MALATYA KAYISISI Türkiye’nin AB Tescilli Gururu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Anasınıfları PATATES ŞENLİĞİ
Advertisements

Hazırlayan: Dilara ŞAHİN
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
Global Su Ürünleri Trendleri
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Global Hayvancılık Trendleri
KALSİYUM, FOSFAT, MAGNEZYUM, KÜKÜRT
KAYISI SUYU ÜRETİMİ.
COĞRAFİ İŞARETLER Seher AÇIKEL Marka Uzmanı Aralık 2010 Antalya.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
Tazesi yaz mevsimi sofralarında yaygın şekilde yer alırken, kurusu yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Dünyanın beş kıtasında elmayla birlikte.
Sesli izleyiniz HAKKINDA NELER BİLİYORSUNUZ? Kamelya Anadolu’nun Çin ve Orta Asya ile birlikte kayısının anavatanı olduğunu.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
3-Teknolojik Gelişmeler 4-İhtiyaç ve İstekler
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
ZEYTİNYAĞI FİYATLARI NEREYE GİDİYOR? Kenan Mortan Burhaniye Belediyesi 16 Aralık 2006.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Şubat Ayı İhracat Verileri Basın Toplantısı Erzurum - 1 Mart 2015.
GES Yatırımlarında Finansman
Mart Ayı İhracat Verileri Basın Bülteni Sunumu 1 Nisan 2015.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Nisan DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLER! Soruların yanıtlarını kısa cümleler kurarak SOSYAL BİLGİLER defterlerinize yazarsanız öğrendiklerinizi pekiştirmiş olacaksınız.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Erik bol miktarda B vitamini içerir.
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
2015 Temmuz Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Ağustos 2015.
2015 Haziran Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı 1 Temmuz 2015 Gebze.
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR HARUN KARACAN ESKİŞEHİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 28 TEMMUZ 2009 TARİHLİ MECLİS TOPLANTISI.
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FLUORİT
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
İTALYA.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 6 Kasım DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Kasım AB % BAŞ DEĞİŞİMİ ÜRETİM BOĞA BAŞ ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Büyükbaş Hayvan Eti.
İletişim fakültesi ŞEHİRLER VE İMAJLAR: MARKA ŞEHİR OLMA SÜRECİNDE TÜRKİYE’DE MALATYA İMAJI.
ANADOLU KAPLANLARI. Anadolu Kaplanları 1980'li yıllardan günümüze Türkiye ekonomisindeki ve sanayi üretimindeki payları dikkat çekici ölçüde ve hızda.
TÜRKİYE’NİN TARIMSAL DIŞ TİCARETİNDEKİ GELİŞMELER
LAHANA. Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup ton civarındadır.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Sağlıklı Beslenme / 32.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
TEB Tarım Bankacılığı.
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Uluslararası Fuarların Ülke ve Şehir Ekonomisine Katkısı
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
At Yetiştiriciliği.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
Dünya Kömür Rezervleri:
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Uluslararası İşletme Yönetimi
COĞRAFİ İŞARETLER AFYONKARAHİSAR BULUŞMASI
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Süt Pazar Durumu Brüksel, 17 Eylül 2015.
TEB Tarım Bankacılığı.
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Sunum transkripti:

MALATYA KAYISISI Türkiye’nin AB Tescilli Gururu Prof. Dr. Bayram Murat Asma Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2018

GİRİŞ Çok sayıda meyve türünün anavatanı Anadolu’dur Ülkemiz meyvecilik için uygun iklim, toprak koşulları ve zengin bitki genetik kaynaklarına sahiptir. Çok sayıda meyve türünün anavatanı Anadolu’dur Kayısının Anavatanı Orta Asya (Doğu Türkistan) ve Çin’dir. Kayısının Orta Asya’dan Anadolu’ya İpek Yolu ile getirildiği sanılmaktadır.

