İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
Doç.Dr. Ş ekip Altunkan Cinnah Caddesi, 9/3, Çankaya Tel: Hipertansiyon.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
Dr. Hayati Demiraslan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE HASAT SONRASI İŞLEMLER VE DEPOLAMA
Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist. Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist.
KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ.
KARBONHİDRATLAR
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
FARMASOTİK ÜRÜNLER OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
CANLILIK ve ENERJİ
HÜCRE NEDİR?.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
ANTİBİYOTİK OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
ALLELOKİMYASALLAR OLARAK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
KANSER.
Serdar Erşeker Mehmet Şen
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
ŞEKER HASTALIĞI.
HAZIRLAYAN AYŞE FATMA DUR
KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ BİTKİ ÇAYLARI
Madde ve Maddenin Özellikleri
STRESLE BAŞ ETMENİN YOLLARI
AKILLI SERUM COSMETELLECTUAL SERUM GÜZELLİĞE LÜKS BİR YAKLAŞIM: HIZLI SONUÇ, UZUN VADELİ ETKİ.
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
MADDEYİ TANIYALIM.
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
Hypericum perforatum L. İçerik
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
Serbest Radikaller ve Antioksidanlar 2
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Kişinin bedensel ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ile ortaya çıkar.
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 5.
Element, Bileşikler ve Karışımlar
Sunum transkripti:

İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER

Sekonder Metabolitlerin Sınıflandırılması Sekonder metabolitler 3 ana gruba ayrılır. Terpenler, Fenolik bileşikler, Azotlu bileşikler

Sekonder Metabolitler - Terpenler Terpenler; uçucu yağlar, kardenolitler – glikozitler, saponinler, steroitler, reçineler, kauçuk ve gibberilinlerden oluşur. Terpenler, sekonder ürünlerin en geniş sınıfını oluşturur. Bu bileşikler genellikle suda çözünmezler. Terpenler 5 karbonlu izopren birimlerinin birleşmesi sonucu oluşurlar. H3C CH-CH2-CH3 Monoterpenler: 10 karbonlu, Adaçayı yağındaki thujon, biberiyedeki kamfor, defne yağındaki mirsen, kekik yağındaki kavrakrol, nane yağındaki mentol. Seskiterpenler: 15 karbonlu, Artemisia annua’dan elde edilen artemisin, Arnica montana’dan elde edilen helanalin. Triterpenler: 30 karbonlu, Glikozitler olarak adlandırılır. Şeker veya şekerlerin bağlı bulunduğu bileşikler olup, hayvanlar için toksik olup, insanlarda kalp kası üzerine etkilidirler. Saponinler; triterpen glikozitlerdir. Hem yağda, hem suda çözünürler. Deterjan özelliği taşırlar ve suda çalkalanınca köpürürler. Meyan kökü, sarmaşık, çuha çiçeği, ginseng ve çöven.

Sekonder Metabolitler – Fenolik Bileşikler Yapısında bir fenol grubu, yani aromatik halkasında bir hidroksil grubu içeren sekonder maddelerdir. Bitkisel fenolikler yaklaşık 10.000 kadar bileşiğin yer aldığı, kimyasal olarak olarak heterojen bir gruptur. Bazıları suda, bazıları organik çözücülerde çözünür, bazıları ise büyük çözünmeyen polimerlerdir. Basit fenolik bileşikler; kafeik ve ferulik asitler toprağa salınabilir ve komşu bitkilerin büyümesi engeller (allelopati).

Sekonder Metabolitler – Fenolik Bileşikler Flavonoitler; bitkisel fenoliklerin en büyük grubudur. Güçlü birer antioksidan olarak hücreleri anti-radikallere karşı korurlar. Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önlerler. Kanser oluşumuna ve kalp krizine karşı direnç sağlarlar. Meryemana dikeni (Silybum marianum) tohumlarında bulunan silimarin tıpda karaciğer rahatsızlıklarında kullanılır. Antosiyanlar; hayvanları cezbederek polen ve tohumların etrafa yayılmasını sağlarlar. Baklagil köklerinden salgılanan flavonoitler azot bağlayıcı bakterileri kendilerine çeker. Tanenler; suda çözünebilen maddelerdir. Sumak, okaliptüs ve sardunya yapraklarında, palamut ve meşe mazısında yüksek oranda bulunur. Tıpta damarları ve mukozayı büzücü etkilerinden dolayı bademcik, faranjit, basur ve bazı deri hastalıkları ilaçlarının bileşimine girer.

Sekonder Metabolitler – Azotlu Bileşikler Alkaloitler; azot içeren alkalin yapısında olan aktif moleküllerdir. 10.000 bitki cinsinin sadece %9’u alkaloit üretmektedir.

Tıbbi Bitkiler ve Kullanımları Allium sativum - Sarımsak Tansiyon ve kolestrol Aloe vera - Sarı sabır otu Deri ve sindirim Calendula officinalis - Aynısafa Kan hastalıkları ve varis Catharanthus roseus - Rozet çiçeği Kanser tedavisi Chincona officinalis - Kına kına Sıtma tedavisinde Datura stramonium - Şeytan elması Endişe ve terleme Digitalis lanata - Yüksük otu Kalp hastalıkları Echinacea purpurea - Ekinezya Üşütme ve grip Ephedra sinica - Deniz üzümü Halsizlik ve astım Gentiana lutea - Centiyan Kansızlık ve iştahsızlık Ginkgo biloba - Mabet ağacı Hafıza kaybı Glycyrrhiza glabra - Meyan kökü Öksürük ve sindirim Hypericum perforatum – Kantaron Depresyon ve bağışıklık Mandragora officinarum - Adamotu Bunaltı ve uykusuzluk Panax ginseng - Ginseng Halsizlik ve bitkinlik Papaver somniferum - Haşhaş Ağrı, endişe ve kaygı

Tıbbi Bitkiler ve Kullanımları Passiflora incarnata - Tutku çiçeği Uykusuzluk ve endişe Plantago asiatica - Sinirli ot Kabızlık ve kolestrol Silybum marianum - Deve dikeni Siroz, karaciğer, hepatit Tanecetum parthenium - Gümüş düğme Migren ve baş ağrıları Taxus brevifolia - Porsuk ağacı Kanser ve bağışıklık Urtica diocia – Isırgan Prostat ve romatizma Vaccinium myrtillus - Yaban mersini Görme bozuklukları Valeriana officinalis - Kedi otu Uykusuzluk ve bunaltı Zingiber officinale - Zencefil Bulantı ve baş dönmesi

Bitkisel İlaçlar Prepagel (Reparil Gel N) : At Kestanesi Tohum Ekstresi Essin (%1) Venotrex: 50 mg triterpen glikozite eşdeğer at ketsanesi tohum ekstresi Fitokrem:Triticum vulgare sulu extresi (%15) Hametan: Hammamelis virginiana distilatı 5.35 g Prostagood: Serenoa repens lipofilik extresi 160 mg Tebokan special (Gingobil ve Bilokan) : Ginkgo biloba yaprak extresi (19.2 mg ginkgo glikoziti)