SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SOY AĞACI AKRABALARIM HAZIRLAYAN: BÜŞRA SÜME
Advertisements

Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar
Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
K A L I T I M A.Ç.
AKRABALARIMIZ.
MAYOZ BÖLÜNME
Bir Özellik İçin Kullanılan Seleksiyon Yöntemleri
2. KALITIM Hazırlayan Gökçe FORTACI
Homozigot Yuvarlak tohum bezelye…………..
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KALITIM.
KALITSAL HASTALIKLAR İBRAHİM AKDAĞ 8 / A 54.
KALITIM - GENETİK.
KALITIM.
KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR
Çözümlü Test Mendel -Kalıtım.
GENETİK HASTALIKLAR - AKRABA EVLİLİĞİ
Merkezi sınavda sorumlu olunan kazanımlar ve örnek sorular.
GENETİK.
FEN ve TEKNOLOJİ / KALITIM
A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
MATEMATİK İlköğretim 2 KESİRLER.
KALITIM İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Hibritler ve Mendelizm Genel Biyoloji Dersi Dr. Bülent ÇAVAŞ
KALITSAL KAN HASTALIKLARI
KALITIM.
ANA SORU: Gametlerinizden bulunan bir kromozomun ebeveynlerinizden aldığınız kromozom ile aynı olması muhtemel midir?
3.ADIM: HAYATA SAĞLIKLI BAŞLAMA KALITSAL HASTALIKLARIN KONTROLÜ
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
AKRABA EVLİLİKLERİ OLASI RİSKLERİ.
KALITIM 1866 Mendel’in çalışmalarının yayınlanması ve Mendel kanunlarının keşfi 1905 Gen, genotip, fenotip terimlerinin kullanılması 1906 Kalıtım bilimine.
 Gen DNA zincirindeki belli bir uzunluktaki birimdir. Kromozom DNA'nın özel bir şekilde paketlenmesi sonucu ortaya çıktığına göre.
Temel Genetik Kavramlar
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MONOHİBRİT ÇAPRAZLAMA
KROMOZOMLAR & GENLER ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU 1.
Kalıtım – Kalıtsal Özelliklerimi Nasıl Kazandım? Mendel’in Kalıtıma Kazandırdığı Bilgiler Kalıtsal özelliklerin yavruya aktarımına da kalıtım denir. Genetik,
Tek-gen Hastalıkları.
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
[ ] - Moleküler Biyoloji / Nihat Dilsiz
ÖĞRENME DÖNGÜSÜ 4. ÇEYREK 1. ÇEYREK 3. ÇEYREK 2. ÇEYREK.
AKRABALARIMIZ.
KALITIM VE KALITSAL HASTALIKLAR
Mendel Kuralları.
GEN İNTERAKSİYONLARI.
GENETİK VE PRENATAL TANI
POPULASYON GENETİĞİ.
GENETİK DANIŞMA.
Tek-gen Hastalıkları.
KONU:TOPLAMA İŞLEMİ PROBLEMLERİ SUNUSU HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Kalıtım ve Çevre Yrd. Doç. Dr. Ş. Gonca Zeren
Ultraviyole,ani sıcaklık
KALITIMIN GENEL İLKELERİ BİYOLOJİ EBRU BALIK
GENETİK DANIŞMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ
Gen Bağlılığı Crossing Over Kromozom Haritaları
1. DERS: DNA RNA GEN KROMOZOM GENETİK VE BİYOTEKNOLOJİ.
KONULAR A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği.
Tek Gen Hastalıklarının Kalıtımı
KALITIMIN YOLLARI.
3rd Grade Unit 2 MY FAMILY ( AİLEM)
[ ] - Moleküler Biyoloji / Nihat Dilsiz [ ] - Moleküler Biyoloji / P.C. Turner; A.G. McLennan, vd. ; çev. Muhsin Konuk [ ] - Genetik.
GENETİK.
Sunum transkripti:

SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal hastalığın aile içerisindeki seyrini incelemek için, kullanılmaktadır.

- Soyağacı hazırlanırken kullanılan evrensel simgeler:

Örnek bir soy ağacı: -Yukarıdaki soy ağacında numaralar ile gösterilen bireylerin akrabalık ilişkilerinin değerlendirilmesi: -Önce bir not: Akrabalık değerlendirmesinde en uzak akrabalar genellikle evlenen çiftlerdir. Buna gör; -1 ile 2, 3 ile 4, 6 ile 7 aralarında akrabalık olmayan evli çiftleri göstermektedir. -5 ile 6, 7 ile 8, 9 ile 10 kendi arasında kardeşleri gösterir. -1 ile 6 anne kız, 2 ile 5 baba oğul, -1 ile 9 ve 10 anneanne-torun, -2 ile 9 ve 10 dede-torun -3 ile 9 ve 10 babaanne-torun oldukları anlaşılır.