Kayısının Anavatanı ve Yayılışı

Kayısı Üretimi

Dünya Kayısı Üretimi (FAO 2018) Ülkeler 1961 2000 2016 Türkiye 87 579 730 ABD 172 80 64 Macaristan 130 21 25 İspanya 110 126 125 İtalya 60 201 237 Fransa 94 139 111 İran 65 262 306 Özbekistan ? 68 662 Çin 3 88 74 Toplam 1.317 2.925 3.881

Kayısının Anavatanı ve Yayılışı Dünya Kuru Kayısı Üretimi (ICN 2009) % Türkiye 100 61 Tacikistan 30 18 İran 25 15 Özbekistan (15) T Çin 5 3.1 ABD 2.5 1.6 Güney Afrika 1.4 0.9 Avustralya 0.5 0.3 Toplam 164.500

Kayısının Anavatanı ve Yayılışı 2017 Yılı Türkiye Kayısı Üretimi (TUİK 2018) İller Ağaç sayısı (Bin) Kayısı Üretimi (Bin Ton) Malatya 8.194 676 Mersin 1.795 104 Elazığ 1.272 60 Kahramanmaraş 1.165 26 Antalya 575 18 Isparta 600 13 Kayseri 543 15 Afyonkarahisar 100 4 Toplam 19.575 1.007

Türkiye Kuru Kayısı Üretimi ve ihracatı Yıllar Üretim Ton) İhracat (Ton) Gelir (Milyon $) Fiyat $/Kg 1978 9.102 6.584 15 2.3 1980 7.618 8.265 24 2.9 1990 24.208 32.409 72 2.2 2001 75.268 100.626 89 0.9 2010 54.500 89.511 348 3.9 2017 142.435 94.874 267 2.8

Dünya yaş ve kuru kayısı ihracatı (FAO 2018) Yıllar Yaş Kayısı Miktar Tutar (Ton) (1000$) Kuru Kayısı Miktar Tutar 2000 180.286 151.005 90.757 146.688 2010 255.117 385.885 118.414 429.473 2014 304.964 473.596 145.270 461.728 2015 322.225 434.482 119.480 405.059 2016 327.363 422.337 122.735 374.148

Tarihsel Süreçte Malatya’da Kayısıcılık 1934 1953 Tarihsel Süreçte Malatya’da Kayısıcılık 1968 2015

Malatya Kayısı Çeşitleri Hacıhaliloğlu-1870 Kabaaşı-1955

Hasanbey (1930) Soğancı (1974)

Çataloğlu (1963) Çöloğlu (1935)

Malatya’da Geliştirilen Yeni Kayısı Çeşitleri Dilbay Alkaya

Malatya Yıldızı Eylül

Malatya Kayısısı’nın Ayırt Edici Özellikleri Yüksek şeker düşük asit içeriği Yüksek tat indeksi 80-120, diğer kayısılarda bu oran 10-40 arasında Kurutulmaya uygun olması (3.5 kg yaş kayısıdan 1 kg kuru kayısı elde edilebiliyor) Malatya Kayısısı farklı bölgelere kolay adapte olmaması

100 gr yaş ve kuru kayısının besin değeri (Asma 2011) Bileşen Birim Yaş Kuru Su g 75.6 30.9 Magnezyum mg 10 32 Enerji Kcal 48 241 Fosfor 23 71 Protein 1.4 3.4 Potasyum 259 1162 Diyet Lifi 4.6 14.3 Vitamin A IU 1926 3604 Sakkaroz 5.9 7.9 Vitamin C 1.0 Glikoz 2.4 44.1 Tiamin 0.03 0.02 Fruktoz 0.9 12.5 Riboflavin 0.04 0.07 Kalsiyum 13 55 Niasin 0.6 2.7 Demir 0.4

Ulusal Coğrafi İşaret Belgesi 2001 AB Coğrafi İşaret Belgesi 2017 Coğrafi sınırları; Malatya ve ilçeleri, Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas), Elbistan (K.Maraş), Gölbaşı (Adıyaman) Ulusal Coğrafi İşaret Belgesi 2001 AB Coğrafi İşaret Belgesi 2017

Malatya’da Coğrafi İşaretlerle ilgili Çalışmalar “Coğrafik İşaretler: Türkiye İçin Bir Fırsat mı?” 13 Kasım 2013 5 Temmuz 2018

YÜciTA 2018 Malatya Kayısısı Saha Çalışması

Malatya Kayısı Üreticileri Grubu

Malatya’da Kayısı Sektörünün Sorunları Pazar ve tanıtımda karşılaşılan sorunlar Kayısı Üreticilerinin örgütsüz olması Aşırı kükürtten kaynaklanan sorunlar Üretimde kullanılan girdi fiyatlarının yüksek olması AB tescilli kayısının yönetişim ve denetim ile ilgili sorunlar

Bahçeden Sofraya Kuru Kayısı

İlginiz için Teşekkürler