MARKA YÖNETİMİ Vazgeçme Çağında Yüksek Sadakat Markaları Yaratmak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MBA-502 Stratejik Yönetim Yard. Doç. Dr. Erlan Bakiev
Advertisements

Strateji Tasarımı İlker acar.
Türkiye İtibar Endeksi
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
TÜKETİCİ DAVRANIŞI NEDİR?
Bölümlendirme Hedef Pazar Konumlandırma
MARKA YÖNETİMİ HAFTA V.
REKLAMCILIK Hafta 5.
İNOVASYON NEDİR? Sunan Bülent Orta Stratejik Yapılandırma Danışmanı
MARKA YÖNETİMİ HAFTA VI.
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
Girişimcilik.
Marka Konumlandırma Brand Positioning
Bölüm 3 Dış Çevre Analizi
“PAZARLAMA PLANI” ESASLARI Prof. Dr. İsmail Üstel.
PAZAR YÖNLÜLÜK.
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI LOYALTY.
YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME ve ÜRÜN YAŞAM SÜRECİ STRATEJİLERİ
KURUMSAL İTİBAR YÖNETİMİ ve SOSYAL SORUMLULUK
BİR İŞLETMENİN HEDEFİ 1.Müşteri kazanmak 2.Müşterileri firmada tutmak
Pazarlama İletişimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
BLOGLAR ARACILIĞIYLA Pazarlama SEDAT BAŞDAĞ. Kelimenin ilk oluşumu, "Web" ve "Log" kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş, “Weblog” olarak isimlendirilmiştir.
Açık İnovasyon ve Fikri Varlıklar Sertaç Köksaldı İnovasyon ve Sınai Mülkiyet Hakları Konferansı 4 Aralık 2009.
ÖZEL MERVE KOLEJİ MEHMET İNCE
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
E-TİCARET.
EMLAK PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE UYGULAMALARI
MARKA YÖNETİMİ HAFTA VI.
Müşteri İlişkileri Yönetimi Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT
Müşteri İlişkileri Yönetimi Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Dağıtım kanalları ve fiziksel dağıtım
Reklamcılıkta Anna Karenina İlkesi
İŞ DÜNYASINDA MARKALAŞMA
BİRAZ DÜŞÜNELİM! PAZARLAMA NE DEĞİLDİR? PAZARLAMA NEREDE BAŞLAR?
Bölüm 7 – Hizmetlerde Dağıtım ve Sunum
BALANCED SCORECARD – DENGELİ BAŞARI GÖSTERGESİ
Pazarlama nedir? iki veya daha fazla taraf arasında gerçekleşen bir değişim/mübadele sürecidir. Marketing mübadele sürecinde insan istek ve ihtiyaçlarını.
MÜŞTERİ İLİŞKİLER YÖNETİMİVE İLİŞKİLİ KONULAR
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Pazarlama nedir? iki veya daha fazla taraf arasında gerçekleşen bir değişim/mübadele sürecidir. Marketing mübadele sürecinde insan istek ve ihtiyaçlarını.
Konu: Kritik Süreçlerin Belirlenmesi
VI: STRATEJİ OLUŞTURMAK
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA
Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS)
Strategic Business Planning for Commercial Producers
Yenilik ve Yeni Ürün Altunışık-Özdemir-Torlak.
Üretim, Tüketim ve Karar Verme: Ekonomi BÖLÜM 9 EKONOMİ OKURYAZARLIĞI Küçük çocuklar, her gün karşılaştıkları için ekonomik kavramların farkındadır.
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA. “Müşteri değeri olgusu, müşteri tatmini unsurlarına ek olarak, ürünün rakipler arasından nasıl seçildiğini, seçim kriterlerinin.
Doç. Dr. Yusuf KARACA Afyon Kocatepe Üniversitesi
Firma adı İsminiz eposta adresiniz Bu slide’da ne iş yaptığınızı söyleceksiniz!!! ELİF KALAYCI, ESKİŞEHİR 24/11/2014.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
CRM İÇIN STRATEJIK BIR YAKLAŞıM Hafta 5 – Adrian Payne Chapter 1 Prof. Dr. Remzi ALTUNIŞIK.
Bir çok girişimci, yeni bir iş kurarken çoğu zaman hazırlık yapmaz. Yani bir iş planı yapmaz, bir iş modeli oluşturmaz. Ülkemizde yeni kurulan işlerin.
GIDA AMBALAJLARI VE KONTROLLERİ
Temel Bilgiler İlgili Çalışmalar Araştırmanın Yöntemi Bulgu ve Sonuçlar Araştırmanın Kısıtları ve Gelecek Çalışmalar.
Tutundurma, iletişime dayanır ve ikna edici yanı vardır. Doğrudan satışları kolaylaştırma amacına yönelik olduğu kadar, tutum ve davranışlara da yöneliktir.
Deneyimsel Bir yaklaşımla MARKA YÖNETIMI
Sam Walton tarafından 1962 yılında kurulmuş Amerikan perakende satış yapan mağazalar zinciridir yılında Walmart büyük kazandıracak olan borsaya.
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 2. Hafta Dış Çevre Analizi Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
Teknoloji ve Tasarım Dersi
TURİZM PAZARLAMASI Emir Hilmi Üner.
SÜREÇ YÖNETİMİ İNŞAAT ŞİRKETLERİ İÇİN PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE YÖNETİMİ.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Yenilik Türleri (Radikal &Artımsal ve Ürün&Süreç Yeniliği) Doç. Dr. Ayşe GÜNSEL.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PAZARLAMA YÖNETİMİ’NİN TEMELLERİ Prof. Dr. İsmail Üstel.
Bölüm 6. Pazarlama karması (stratejiler)
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
PAZARLAMA İLETİŞİMİ Pazarlama İletişimi Karamasını Etkileyen Faktörler
Sunum transkripti:

