Structure of an IR System

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI. ÖN ŞARTLAR KARŞI KURUMUN SİZİ KABUL ETMESİ UYGUN DERSLER BULUNMASI ve KTÜ’DEKİ BÖLÜM ERASMUS KOORDİNATÖRÜNÜN DERSLERİ EŞDEĞER.
Advertisements

WELCOME HOŞ GELDİNİZ Sandi Engler Overseas College Counselor
RDA Resource Description and Access
Prof. Dr. M. Eyyuphan YAKINCI
Bilgi Erişim Tasarım Modelleri
Erişim Kuralları Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
SQL Sorgu Örnekleri.
MARKA VİZYONU GELİŞTİRME
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
Veritabanı Temel Kavramlar ve
Bilgisayara Giriş Doç. Dr. Mehmet S. İlkay.
YURT DIŞINDA ÖĞRENİM Ertan Pekşen KOU Müh. Fak Jeofizik Müh. Bölümü
SQL’e Giriş ve SELECT Komutu
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the OWASP License. The OWASP.
İŞ SIRALAMA VE ÇİZELGELEME DERS 5
VERİTABANI MİMARİSİ Talip Hakan ÖZTÜRK Bank ASYA – ORACLE DBA
Hareket halindeki insanlara ulaşın.Mobil Arama Ağı Reklamları Reach customers with Mobile Search Network.
INQUIRY FROM A B2B SITE Dear Sir/Madam We are writing to enquire about your sunflower oil. Please send us your product specification and price. Best Regards.
Bilgi Erişim Sorununa Yaklaşımlar
Bu Proje Avrupa Birliği ve T ü rkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir ” CIVIL SOCIETY DIALOGUE EU – TURKEY CHAMBERS PARTNERSHIP GRANT.
Sarper Aydoğan – Turkcell Teknoloji Staj’2010
EXPRESSING OPINIONS ( fikirleri belirtme)
2-4 Şubat AB 2005, Gaziantep Bilgi Erişim: Temel Kavramlar Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/
MESLEK ANALİZİ İLE İLGİLİ BAZI HATIRLATMALAR Görev Meslek elemanın tarafından icra edilen işin en büyük / ana bölümüdür. Bir sorumluluk alanı altındaki.
Veri Tabanı Tasarım Süreci
FEDERE ARAMA KAVRAMI DOK 422 Bilgi Ağları (Bahar 2006) Yaşar Tonta H.Ü. BBY slaytlar için kaynak: Su-Shing Chen, Indexing Mathematical Abstracts.
BBY 105 BİLGİNİN ORGANİZASYONU
İNGİLİZCE WANT, WOULD LIKE
Metadata Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
BBY 156 Bilgi Erişim blogspot
BBY 156 Bilgi Erişim blogspot
BBY 156 Bilgi Erişim İrem Soydal
A. Nuray DEMİRKOL Başuzman 12 Nisan 2013 Ankara ULAKBİM VERİ TABANLARINDA İNDEKSLEME.
 Elektronik bilgi kaynağı. Düzenli bir şekilde listelenmiş bilgilerin bilgisayardaki karşılığıdır. Genel olarak bu bilgiler ortak bir konu ya da amaca.
 Bir bilgi erişim sistemi: ◦ (1) bir belge derlemi ya da bu belgeleri temsil eden dizin terimlerini içeren kayıtlar, ◦ (2) kullanıcıların sorgu cümleleri,
Veri Madenciliği Giriş.
Gizli / İsimsiz Raporlama Tanıtımı
Turkish language – język turecki. The current 29-letter Turkish alphabet was the personal initiative of the founder of the Turkish Republic, Mustafa Kemal.
Key Terms from the Chapters. Chapter -1 Statistics, Data, and Statistical Thinking Fundemantal Elements of Statistics Statistics: EN: Statistics is the.
Sistem Belirli bir ya da daha fazla amaç (goal) için bir araya getirilmiş fiziksel ya da kavramsal bileşenlerden oluşan bir bütündür.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
BBY 156 Bilgi Erişim Dizinleme Dizinleme İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Metin Madenciliği.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Yeni Veritabanı Oluşturma
ÇEVİRİ Tanım.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
There was a man who was thinking of building an honourable structure that could last for milleniums and show the king’s power. So, he racked his brain.
Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni On Yıllık Tahlili İndeksi; bir indeks denemesi.TKDB 10(3-4) sayıdan ayrı basım.Hazl:Adnan Ötüken.Ankara: Ordun Basımevi,
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
1 BBY 464 Semantik Bilgi Yönetimi Güven KÖSE (Kurucu Ortak, Genel Müdür) Mantis Yaz. Dan. Ltd. Şti.
SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNE YAPILAN HASTA ŞİKÂYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKTA PERFORMANS VE KALİTE DERGİSİ - 3. SAYI Uzm. Fzt. Duygu KIRGIN.
Arama BBY256 Bilgi Mimarisi. Bulmak için Tasarım Farklı bilgi arama modelleri İnsanların bilgi arama davranışları Bu davranışların öğrenilmesi.
6/24/2016Chapter 61 Bölüm 6 Yapısal Analiz. 6/24/2016Chapter 62 Hedefler 1. Düzlemsel bir kafes sistemindeki elamanlarda oluşan kuvvetleri belirlemek.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Ders 2; Bibliyografik Denetim ve Üstveri.
Self-Registration on the Coats Supplier Portal
Türkçe Arama Motorları Ne Kadar Türkçe?
Dizi (Array) ve Küme (Cluster)
VERİ TABANI SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE) SAVAŞ TUNÇER.
Organizational Communication
Pratik kullanım rehberi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
PRODUCTION. CONTENT  WHAT IS PRODUCTION  BENEFITS OF PRODUCTION  ELEMENTS THAT CHARACTERIZE THE PRODUCTION PROCESS  CLASSIFICATION OF PRODUCTION SYSTEMS.
Chapter 2 (Bölüm2) The double entry system for assets, liabilities and capital (Varlıklar, borçlar ve sermaye için çift kayıt sistemi)
Türkçe Haber Yazılarında Sosyal Ağların İncelenmesi
2019 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK ÇEVRE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ
Kültürel Bellek Çalışmalarının Görsel Bir Haritası Güleda Doğan
Sunum transkripti:

