NEY Ney; Klasik Türk Mûsikisi’nin ve Tasavvuf Mûsikisi’nin en önemli sazlarındandır. Ney sazının, her ne kadar geçmiş dönemlerdeki farklı uygarlıklarda.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ALTIN ORAN Yeşim Matara.
Advertisements

NEY PERDE ŞABLONU İYİLEŞTİRME YÖNTEMİ Hazırlayan ve Sunan:
DAİRESEL SİLİNDİRİ TANIYALIM
TELLİ ÇALGILAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
SÖZCÜKLERDE ÇOK ANLAM Gördüğünüz gibi bazı sözcüklerin, gerçek anlamları dışında bir de mecaz anlamları oluşmuştur. Bir sözcüğün birden fazla mecaz anlamı.
ÜSLÜ SAYILAR Hazırlayan:Yunus YILMAZ
ÜSLÜ SAYILAR.
TAKVİMLER.
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALGILARI
Çalgı Müziği.
GEOMETRİ.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Çevre Sağlığı Tesislerinin sınıflandırılması
ANADOLU MEDENİYETLERİ
Üçgenin Çevresi Ve Özellikleri”
Takvim VE SAAT ÇEŞİTLERİ
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ Oğuzhan AKKUZU.
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
GÖZ KULAK BURUN DİL DERİ
THALES.
SÜMERLER Ve İLERİ TEKNOLOJİLERİ.
 DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın önemli birer parçalarıydı.
KEMAN.
Bütün maddeler tanecikli yapıya sahiptir. Taneciklerin hareketi ile maddenin ısınması arasında bir ilişki var mıdır?
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR
UNDISCOVERED LEGENDS An Ad-Lab Project
Jazz Müzik bilgileri.
gEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IŞIK KAYNAKLARI nedir?
Atatürk’ün Tartı ve Ölçülerde Yaptığı Yenilikler
HEDEF VE HEDEF DAVRANIŞLAR KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME.
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri. Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Atom ve molekül tanecikleri.
Kenarlarına Göre Üçgenler
E ğ itim-Ö ğ retim Yılı II. Dönemi Müzik Dersi Performans Görevi Konu : Telli-Yaylı Türk Halk Çalgıları Hazırlayanlar : 9-L 2. Grup Lihan İlhan.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
Coğrafya Performans Ödevi Türkiye de Görülen Toprak Tipleri
Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ve Yabancı Dil Alanlarında Eğitim Almak Mümkündür. Öğrencileri ilgi, yetenek ve başarılarına göre yükseköğretim programlarına.
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
Müzik Nedir?.
Web Tarayıcıları Kullanıcıların internete girmek içi kullandıkları yazılımlardır. Çıkış tarihine göre bazı web tarayıcıları : 1- Internet Explorer –
TAVLA.
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
DEDE KORKUT. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle Dede Korkut Kitabı’dır.
KAZA VE KADER.
ATOMUN YAPISI.
Türk Musıkîsinde İcraya Dayalı Nazariyat Modeli Arayışları
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
 Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli,
HAZIRLAYANLAR:SİMAY,ELİF NAZ,ELİF ZEYNEP,YAĞMUR,YAĞMUR,ŞEVVAL.
MAKAMLAR. MAKAM NEDIR ? Türk musikisinde, kullanılan ses dizilerinin(gam) belli kurallar çerçevesinde kullanılmasıdır. Makamların dizileri, aralıkları.
ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN MÜZİK TÜRLERİ
Saz olarak bilinen bağlama uluslararası çalgı sınıflandırma sistemine (Sachs- Horbostel) göre bağlama, “uzun lutlar” (long-luthes) sınıfına girmektedir.
TÜRKLERDE YAZI.
HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle.
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
G ITARıN T ARIHÇESI. Gitar ın kökeninin eskiye dayandığı konusunda bir çok varsayım var. Avrupa’ya geliş öyküsünde İran ve Arap adlarına rastlıyoruz.
Matematik ve Hayat Hazırlayan Muhammed Sar ATLI. MATEMATİK NEDİR? Matematik, insanlık tarihinin en eski bilimlerinden biridir. Çok eskiden matematik,
MEZOPOTAMYA MATEMATİĞİ
Sunum transkripti:

NEY Ney; Klasik Türk Mûsikisi’nin ve Tasavvuf Mûsikisi’nin en önemli sazlarındandır. Ney sazının, her ne kadar geçmiş dönemlerdeki farklı uygarlıklarda izine rastlansa da, asıl kimliğini Osmanlı Devleti zamanında Tasavvuf Mûsikisi oluşumu süresinde almıştır. İslâmı doğru anlayabilme çalışması olan tasavvuf ilmi ile paralel bir şekilde gelişen mûsiki ve ney sazı, bu sebeple en çok tekkelerde kendini göstermiştir. Hatta Klasik Türk Mûsikisi ve Tasavvuf Mûsikisi önemli bestekârlarına baktığımızda görürüz ki bu kişiler aynı zamanda neyzen vasfına sahiptirler.

cesitleri Not: Neylerin uzunlukları yaklaşık ölçülerdir. Kamış çapına ve hacmine bağlı olarak bu oranlar artı ya da eksi değişkenlik gösterirler Neylerin boyları uzadıkça ses elde edilmesi, kontrolü ve parmakların perdelere rahatça ulaşıp kıvrak hareket edebilmesi zorlaşmaktadır. Bu nedenle neye yeni başlayacak bir kişiye mansur veya kız neyi gibi orta-üst uzunlukta neyler tavsiye edilmektedir. Bu neylerde hakimiyet sağlayan kişi daha kısa neylerde kolayca başarılı olabilir. Şah ney günümüzde bazı usta neyzenler tarafından solo olarak kullanılmakta, Davud ney çok nadiren kullanılmakta, Davud-Bolahenk Mabeyni ile Bolahenk neyler ise hemen hiç kullanılmamaktadırlar. Klasik Osmanlı Musıkisi icracıları genellikle mansur, kız, yıldız ve sipürde ahenklerinde icra ettiklerinden bu ahenklerdeki neyler en çok kullanılanlardır.

NEY’İN TARİHİ Ney, bilinen eski nefesli enstrumanlardandır. M.Ö. 1249’lu yıllarda Çin’de ilk defa kullanılan çift borulu bir düdük şeklindedir. Günümüzde bu çalgı halen Türkistan dolaylarında kullanılmaktadır. Ney’i ilk defa Mezopotamya’da Sümerler kullanmıştır. Farsça’da Na veya Nay kamış anlamına gelmektedir ve bugün kullandığımız Ney kelimesi adını burdan almıştırNey

Ney’in malzemesi Ney, "kargı" adı verilen ve bilimsel adı "arundo donax" olan, kısa boğumlu ve boğum araları birbirine mukabil (?) kamışlardan imal edilir. Kargı kamışı bataklıklarda ve çok sulak yerlerde yetişmez. Sanılanın aksine tarla kenarlarında az kumlu, bol alüvyionlu, taban suyu olan, bol rüzgar ve güneş alan, deniz seviyelerine yakın, sıcak bölgelerde gündüz ve gece arası ısı farkı çok olan bölgelerde, özellikle doğu Akdeniz ve çevresinde yetişmektedir.