MİKROBİYOLOJİ LAB. Dr. N. Oya SAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BESİYERLERİ.
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi
VİTAMİNLER.
ÇAMUR STABİLİZASYONU.
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
MİKROBİYOLOJİ UYGULAMA
Asitler ve Bazlar.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
Proteinler.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
Shigella.
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ.
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
Endo agar besiyeri Peptones 10 g K2HPO4 2,5 gr Lactose 10 gr
Enterik Bakteri İdentifikasyonu (6) Not: enterik : bağırsak orijinli
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA. BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA.
ISO (2014) ve CCA Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı/
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 06; Koliformlar; TAMB; Staph.
Muhammet Karahasan Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 07; Patojen Analizi.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
HÜCRE KÜLTÜRÜNE GİRİŞ HÜCRE KÜLTÜRÜNDE KULLANILAN TEKNİKLER MTT TESTİ
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
PROTEİNLER
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 7
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 4
MANTARLAR VE GENEL ÖZELLİKLERİ
Mikroorganizmaların Üretilmesi- metabolizması
Yoğurt Üretiminde Kalite Kontrol
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
Konsantre yoğurt, probiyotik yoğurt, meyveli yoğurt
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 10
Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Her şey atom ve moleküllerden oluşur
Bakteri- Virus- Mantar
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
MİKROORGANİZMALARIN ÜRETİLMESİ
BAKTERİLERİN. METABOLİZMASI. İZOLASYON (Üretme) VE
PRATİK DERS NOTU. Enterobacteriaceae familyası esas olarak insan ve hayvanların kolonunda bulunan gram negatif basillerin yaptığı geniş bir aile olup.
MANTAR ENFEKSİYONLARININ LABORATUVAR TANISI
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
Sunum transkripti:

MİKROBİYOLOJİ LAB. Dr. N. Oya SAN

NEDEN Mİkroorganİzmaları ÇOĞALTIRIZ?

Üreme, canlılıklarını devam ettirme, saf kültürlerin elde edilmesi, biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi, biyolojik ve metabolik ürünlerinin elde edilmesi amaçlarıyla çoğaltılırlar.

Kültür ortamı, mikroorganizmaların laboratuvarda üretilmesi için kullanılan besin çözeltileridir. Laboratuvar kültürü mikroorganizmaların ayrıntılarıyla çalışılması için gerekli olduğundan, besi yerinin hem hazırlanmasında, hem de seçiminde özen gösterilmelidir.

BESİYERİ BİLEŞİMİNDE YER ALAN MADDELER Su Karbon ve enerji kaynağı maddeler (karbonhidratlar, yokluğu ve yetersizliğinde proteinler vb.) Azot kaynağı maddeler (proteinler, peptonlar, amino asitler vb.) İnorganik maddeler (makro ve mikro elementler) Üreme faktörleri (vitaminler, aminoasitler, pürin ve pirimidinler vb.)

MİKROORGANİZMALARIN BESİN GEREKSİNİMLERİ Nutrient Broth ve Nutrient Agar pek çok bakterinin gelişimine olanak sağlayan besiyerleridir. Ancak bunlar bazı besiyerleri için temel besiyeri olarak da kabul edilebilmektedir. Bileşimine kan, serum, yeast ekstraktı ve süt gibi besleyici öğeler eklenerek daha kompleks yapıda farklı besiyerleri elde edilebilmektedir.

BESİYERLERİNİN SINIFLANDIRILMASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE GÖRE Katı besiyerleri Sıvı besiyerleri KULLANIM AMACINA GÖRE Genel besiyerleri Özel besiyerleri

FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE GÖRE BESİYERLERİ Katı besiyerleri İçerisinde katılaştırıcı ajan bulunmaktadır. Katılaştırıcı ajan(madde) genel olarak agardır. Jelatin, pıhtılaştırılmış serum, yumurta ile mikroorganizmalar için inert maddeler olan silika jel, aljinatlar ve poliakrilamidler katılaştırıcı ajan olarak kullanılabilmektedir. Katı besiyerinde % 1,5-2, yarıkatı besiyerinde % 0,75 oranında agar vardır. Sıvı besiyerleri İçerisinde katılaştırıcı ajan bulunmayan ve daha çok üremeyi teşvik edici besiyerleridir. (Pepton Water, Nutrient Broth)

KULLANIM AMACINA GÖRE BESİYERLERİ Genel besiyerleri Birçok mikrorganizmanın üremesine olanak sağlayan besiyerleridir. (Nutrient Broth, Nutrient Agar) Laktik asit bakterileri ve üretimi zor olan patojen bakteriler dışında pek çok bakteri üreyebilmektedir. Özel besiyerleri Belirli bir amaç veya belirli bir mikroorganizma için kullanılan besiyerleridir. Canlandırma besiyeri Selektif (seçici) besiyeri Differansiyel besiyerleri Zenginleştirme besiyerleri Biyokimyasal test besiyerleri

ÖZEL BESİYERLERİ- CANLANDIRMA BESİYERLERİ Canlılık oranı düşük veya belirli bir ortamda hasar görmüş mikroorganizmaların canlandırıldığı, adaptasyonunun sağlandığı veya kolaylaştırıldığı sıvı besiyerleridir.