Structure of an IR System Arama Depolama İlgi alanı/profil ve sorgular Belgeler ve Veriler Bilgi Depolama ve Erişim Sistemi Rules of the game = Rules for subject indexing + Thesaurus (which consists of Lead-In Vocabulary and Indexing Language Formulating query in terms of descriptors Indexing (Descriptive and Subject) Storage of profiles Storage of Documents Information Organization and Retrieval Lecture Notes (2001, by Marti Hearst & Ray Larson) Adapted from Soergel, p. 19 Store1: Profiles/ Search requests Store2: Document representations Comparison/ Matching Potansiyel İlgili Belgeler

Structure of an IR System Arama Depolama İlgi alanı/profil ve sorgular Belgeler ve Veriler Bilgi Depolama ve Erişim Sistemi Rules of the game = Rules for subject indexing + Thesaurus (which consists of Lead-In Vocabulary and Indexing Language Belirteçler aracılığı ile sorgu fomülasyonu Indexing (Descriptive and Subject) Profillerin depolanması Storage of Documents Depo1: Profiller/ Sorgu istekleri Store2: Document representations Comparison/ Matching Potansiyel İlgili Belgeler

Structure of an IR System Arama Depolama İlgi alanı/profil ve sorgular Belgeler ve Veriler Bilgi Depolama ve Erişim Sistemi Rules of the game = Rules for subject indexing + Thesaurus (which consists of Lead-In Vocabulary and Indexing Language Formulating query in terms of descriptors Dizinleme (Tanımlayıcı – Konu) Storage of profiles Belgelerin depolanması Store1: Profiles/ Search requests Depo2: Belge Gösterimi Comparison/ Matching Potansiyel İlgili Belgeler

Structure of an IR System Arama Depolama İlgi alanı/profil ve sorgular Belgeler ve Veriler Bilgi Depolama ve Erişim Sistemi Oyunun kuralları = Konu dizinlemesi için gerekli kurallar Thesaurus Göndermeler (Bkz, ayr. Bkz., ..) ve Dizinleme dili Belirteçler aracılığı ile sorgu fomülasyonu Dizinleme (Tanımlayıcı – Konu) Profillerin depolanması Belgelerin depolanması Depo1: Profiller/ Sorgu istekleri Depo2: Belge Gösterimi Kıyaslama / Eşleştirme Potansiyel İlgili Belgeler

How is the query How is the text processed? constructed? Information need Collections How is the query constructed? How is the text processed? Pre-process text input Query Index Parse Rank Sorgu nasıl oluşturulur: Information need: Bilgi ihtiyacı Text input: metin girdisi Parse: Ayrıştırmak, çözümlemek (dilbilimsel açısından) Query: Sorgu Metin / belge nasıl işlenir: Collections: Dermeler / Derlemler Pre-process: ön işlem Index: dizin oluşturma, dizinleme Rank: sıralama