ATLAR İÇİN AŞILAMA TAKVİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sevimli Dostlarımız.
Advertisements

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA
Aşı Uygulamasında Genel Prensipler
KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI
TEKİRDAĞ İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Otçul bir memeli hayvan : at
HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı
TİGEM Atçılık Daire Başkanlığı At Yetiştiriciliğinde Sürü Yönetimi
Sağlık Çalışanlarında Enfeksiyon Riski
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI
HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Özel gruplarda aşılama
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
SAĞLIK PERSONELİNE KIZAMIK AŞISI NEDEN YAPILMALI?.
Özel Gruplarda Aşılama Prensipleri
SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
Sağlık Çalışanlarının İnfluenza ve Pnömokok Aşılarına Karşı Düşünce ve Tutumları Fatma Çiftci, Elif Şen, Nalan Demir, Oya Kayacan Ankara Üniversitesi Tıp.
Aşı AtillA ORAK Eğitim Birimi
Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK
Kızamık Eliminasyon Programı
*Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Adölesanda Bağışıklama
DESTEKLEMELER Cihangir Gültekin GÜMÜŞTEPE
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
PPD pozitifliği için kriterler.
RUTİN AŞILAMADA YENİLİKLER VE PRATİK YAKLAŞIMLAR
GAZİANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI PROBLEMLERİ
VvNDV ve Korunmada Aşılama Stratejileri. 2 Sebepler vvNDV vvNDV Yüksek saha baskısı Yüksek saha baskısı İmmunsupresyon İmmunsupresyon saha virüsü saha.
AŞILAMA HİZMETLERİ Sağlık hizmetlerinin en önemli ve fayda-maliyet oranı en yüksek alanlarından biri aşılama yoluyla enfeksiyon hastalıklarının önlenmesidir.
18-35 yaş grubu kadınlar için kızamıkçık aşısı uygulaması
Erişkin bağışıklaması
INFLUENZA.
AŞILAR ARAŞ. GÖR. DR. SALİH KARSLIOĞLU
Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi
1.DÜNYA AŞI HAFTASI AŞI HAFTASI (22 Nisan – 27 Nisan 2013)
AŞI HAFTASI NİSAN.
KOYUNLARDAN GELİRİMİZİ NASIL ARTIRIRIZ
GEBELİKTE AŞILANMA.
AKUT DİSSEMİNE ENSEFALOMYELİT Pediatrik Tanı Kriterleri
HEPATİTLER. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C farklı virüslerin yol açtığı hastalıklardır Bu tür virüslerden bir tanesiyle enfekte olma, diğer.
K99+C Aşı Sunumu Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE Koruyucu hekimlik hizmetleri, kişiye ve çevreye yönelik olarak ikiye ayrılır. KİŞİYE YÖNELİK HİZMETLER - Bağışıklama hizmetleri.
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
PEDİATRİDE BAĞIŞIKLAMA GENEL İLKELER
SERUMLAR. Damardan dışarı alınan kan, kısa bir süre sonra pıhtılaşır. Pıhtılaşan kısım çökünce üstte sarımtırak bir sıvı kalır. Bu sıvıya kan serumu denir.
Viral Ansefalitler.
Kızamıkçık (Rubella).
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
Elisa Testi ( ANTI – HIV Testi ) Kişi HIV ile enfekte olduktan sonra bağışıklık sistemi tarafından virüse karşı antikor üretilir. Anti-HIV.
Çocukluk Çağı Aşıları Dr
GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
SAANEN KEÇİ FETUSLARINDA BİPARİYETAL KAFA ÇAPLARI VE CİNSİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ Sinem Özlem ENGİNLER1, Özen Banu ÖZDAŞ2, Asiye İzem SANDAL2, Ramazan ARICI2,
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
Zika Virüs Enfeksiyonu
K99+C Aşı Sunumu Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Sığırların Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Kullanılan
Kısraklarda Postpartum Patolojiler
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
Sunum transkripti:

ATLAR İÇİN AŞILAMA TAKVİMİ

TAYLAR 6 AYLIK:Kuduz aşısı,Tetanoz ,Influenza,EHV 1,4 ve Sakağı aşıları 7 AYLIK:Influenza,EHV 1,4 ve Sakağı aşıları 12 AYLIK:Influenza,EHV 1,4,Kuduz aşıları 6 aylık aralıklarla Sakağı,Influenza,EHV 1,4 ve Tetanoz aşıları tekrarlanmalıdır. Kuduz aşısının yılda tek sefer yapılması yeterlidir. GEBE KISRAKLAR EHV 1,4  :5.,7. ve 9. aylarda yapılmalıdır. INFLUENZA :10. ayda yapılmalıdır. SAKAĞI : Eğer bulunduğu bölgede bu hastalık varsa aşımdan önce yapılmalıdır. YETİŞKİN ATLAR EHV 1,4 :Yılda iki uygulama yapılır INFLUENZA :Yılda iki uygulama yapılır TETANOZ :Yılda iki uygulama yapılır. KUDUZ :Yılda tek uygulama yapılır. SAKAĞI :Yılda iki uygulama yapılır.

Tay ve Yeni Sütten Kesilmiş Hastalik Tay ve Yeni Sütten Kesilmiş 1 Yaş** Performans Atları** Hobi Atları** Damızlık Kısrak Tetanus 1. doz: 6 ay. 2. doz: 7 ay 3. doz:: 9 ay Yıllık Yıllık, doğumdan 4-6 hft önce Eastern and Western Equine Encephalo- myelitis or sleeping sickness (EEE and WEE 1. doz: 6 ay 2. doz: 7 ay 3. doz: 9 ay Yıllık, ilkbaharda Yıllık, ilkbaharda Influenza - intranasal** 1. doz: 9 ay 2. doz: 11 ay 6 ayda bir 6 ayda bir beklenen bulaşmadan 2-4 hft önce tekrar 6 ayda bir, doğundan 4-6 hft önce tekrar Influenza -  injectable** 1. doz: 9 ay 2. doz: 10 ay 3. doz: 12 ay 3-4 ayda bir 3-4 ayda bir. Rhinopneumonitis (EHV-1, EHV-4) 1. doz: 3-5 ay 2. doz: 4-6 ay 3. doz: 5-7 ay her 3-4 ayda bir tekrar Opsiyonel: 6 ayda bir, aygır ve kısır kısraklara 6 ayda bir EHV-1 ile gebeliğin 5., 7. ve 9. aylarında (3. ayda opsiyonel) Kuduz 1. doz: 6 ay 2. doz: 7 ay 3. doz: 15 ay Yıllık çiftleşmeden önce Strangles -  intranasal*** 1. doz: 1-6 ay 2. doz: 2-7 ay 3. doz: 3 ay 2. dozu takiben veya sütten kesilmeden 2-4 hft önce Opsiyonel, risk yüksekse 6 ayda bir Strangles  - injectable*** 1. doz: 5-12hft 2. doz: 8-16 hft 3. doz: 11-20 hft (ürüne bağlı olarak) 4. doz:6-8 mos.

Ticari bazı at aşıları; Equine Herpes virus Fort Dodge Duvaxyn EHV1/4 İlk doz 5. aydan itibaren 2-4 hafta arayla 2 doz şeklinde verilir. Aşılamalar 6 aylık aralıklarla tekrarlanır. Taylar yeterli düzeyde kolostrum almadıysa, 3. aydan itibaren aşılanması önerilir.

Equine Viral Arteritis

EVA-1 Damızlık Kısrak Sadece seropozitif kısraklar saçıcı aygırla çiftleştirilebilir!!! Çiftleşmeden en az 30 gün önce serolojik test. Negatif (<1:4) Kısrak hemen aşılanır ve 21 gün izole edilir. 21. gün çiftleştirilir. Yıllık tekrar. Pozitif (>1:4) Ön aşılamaya gerek yok.

EVA-2 Damızlık Aygır 9. Aydan önce mutlaka aşılanmalıdırlar!! Seronegatifler aşılanmalı ve 30 gün izole edilmeli. Yıllık tekrarları mutlaka yapılmalı. Seropozitif saçıcı olmayan  Aşılama öncesi seronegatif hayvanlar olup, çiftleşmede kullanılır Seropozitif saçıcı Seropozitif kısraklar ile çiftleştirilir.

-Modifiye canlı virus (MLV) aşıları Amerika, Kanada, Arjantin ve Yeni Zelanda’da kullanılır. -İnaktif aşılar Bazı Avrupa ülkelerinde (Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, İrlanda, İsveç ve İngiltere gibi) kullanılır. Aşılar salgınları, gebelerde abortu ve aygırlarda taşıyıcılığı önlerler.