ÖZEL BESİYERLERİ- SELEKTİF (SEÇİCİ) BESİYERLERİ inhibitor ajanlar belirli mikroorganizmaların metabolizma ve enzim sistemlerini olumsuz yönde etkiler ve bu şekilde besiyeri; incelenen örnekteki yalnızca belli bir mikroorganizma veya mikroorganizma grubunun tipik olarak gelişimine olanak sağlar.

SELEKTİF (SEÇİCİ) BESİYERLERİ EMB Agar: Koliform grubu bakterilerin teşhis ve ayırımı SS Agar: Salmonella ve Shigella cinsi bakterilerin izolasyonu ve teşhisi Salmonella-Shigella agar Baird-Parker Agar: Staphylococcus aureus izolasyonu ve sayımı Violet Red Bile Agar (VRBA) Koliform grubu bakterilerin teşhisi, izolasyonu ve sayımı için uygundur. Brilliant Green Bile Broth (BGBB): Koliform bakterilerin teşhisi ve varlığının doğrulanması MacConkey Broth (Purple): Koliform bakterilerin teşhisi Glucose Azide Broth: Fekal streptokokların belirlenmesi Talyum asetat içeren herhangi bir glukoz agar: Laktik streptokokların izolasyonu eosin methylene-blue lactose sucrose agar

ÖZEL BESİYERLERİ- DİFERANSİYEL (FARKLARA DÖNÜK) BESİYERLERİ Belirli mikroorganizma türlerinin karakteristik koloniler oluşturarak kolayca tanımlanabilir hale geldiği agarlı besiyerleridir. Örneğin Kanlı Agar besiyeri, hemolitik ve non-hemolitik bakteri türlerinin ayırt edilebildiği diferansiyel bir besiyeridir. (Selektif besiyeri kavramı içerisinde incelenmez) Ancak MacConkey Agar hem selektif hem de diferansiyel besiyeri özelliği gösterir. Bu besiyerinde laktozu fermente eden koliform bakteriler kırmızı renkli koloniler oluştururken laktozu fermente edemeyen diğer bağırsak bakterileri (Örneğin Salmonella türleri) renksiz koloniler oluşturur. Kırmızı renk laktozun fermentasyonu sonucunda oluşan asitlerin besiyerindeki nötral red indikatörünü etkilemesinden kaynaklanmaktadır.

Bu besiyerinde; dip yatık yüzey E.coli sarı sarı Enterobakter sarı sarı Shigella sarı kırmızı Salmonella sarı-siyah kırmızı

BESİYERİ BİLEŞİMİNE GİREN TEMEL MADDELER Agar Pepton Yeast extract (Maya Ekstraktı) Beef extract (Et Ekstraktı) Tuz (NaCl) Jelatin Karbonhidratlar Kan Tampon maddeler (Buffer) İnorganik Maddeler

BESİYERİ BİLEŞİMİNE GİREN TEMEL MADDELER Agar: Besiyerlerinde katılaştırıcı ajandır. Bazı deniz yosunlarından elde edilir. Pepton: proteinlerin hidrolizi ile elde edilen ürünlere verilen genel bir isimdir. Proteinleri (enzim sistemleri olmadığı için) çok az sayıda mikrorganizma azot kaynağı olarak kullanabilmektedir. Yeast extract: Ekmek mayasından (Saccharomyces cerevisiae)enzim veya asit hidrolizi ya da otolizasyonu yolu elde edilir. Suda çözünebilen azotlu maddeler, vitaminler özellikle de B kompleks vitaminleri yönünden zengin bir kaynaktır. Beef extract: Genellikle yağsız sığır etinden ellde edilir. Protein içermez ancak suda çözünen azotlu maddeler ile suda çözünen mineral maddeler, iz elementler, üreme faktörleri ve çok az miktarda karbonhidrat içerirler. Besiyerlerine genellikle % 1 oranında eklenir. Tuz: izotonik ortam yaratmak amacıyla kullanılır.

Jelatin: Süt emmekte olan hayvanların kemiklerinden elde edilir Jelatin: Süt emmekte olan hayvanların kemiklerinden elde edilir. Protein yapıdadır. Katılaşıtırıcı ajan olmaktan çok mikroorganizmaların proteolitik enzim aktivitesini ortaya koymak amacıyla kullanılır. Karbonhidratlar: Besiyerlerine genellikle % 0.1- 1.0 oranında katılırlar. Bazı karbonhidratlar belirli bazı tuzlarla birlikte otoklavda sterilize edilirse besiyerinde mikroorganizmaların üremesini inhibe eden bileşikler meydana getirebilmektedir. Kan: belirli bazı besiyerlerine zenginleştirme veya bakterilerin hemoliz yapma durumunu ortaya koyma amaçlarıyla eklenir. Tampon maddeler (Buffer): çözelti içerisindeki ani ve hızlı pH değişimlerini kontrol etmek için eklenen zayıf asit veya bazların tuzlarıdır. İnorganik maddeler: Besiyerlerinin pek çoğunda bu bileşenlere ayrıca yer verilmemektedir. Çünkü pepton, yeast extract, beef extract, tampon maddeler ile agar gibi maddelerde yeterli düzeyde inorganik madde bulunmaktadır.