioni’de bir mezar içinde bulunan şarap küpü İÖ 620- 600 arasına tarihlenmektedir. Küpün üzerinde sağdan sola tek satır olarak şöyle yazmaktadır: SALVETOD TITA

Duenos Vazosu (İÖ 7. ya da 6. yüzyıl) FOTOGRAF

Duenos Vazosu (İÖ 7. ya da 6. yüzyıl) -1880 yılında Heinrich Dressel tarafından Roma’daki Quirinalis tepesinde bulunmuştur. -Berlin’deki Staatliche Museen kayıtlarında yer almaktadır. - Sağdan sola eski ve güç anlaşılır bir Latinceyle yazılmış bir yazıt - Birinci satır IOVESATDEIVOSQOIMEDMITATNEITEDENDOCOSMISVIRCOSIED İkinci satır ASTEDNOISIOPETOITESIAIPACARIVOIS Üçüncü Satır DVENOSMEDFECEDENMANOMEINOMDVENOINEMEDMALOSTATOD

Lapis Niger FOTOGRAF

Lapis Niger Lapis niger (Latince Karataş ) Roma Forumunda bulunan antik bir tapım yerindedir. -1899-1905 yılları arasında yaptığı kazılar sonucu arkeolog Giacomo Boni tarafından bulunmuştur. -Dört yüzüne de Bustrophedon adı verilen bir dizgeyle yazılmış bir yazıt bulunmaktadır. (Dumezil tarafından tavsiye edilen okuma biçimiyle) :

Lapis Niger I a 1 quoiho... b 2-3 sakros: es/ed:sord... II a 4-5 ...iaias/recei: lo... b 6-7 ...euam/quos: re... III a 8-9 ...m: kalato/rem: ha.... b 10-11 ...od: io: uxmen/takapia: dotau... IV a 12 ...m: i: te: r p e b 13-14 ...m: quoiha/uelod: nequ... c 15 ...od: iouestod/ V 16 loiuquiodpo qvoiho[.]... (or qvoi hoi...) sakros:es/ed:sord... ...[..]a[..]as/recei: ic (or io) ...evam/qvos: re... ...m:kalto/rem: hab (or hal) ...tod:iovxmen/ta: kapia:duo:tavr... m: iter[..]... ...m:qvoiha/velod: neqv... ...[.]od:iovestod/ loivqviodqo...