MARKA YÖNETİMİ Vazgeçme Çağında Yüksek Sadakat Markaları Yaratmak

Hepiniz Sadakatsizsiniz (!) Yazar insanın sadakatsiz olduğunu; Prometheus’un ateşi hediye ettiği insanlar tarafından eziyete maruz kaldığını, Edison ampulü bulurken karısı tarafından antisosyal olarak suçlandığını buna örnek olarak bahsediyor. Aynı zamanda bu yaratan ve üreten insanın ortaya çıkardığı değerleri toplumun bölüşmek, paylaşmak ve hatta açıkça sömürmek istediğini belirtiyor.

Sadakatsizler ve Sadakatsizlik Çağı (!) Herkesin herkesten kolayca vazgeçtiği bir çağda, sadakatin zihnen tasarlanmış bir “vazgeçme” fikri olduğu bahsediliyor. Sadakatin somut göstergelerinin soyut bir bağlılık biçimi olarak görüldüğü, bazen fiziksel olarak olmasa bile zihinsel olarak herkesin ve her şeyin harcanabilir olduğu ifade ediliyor.

Marka Sadakati Dünya üzerinde müşteri sadakat programlarına yılda yaklaşık 100 milyar $ harcama yapılmaktadır. Müşteri sadakati açısından Toyota bir başarı öyküsüdür. “Toyota Sadakati” diye adlandırılan bu olay onlara göre tüm kârlılığın sebebidir. Toyota müşterilerinin %70’den fazlası tekrar Toyota marka otomobil almak için geri gelmektedir. Oysaki diğer markaların tekrar satış oranı %30’larda kalmaktadır.

