KAZA FELAKET TRAFİK KAZASI VE İLKYARDIM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLK YARDIM Beklenmedik bir şekilde anîden hastalanan veya kaza geçiren kişilere; olay yerinde, olay anında ve olayı takib eden zamanda, tıbbi tedavi uygulanacak.
Advertisements

RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
NOSTALJİ GRUBU - Ayla ARSEVEN - Sevda DOĞAN - Ülkü ÜLKER - Aysel YILDIRIM - İsmail YÜKSEL.
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
İLK YARDIM SORU 1: Trafik kazası geçirmiş bir yaralının araç içerisinden çıkarılmasında hangi uygulama tercih edilir? A. Koma pozisyonu B. Rentek manevrası.
İLK YARDIMIN TANIMI VE TEMEL İLKELERİ
ERK İSG&İK ERK –
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.
DS FA.EU.TE1 04.SNM.EG
İŞ KAZALARINDAN DOĞAN CEZAi VE HUKUKi SORUMLULUKLAR
TEMEL İLKYARDIM BİLGİSİ BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EĞİTİMİ 29.Ocak.2011 Dr. Ersan TAŞCI.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
«İşyerlerinde İlkyardım Organizasyonu» Dr.Deniz Çalışkan AÜTF HALK SAĞLIĞI AD
TANIMLAR KAZA NEDİR ? FELAKET NEDİR ? İLKYARDIM NEDİR ?
ILK YARDIM. İlk Yardım Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan.
İLK YARDIM DERS NOTLARI
TRAFİK HAYATTIR!.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞGÖREN SAĞLIĞI (KORUMA)
DOĞAL AFETLER DEPREM Hazırlayan:H.Özden Özdemir
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
İLK YARDIM. TANIM Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan.
OKAN ÜNİVERSİTESİ İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ
1 İLKYARDIM EĞİTİMİ HAZIRLAYAN: ALİ İHSAN KÖRPEŞ SAĞLIK MEMURU İLKYARDIM VE AMBULANS BİRİM AMİRİ.
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
KAZA VE HADİSE. KAZA VE HADİSE İŞ KAZASI BİLEŞENLERİ GÜVENSİZ DURUM YETERSİZ DENETİM GÜVENSİZ DAVRANIŞ İŞ KAZASI SAKAT KALMA YARALANMA ÖLÜM.
İLKYARDIM VE ÖNEMİ Öğr. Gör. Nilgün MUTLU AKSOY
Herhangi bir kaza durumunda,
İLK YARDIM VE ACİL BAKIM NEDİR?
Seher SALMAN 2015.
TRAFİK KAZASI VE İLKYARDIM. YIL KAZA YARALI ÖLÜ
Nişantaşı MYO Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri Ekim 2015
İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP
İLK YARDIM.
İlk Yardım Nedir ve İlk Yardımcı Kimdir?
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TYD YDÜ SHMYO Dr. Ayşe AYKAÇ.
HOŞGELDİNİZ. İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın.
İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
HOŞGELDİNİZ GENEL İLKYARDIM MUSTAFA ÜNALAN İLKYARDIM EĞİTMENİ.
Konu : Sigorta – Trafik Cezaları – Trafik Suçları
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
Hasta – Yaralı ve Olay Yeri Değerlendirme
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Temel İlkeler
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
İŞYERİ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ’NE
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TRAFİK İŞARETLERİ.
TRAFİK KAZALARI. Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
KAZA YERİ İLKYARDIM ÖNLEMLERİ VE ARAÇ İLKYARDIM ÇANTASI.
İLKYARDIM İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER (I)
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MUSTAFA ARİF BAŞKÖYLÜ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı.
EMNİYETLİ SÜRÜŞ (DAHA İYİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ)
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

KAZA FELAKET TRAFİK KAZASI VE İLKYARDIM

KAZA Önceden tahmin edilemeyen, tedbir alındığı zaman önlenebilir olan, sonucu ölüm, yaralanma ve maddi hasarla biten olaylara KAZA denir. Önceden tahmin edilemeyen, tedbir alındığı zaman önlenebilir olan, sonucu ölüm, yaralanma ve maddi hasarla biten olaylara KAZA denir. -ev kazası, iş kazası, trafik kazası

FELAKET Doğal kaynaklı olan ve kasıt unsuru olmayan büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olan hadiselere FELAKET denir. Doğal kaynaklı olan ve kasıt unsuru olmayan büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olan hadiselere FELAKET denir. -deprem, sel, kasırga

TRAFİK KAZASI Karayolu üzerinde hareket halinde iken en az bir araç veya daha fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve maddi hasarla sonuçlanan olaylara TRAFİK KAZASI denir. Karayolu üzerinde hareket halinde iken en az bir araç veya daha fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve maddi hasarla sonuçlanan olaylara TRAFİK KAZASI denir.