 Örnek soru: Aşağıda verilen soy ağacında hangi bireyler arasında ortak genlerin bulunma olasılığı daha yüksektir?

 Çözüm: Akrabalık derecesi en yüksek olan bireylerin ortak genleri de yüksek olmalıdır. Buna göre seçenekleri tek tek değerlendirirseniz 8 nolu erkeğin 6 nolu dişinin oğlu olduğu görülür. Anne-oğul akrabalık ilişkisi yüksek, ortak gen sayısı da yüksek olacaktır. Cevap E olur.

Soy Ağacı Problemlerinde Dikkat Edilecek Kurallar  1. Otozomal Dominant Kalıtıma İlişkin Özellikler  Hasta kişinin ya annesi ya babası ya da ikisi birden hastadır.  · Hastalık kız ve erkeklerde aynı oranda görülür.  · Eşlerden biri hasta (heterozigot) diğeri normalse, doğacak çocukların yarısı hasta olur.  · Hem anne hem de baba hasta olduğu zaman (her ikisi de heterozigot) çocukların % 75‘i hasta olur.  · Hastalık taze mutasyonla ortaya çıkmışsa hasta kişinin anne ve babası normal olur.

 2. Otozomal Resesif Kalıtıma İlişkin Özellikler  · Hasta çocuğun kardeşleri, cinsiyet farkı olmaksızın 1/ 4 olasılıkla hasta ve 3/4 olasılıkla sağlam olurlar.  · Hasta çocuğun anne ve babası genellikle normal olur.  · Akraba evlilikleri hastalık riskini arttırır.  · Hasta kişi normal bir kişi ile evlenirse çocuklarının hepsi normal fakat taşıyıcı olur.  · Hasta kişi heterozigotla evlendiği zaman çocuklarının yarısı heterozigot normal, yarısı hasta olur.

 Örnek 1: Aşağıdaki soy ağacında, mavi göz renkli birey taralı olarak verilmiştir. Buna göre; soy ağacındaki hangi birey ya da bireylerin genotipi kesin olarak belirlenemez? (Kahverengi göz: baskın, mavi göz: çekinik)

Çözümü: → Taralı olarak verilen kız çocuğu, mavi gözlü olduğundan; aa genotipine sahiptir. →Geri kalan bireyler ise kahverengi gözlü olduklarından; A genine sahiptirler. →Kız çocuk; bu genlerden birini anneden, diğerini ise babadan aldığından; anne ve babanın genotipi: Aa’ dır. →3 ve 4 nolu bireylerin genotipi kesin olarak belirlenemez. →Bunların genotipi: AA ya da Aa olabilir.

 Örnek 2: Aşağıdaki soy ağacında, kısa boylu bireyler taralı olarak verilmiştir. Buna göre; soy ağacındaki hangi birey ya da bireylerin genotipi kesin olarak belirlenemez? (Uzun boy: baskın, kısa boy: çekinik )

 Çözümü: →Taralı olarak verilen bireyler, kısa boylu olduklarından; aa genotipine sahiptir. →Geri kalan bireyler ise uzun boylu olduklarından; A genine sahiptirler. →Kısa boylu bireyler, sahip oldukları iki çekinik genden (aa) bir tanesini yavrularına aktarırlar. →Bu nedenle; 2, 3, 4, 5 ve 6 nolu bireyler: Aa genotiplidir. →1 nolu bireyin genotipi, kesin olarak belirlenemez. →Bu bireyin genotipi: AA ya da Aa olabilir.

 Örnek 3: Aşağıdaki soy ağacında, renk körü olan bireyler taralı olarak verilmiştir. Buna göre; soy ağacındaki hangi birey ya da bireylerin genotipi kesin olarak belirlenemez? (Renk körlüğü geni, X kromozomu üzerinde çekinik olarak taşınır)

 Çözümü: → Taralı olarak verilen erkek bireyler, X r Y genotipine sahiptir.  →Geri kalan bireyler ise sağlıklı olduklarından X R genine sahiptir. →Baba X kromozomunu kız çocuğuna, Y kromozomunu ise erkek çocuğuna aktarır. →Başka bir değişle; erkek çocuk X kromozomunu annesinden, Y kromozomunu ise babasından alır. →Bu bilgiler dikkate alındığında, 5 nolu bireyin genotipi kesin olarak belirlenemez. →Bu bireyin genotipi; X R X R ya da X R X r olabilir.