Marka sadakatini; ortalama tüketicinin bir ürünü denedikten sonra bir kez daha denemeye karar vermesidir. Bu tüketicinin marka ile kurduğu duygusal bağdır. Margo Georgiadis

Marka Sadakati Faktörleri -Algılanan önem/risk derecesi -Ürün performansı/memnuniyeti -Alışkanlık -Yenilik ve çeşitlilik arayışı -Markaya tutumsal bağlılığı -Satın alma isteği -Satın alma sıklığı -Marka farkındalığı -Tavsiye -Geçmiş deneyimi -Pazarda bulunma süresi

Marka Sadakati Derecelendirmesi - AAAA Tam Bağlılık - ABABA Bölünmüş Bağlılık - AAABBBCCCAAA Kararsız Sadakat - ABCD Tesadüfi Marka Sadakati - Sadakatsizlik

Markalar artık sadakat uygulamalarında biraz daha ileri giderek markayı yaşanır kılmak “Living the Brand” istiyor. Çalışanından işte, sosyal yaşamda kendi markasını kullanmasını, tüketmesini, tercih etmesini beklemekle kalmıyor; markanın arkasında durduğu değerlere sahip çıkmasını bekliyor. -Kia’nın çalışanından Mercedes otomobil kullanmamasını beklemesi...

Manzie R. Lawfer, Why Customers Come Back? adlı eserinde anahtar 5 ilkeye yer vermektedir; -İnsanlar insanlarla iş yapar -Farklılaşmaya bakın -Değer ve güvence verin -Odaklanın -Etkin iletişim sağlayın Müşteriniz Neden Geri Gelsin?

Marka Bir mimarisi olan, planlanmış ve stratejik bir varoluşu örnekler. Pazar ve rekabet analizi, ürün ya da hizmet geliştirme, konumlandırma, tanıtım, dağıtım, müşteri ilişkileri, görsel ifade tarzı, hikaye yaratımı ve genişleme politikaları gibi unsurları vardır.

İdeal bir marka yaratmanın asıl unsuru; görsel, sözel ya da imgesel olarak tüketicinin zihninde “gerçek” bir yer elde etmektir. Markanın duyusal olması hafızada yer etmesi açısından önemlidir. 25 bin katılımlı bir araştırmada incelenen 13 ürün kategorisinde, satın alma kararında “duyusal” unsurların “gerçek” unsurlardan daha önemli olduğu gözlenmiştir.

İnovasyon Yenileşim anlamına gelen inovasyon, marka için yeni bir fikrin başarılı bir ticari uygulamasıdır. Doğru yaratıcılık, gerçek inovasyon daha fazla satışı daha etkili biçimde sağlayandır. Mevcut durumda dünyada en etkili markaların inovasyon etrafında şekillendiği görülmektedir.

Peter Drucker Bir şirketin amacı müşteri yaratmaktır. Ve bir şirketi iki temel fonksiyon ayakta tutar; pazarlama ve inovasyon. Gerisi maliyettir.

Markalaştırma Markanın ortaya çıkarılma sürecine şirketin tamamının ortak olduğu temel bir süreçtir. Marka her zaman bir değer sunmalıdır ve sunulan değer tüketicinin bakış açısıyla tanımlanmış olmalıdır.

Konumlandırma Söz konusu marka hakkında tüketici zihninde uyanan tüm çağrışımların toplamıdır. Konumlandırmada müşteri ilk basamaktır. Hedef kitlenin ihtiyaç ve tercihlerini doğru saptayabilmek markayı rakiplerine nazaran farklı kılar. İkinci aşamada ise rakiplerin iyi tanınması ve rakip ürünlerin müşteri üzerindeki algısının değerlendirilmesidir.

Logo - Basit ve anlaşılır olmalı - Markanın karakterini taşımalı - Özgün olmalı - Tipografi ve renk kullanımı Logo bir markanın kimliğidir. Onun için seçiminde ve belirlenmesinde önemli unsurlara dikkat etmek gerekir. - İlgi çekmeli ve dikkat dağıtmamalı - Profesyonel olmalı - Zamanı yansıtmalı - Uzun ömürlü olmalı

Değişim Marka, zamanın getirisi olarak inovatif olmakla birlikte aynı zamanda değişime de ayak uydurmalıdır. Muhafazakar yapısı ve gelişen teknolojiyi aynı anda uygulamayı başaran markalar olabildiği gibi değişimi yakalayamayan firmalar netice olarak ölüme mahkumdur.