KAYNAMA ve SÜBLİMASYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI.
Advertisements

ISI MADDELERİ ETKİLER.
GAZLAR.
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
Basıncın Suyun Kaynamasına Etkisi
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ
YOĞUNLAŞMABUHARLAŞMAKAYNAMA tersidir hızlı olur.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
HAL DEĞİŞİMİ.
HAL DEĞİŞİMLERİ.
MADDE VE ISI.
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
ISI ve SICAKLIK.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISI VE SICAKLIK Maddeyi oluşturan atom yada moleküller sürekli hareket halindedir. Bu hareket katı maddede denge konumu etrafındaki titreşimler , sıvı.
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
SU HALDEN HALE GİRER.
Radyasyon Gelen radyasyon Giden radyasyon Kısa dalga radyasyonu Uzun dalga radyasyonu.
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
YOĞUNLAŞMA BUHARLAŞMA KAYNAMA hızlı olur tersidir.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Moleküller arası çekim kuvvetleri. Sıvılar ve katılar.
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDE VE ISI.
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 8 EKİM 2009.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Kimya Koligatif Özellikler.
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
+ = Çözelti Çözücü ve çözünenden oluşmuş homojen karışımlardır.
GAZLAR 6. Ders.
Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
a)ISINMA-SOĞUMA * Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı art * Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. *
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
MADDENİN HALLERİ.
Maddenin taneciklerini öğrenci durumları gibi düşünebilirsiniz.
HAL DEĞİŞTİRME İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER:  1.Hal değiştirme süresince sıcaklık sabit kalır. 2. Her maddenin belirli bir basınç altında belirli bir.
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
Sunum transkripti:

KAYNAMA ve SÜBLİMASYON Kaynama olayı sıvı moleküllerinin kabarcıklar halinde gaz fazına geçmesidir. Kaynamanın devamlığının sağlanması için devamlı bir ısı akışının olması gerekir. Kaynama sırasında sıcaklık değişmez. Kaynama olayı, sıvının buhar basıncının dış atmosfer basıncına eşit olduğu anda meydana gelir. Yükseklik arttıkça basınç düşecek dolayısıyla kaynama noktası da düşecektir. Kaynama noktası ile buhar basıncı arasında ters orantı vardır. Bir katının sıvı hale geçmeden direkt olarak gaz haline geçmesine ise süblimasyon denir. Bunun için gerekli olan ısıya süblimleşme ısısı denir.

ISINMA VE SOĞUMA EĞRİLERİ Bu eğrilerde sıcaklık zamana karşı grafiğe geçirilerek maddenin hal değişimleri gözlenir. Isınma eğrisinde dışarıdan ısı verilerek bir katının gaz haline geçmesi için gerekli evreler gözlenebilir. Bu eğrilerden hareketle erime ve kaynama noktaları tespit edilebilir. Soğuma eğrilerinden hareketle sıcaklık azaltılarak bir gazın katı hale geçmesi için gerekli evreler gözlenebilir.

Bu eğrilerden hareketle yoğunlaşma noktası ve donma noktaları hesaplanabilir. Bazı durumlarda sıcaklık ne kadar düşürülse de sıvının katı hale geçmediği görülür. Bu durumdaki hale aşırı soğumuş hal denir. Bu düzensiz hali önlemek için ya çözeltinin içerisine bir aşı billuru ya da kristali atılır ya da devamlı karıştırılır.

FAZ DİYAGRAMLARI Faz diyagramları maddenin 3 hali arasındaki ilişkiyi gösterir. Belli sıcaklık ve basınç altında maddenin hangi halde olduğu faz diyagramları yardımıyla bulunabilir. Faz diyagramında katı – sıvı, sıvı – sıvı ve gaz – sıvı sınırlarında maddelerin bulunduğu haller dengededir. 3 lü nokta denile kısımda ise maddenin 3 hali de birbiriyle dengededir. Faz diyagramlarında 1 atm den bir çizgi çekildiğinde ve bu çizginin katı – sıvı sınırını kestiği noktadan X eksenine bir izdüşüm indirildiğinde bu nokta donma ya da erime noktasıdır. Benzer biçimde, 1 atm den bir çizgi çekildiğinde ve bu çizginin sıvı – gaz sınırını kestiği noktadan X eksenine bir izdüşüm indirildiğinde bu nokta kaynama ya da yoğunlaşma noktasıdır.

Suyun faz diyagramında katı – sıvı sınırı hafif sola yatıktır Suyun faz diyagramında katı – sıvı sınırı hafif sola yatıktır. Suyun erime ya da donma noktası ile üçlü noktası arasında 0.005 C°lik bir fark vardır. 3 lü noktanın koordinatları 4.58 Torr ve 273.16 K ne karşılık gelmektedir. Karbondioksitin faz diyagramında ise katı – sıvı sınırı erime noktasının basınç artışıyla artmasından dolayı sağa yatıktır. Karbondioksitin faz diyagramının 3 lü noktası 5.2 atm ve 216 K ne karşılık gelmektedir.