KÖPEKLER İÇİN AŞILAMA TAKVİMİ

Aşılama programına başlamadan önce yavru köpeklerin plasenta yoluyla ve emzirme döneminde sütle aldığı iç parazitlere karşı tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bu amaçla öncelikle iğne veya ağız yoluyla antiparaziter ilaçlar uygulanacaktır. Köpeklerde distemper, parvovirus, hepatitis ve leptospirosis hastalıklarına karşı karma aşı 1,5 aylık iken yapılmalıdır. Daha sonra 15-20 gün arayla aşılama programı sırasıyla devam eder. Yapılacak aşılar sırasıyla şöyledir : karma aşının tekrarı, Parainfluenza +Bordetella ( Kennel Cough- Bulaşıcı öksürük), Kennel Cough aşısının tekrarı, Lyme Hastalığı(Borrelia) ve Kuduz. Yetişkin bir köpekte ise senede bir defa olmak üzere Karma aşı, Kennel Cough, Lyme  ve kuduz aşıları tekrarlanır.

Köpeklerin Viral Hastalıklara Karşı Aşı Programı İlk Uygulama Tekrar Canlı-attenüe virus aşıları Canine distemper virusa 6-8 haftada ( 1 ve 2 ay arayla 3 doz) 2 yılda bir Kızamık virus (distemper için) 8-10 haftada Yıllık Canine hepatitis virus Parvovirusb,c Rabies virus 12 haftada Inaktif virus aşıları 8-10 haftada (4-6 hafta arayla 2 doz) Parvovirusb Coronavirus Parainfluenza virus

aKızamık virusuyla yapılabilecek Distemper immunizasyonunun doğumdan hemen sonra yapılması gerekir. bRisk altındaki hayvanlar 6-9 ayda bir aşılanabilirler. Sürekli enfeksiyonun görüldüğü yetiştirmelerdeki dişi köpekler gebeliklerinde İnaktif aşıyla aşılanabilir ve kolostral antikor düzeyi yükseltilebilir. cYüksek titreli aşılar uygulanmak suretiyle14-16. haftalarda yapılan 3. tekrarın yapılmasına gerek kalmayabilir.

Bordetella Distemper Rabies Parainfluenza Parvovirus Leptospirosis   Bordetella Distemper Rabies Parainfluenza Parvovirus Leptospirosis Hepatitis Her 1-3 yılda bir tekrar Yıllık Tekrar 1 Yıl 20 Hafta 16 Hafta 10-12 Hafta 6-8 Hafta

KEDİLER İÇİN AŞILAMA TAKVİMİ

KEDİLERDE AŞI TAKVİMİ Aşılama programına başlamadan önce yavru kedilerin plasenta yoluyla ve emzirme döneminde sütle aldığı iç parazitlere karşı tedavi edilmeleri gerekmektedir. Sağlıklı yavrular 1,5- 2 aylık yaşta ilk aşısını olabilirler. Rhinotracheitis -calici- panleukopenia-Chlamidya kombinasyonu ilk karma aşıdan sonra 2-3 haftalık aralıkla bu aşının tekrarı yapılır. FIV-FIP ve Leukemia kan testinden sonra eğer kediniz dışarıya çıkıyorsa Leukemia aşısı yapılır. 2-3 hafta aradan sonra bu aşının tekrarı yapılır. Son olarak da 2-3 hafta sonra Kuduz aşısı yapılır. Bu aşılara ek olarak yine risk altında olması durumunda veteriner hekimin kararına göre FIV aşısı da programa eklenebilir.  

Kediler için Önerilen Aşılama Takvimi 9 hafta 1. FVRCP (FHV-1+FCV+FPV) 12 hafta 2. FVRCP *1. Feline Leukemia 15 hafta 3. FVRCP Kuduz 16 hafta *2. & Son Feline Leukemia FHV-1: Feline herpesvirus 1(feline rhinotracheitis) FCV:Feline calicivirus FPV:Feline panleukopeni virus

Bazı öneriler…. Yıllık aşı tekrarları FVRCP ve Feline Leukemia için önerilmektedir. Kuduz aşısı endemik bölgelerde her yıl yapılır.  FVRCP ilk olarak 9. haftada uygulanır ve 3 haftada bir 2 kez daha tekrarlanır. Son aşı 15-18. haftada tamamlanmalıdır. Feline Leukemia ev dışına çıkan, dışarda kalan veya çiftleşen kedilere uygulanmalıdır. Kısırlaştırma için en erken zaman 5-6 ay olmalıdır. Mümkünse daha ileri yaşlarda…