SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi /38 Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ELEKTROD SEÇİMİ.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
 Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ. BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ.
MİGRASYON (MIGRATION).
Hidrojen Gevrekliği.
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)
IŞIK VE SES IŞIK.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Sismik Kırılma (Refraction) Yöntemi Ders 5
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
BARALAR.
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 DOÇ.DR. HÜSEYİN TUR.
Küresel ısınma.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS 6
YER MANYETİK ALANI.
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 DOÇ.DR. HÜSEYİN TUR.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ İPEK KÖZ
Isının Yayılma Yolları
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Polarizasyon D. Roddy Chapter 5.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
Bedensel Büyüme ve Psiko-Motor (devimsel) Gelişme
Bölüm 5 Manyetik Alan.
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
UYARI Lütfen masalarınıza yazı yazmayınız.
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
10. SINIF: 3. ÜNİTE: 3.2. Su Dalgası
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
Işığın Kırılması.
5 Esneklik BÖLÜM İÇERİĞİ Talebin Fiyat Esnekliği
İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
2) Çift Optik Eksenli Mineraller (ÇOE)
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR

4. SİSMİK DALGANIN GENLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER 4.1.Giriş   Dalganın türü, hızı ve yayılım doğrultusu yayıldığı ortamın fiziksel özellik ve boyutlarına göre değişir. Bu anlamda en basit ortam homojen, izotrop ve elastik olan ortamdır. Bu şekilde ideal bir ortamda sismik dalga sabit hızla ve düzgün doğrusal ışın yolları boyunca seyahat eder. Gerçek yer ortamları farklı fiziksel özelliklerden ibaret olan tabakaların bir bileşiminden oluşmaktadır. Böyle durumlarda sismik dalga yayılırken karşılaştığı her ara yüzeyde birçok değişime uğrar. Dalganın yayılma hızı, spektral yapısı ve enerji içeriği dalganın tabakadan tabakaya geçişinde değişir. Buna ilaveten ara yüzeylerde yeni dalga fazları oluşabilir.

SİSMİK DALGANIN GENLİĞİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

1. Küresel açılım etkisi (Spherical Divergence) Bir kaynak noktasında oluşturulan kaynak enerjisi (kaynak dalgacığı enerjisi) kaynaktan uzaklaştıkça, uzaklıkla ters orantılı olarak ve enerjinin yüksek frekanslı bileşenlerinin hızlı bir şekilde sönümlemesinden dolayı bu enerjisinin çoğunu kaybeder. Bir arazi kaydı bir atışın (shot) neden olduğu dalga alanını temsil eder. Kavramsal olarak bu atış küresel dalga alanını oluşturan bir nokta kaynak olarak düşünülür. Buna göre kaynaktan çıkıp yer içerisinde yayılan küresel dalganın genliğini etkileyen faktörlerin en önemlileri aşağıdaki gibi sıralanabilir. 1. Küresel açılım etkisi (Spherical Divergence) 2. Soğurma(atenuasyon) etkisi 3. Sınırda enerji paylaşımının etkisi Yansıma katsayıları İletim katsayıları 4. Tekrarlı yansıma etkisi 5. Geliş açısı etkisi

4.2. Küresel Açılım Etkisi Sabit hızla yayıldığı varsayılan bir sismik dalganın enerji yoğunluğu yer altına doğru yayılırken azalır. Enerji yoğunluğunun azalması dalganın aldığı yolun karesiyle ters orantılıdır. Hız derinlikle arttığından ışın yolunun eğriliği enerji yoğunluğunun çok daha çabuk azalmasına neden olabilir. Geometrik dağılma (küresel diverjans) küresel dalgaların şiddet ve enerji yoğunluklarının kaynağı olan uzaklıkların karesi ile ters orantılı olarak azalmasına neden olur. Bu ‘Küresel Sapma (diverjans) veya Küresel Açılım Etkisi’ olarak bilinir. Enerji yoğunluğu: Bir nokta etrafında birim hacimdeki enerji Enerji şiddeti (I) : Birim zamanda birim yüzeyden geçen enerji miktarı

Küresel Açılım Etkisi (Devam)

Bir O merkezinden çıkıp uzaklaşan küresel dalga yüzeylerini ele alırsak r1 ve r2 iki küresel yüzeyin yarı çapları A1 ve A2 bu yüzeyler üzerindeki alanlar Birim zamanda A1 alanından geçen enerji daha sonra yine birim zamanda A2 alanından geçecektir. A1 yüzeyinden birim zamanda geçen enerji akışı I1A1 ve A2 yüzeyinden geçen enerji akışı I2A2 ise I1A1= I2A2 olur. Burada; Geometrik dağılma (küresel diverjans) küresel dalgaların şiddet ve enerji yoğunluklarının kaynağı olan uzaklıkların karesi ile ters orantılı olarak azalmasına neden olur. Bu ‘küresel sapma (diverjans) ’ olarak bilinir.

4.3. Soğurma (yutulma , emilme) Etkisi

Bir kaynaktan çıkan sismik dalga elastik bir ortam içinde yayılırken enerjisi ortam tarafından dereceli olarak azaltılıp (sürtünmeden dolayı), ısı enerjisine dönüşür. Bu işlem ‘emilme (soğrulma)(yutulma)’ olarak bilinir. emilme 1/r küresel sapma Burada emilme katsayısı α basit olarak dalga boyu başına 0.25 dB lik bir değer alır. e-αr

Sismik dalga enerjisinin bir kısmı ilerleme sırasında yer içerisinde ısı enejisine dönüşür. Soğrulma frekansla artar

4.4. Arayüzeyde Enerjinin Paylaşımı

4.4.1.Yansıma ve İletim Katsayılarının Dalga Genliği Üzerine Etkileri

4.5. GELİŞ AÇISININ ETKİSİ Eğik gelen düzlem dalgalar için yansıma katsayısı gelme açısıyla değişir. Genellikle yansıyan genlik gelme açısı sıfırdan başlayarak arttıkça biraz azılır, fakat sonradan artar. Özellikle kritik açı civarında çok kuvvetli olabilir. Bu geniş açılı refleksiyon etkisi olarak bilinir.

Yansıtıcı yüzeyin şekli enerji yoğunluğunu büyük ölçüde etkiler Yansıtıcı yüzeyin şekli enerji yoğunluğunu büyük ölçüde etkiler. İç bükey yansıtıcı enerjiyi toplayarak genliğin artmasına neden olur. Dış bükey yansıtıcı enerjiyi dağıttığından genliğin azalmasına neden olur. DAĞITMA ODAKLANMA YANSITICININ EĞRİLİĞİ

Etrafını saran ortamdan daha düşük hıza sahip bir gaz rezervuarının merceklenme etkisi gösterdiği bilinmektedir.