Trafik kazaları sebepleri: 1- Sürücüye ait sebepler: Alkol, Alkol, kurallara uymamak, kurallara uymamak, sürücünün ruhi yapısı sürücünün ruhi yapısı 2-Araçlara ait sebepler: Eski ve yetersiz araçlar, Eski ve yetersiz araçlar, araçların amacı dışında kullanmak, araçların amacı dışında kullanmak, çevre şartlarına göre kullanılmayan donanımlar, çevre şartlarına göre kullanılmayan donanımlar, araç ve donanımlarda meydana gelen arızalar araç ve donanımlarda meydana gelen arızalar 3-Çevreye ait sebepler: Yoların durumu Yoların durumu Yeryüzü şekilleri Yeryüzü şekilleri İklim özellikleri İklim özellikleri

Bir Kazaya Karışan Sürücü; 1. İkinci kazaya neden olmamak için aracını güvenli bir yere çeker 2. Aracın devrilme ihtimaline karşı araç sabitlendikten sonra yaralıya müdahale edilir 3. Yaralı çıkartılırken baş-boyun-omuz eksenine dikkat edilir 4. İlk önce solunum zorluğu çekene yardım edilir 5. Yaralıya müdahale etmeyene ara ve ceza puanı uygulanır 6. İlkyardım tedbirleri alındıktan sonra 112 aranır

İLKYARDIM İlkyardım: Ani olarak hastalanan yada kazaya uğrayan kişiye, tıbbi tedavisi yapılana kadar olay yerinde ve elde olan imkanlarla yapılan hayat kurtarıcı girişimlere denir. İlkyardımın amacı: Yaşamı koruma ve sürdürülmesini sağlama Yaşamı koruma ve sürdürülmesini sağlama Durumun kötüleşmesini önleme Durumun kötüleşmesini önleme Sakatlığı önlemek yada derecesini azaltmak Sakatlığı önlemek yada derecesini azaltmak İyileşmeyi kolaylaştırma İyileşmeyi kolaylaştırma

İlkyardımın İlkeleri Koruma =Kazazedeyi güvenli bir yere almak Koruma =Kazazedeyi güvenli bir yere almak Kurtarma=Kazazedeyi kurtarmak, değerlendirmek ve kurtarıcı uygulamaları yapmak Kurtarma=Kazazedeyi kurtarmak, değerlendirmek ve kurtarıcı uygulamaları yapmak Bildirme= 112’ye haber verme Bildirme= 112’ye haber verme

İlkyardımın hedefleri * İlkyardımın hedefleri; ilkyardımın ABC’sidir İlkyardımın ABC ’ si: A : Nefes yolunun açılması (baş-çene manevrası) B : Yeterli solunumun sağlanması (suni solunum) C : Yeterli kan dolaşımının sağlanması (kalp masajı)

İlkyardım Öncelik Sıralaması 1. Solunum zorluğu çekenler veya solunumu olmayanlar 2. Kalbi duranlar 3. Kanamalar 4. Şoka girenler *Bir ilkyardımcı her şeyden önce sakin, soğukkanlı olmalı – kendisinin ve çevre güvenliğini sağlamalı

SONUÇ OLARAK 1. Felaketler doğal kaynaklıdır 2. Kazalar insan kaynaklıdır 3. Felaketler daha büyük çapta etki gösterirler 4. Kazalar önlenebilir 5. Felaketler önlenemez ama zararları azaltılabilir 6. Ölümlere en çok trafik kazaları neden olur 7. Trafik kazalarına en çok yolcular değil sürücüler neden olur 8. En çok sürücü kaza nedenleri: kuraldışı araç kullanma, dikkatsizlik, yorgunlu, hız, alkol.

9. İlkyardım sadece olay yerinde alınan geçici önlem ve uygulamalardır 9. İlkyardım yaralının sadece hayatta kalmasını sağlar, tedaviye yönelik değildir 9. İlkyardımın en önemli aşaması kazazedeyi güvenli bir ortama taşımaktır 9. İlkyardımcı her zaman kendi ve çevre güvenliğini sağlamalıdır 10. İlkyardımcı sakin olmalı