 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
Advertisements

BİO-TEK ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK
ATIK SU ARITIM YÖNTEMLERİ
ATIK SUYUN ARITILMASI VE KİMYASAL ANALİZLER
SU KİRLİLİĞİ VE ARITILMASI
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
Atıksuların Arıtımı Doç. Dr. Ahmet ALTIN.
Elif Süren Mertkan Bozoğlu
ÇEVRE KOM İ SYONU 30 Kasım KOM İ SYON ÜYELER İ BA Ş KAN Muhammet SARAÇ / İ ZAYDA Ş A. Ş. ÜYELER Bora ERGENE / Ba ş kan Yard. /MÜPA Tarım ve Gıda.
DURULTMA.
Erdoğan TOPCU Şube Md. (İnş. Müh.) Proje Geliştirme Dairesi Başkanlığı
1 ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU VE TOPRAK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI …………………………BELEDİYESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİNE.
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
Su Arıtımı Prof. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK
ATIKSU ARITMA TESİSLERİ PROJELENDİRME ESASLARI
ATIKSU ARITIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
İnegöl OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi
Okan Tarık KOMESLİ Çevre Mühendisliği Bölümü
İÇMESUYU ARITMA YÖNTEMLERİ
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
ATISU ARITMA TESİSLERİNİN YÖNETİMİ
Y.Doç.Dr. Ertan ARSLANKAYA Doç. Dr. Eyüp DEBİK
Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi ASKİ – Belka A.Ş.
VİDALI PRES(dekantör)
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
KUM TUTUCULAR.
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
SU KİRLİLİĞİ VE ÖNLEMLERİ
Kimyasal Çöktürme Ders Notu
FİZİKSEL ARITMA YÖNTEMLERİ
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Kamp Alanı ve Rezervuar, Illinois Yer Üstü Depolama Tankları, Su Temini ve Arıtımı Kamp Alanı ve Rezervuar, Illinois Yer Üstü.
DENGELEME HAVUZU Dr. Murat SOLAK.
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
SU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
YONCA ATAR BETÜL BOZKURT ZEHRA DURMAZ
Biyolojik Arıtma Prosesleri
SU ARITIM SÜRECİ.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
MEMBRAN PROSESLERİ.
MEMBRAN VE MEMBRAN PROSESLERİ
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
BÖLÜM 23 ASKIDA ÇOĞALAN BİYOLOJİK
BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON. BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON.
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
BÖLÜM 10 ÇÖKELME. BÖLÜM 10 ÇÖKELME GİRİŞ Pıhtılaştırma ve yumaklaştırmanın maksatlarından birisi de su içerisindeki parçacıkların makul.
BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ. BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ.
BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ. BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ.
ATIK SULAR HAZIRLAYANLAR: -SEDAT ALAGEYİK -BATUHAN YILDIRIM.
İ SKENDERUN TEKNIK ÜNIVERSITESI İ SKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU İ NŞAAT TEKNOLOJISI … DERS:ATIK SULAR KONU:ENDÜSTRİYEL NİTELİKLİ ATIK SULAR HAZIRLAYANLAR:
İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ
Atık Suların Arıtımı 1950’lerden önce evsel ve endüstriyel atıksular hiç bir arıtım işlemine tabi tutulmadan dere ve nehirlere bırakılmaktaydı. Şehir nüfusu.
Biyoçevre Mühendisliğine Giriş
KADIRGA E.M.L KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ İSMAİL YAMANGÖZ /A BİLİŞİM.
Yoğurt sütüne uygulanan işlemler
Atık suların mikrobiyal arıtımı
Kompost Sızıntı Suyu Karakterizasyonu
KATI MADDELER oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.
Neler öğreneceğiz ? Çevre ve çevre kirliliği
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
Ekstrasellüler Polimerik Maddelerin Aerobik Granüle Etkileri
Yoğurt sütüne uygulanan işlemler
Sunum transkripti:

 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını geri kazanma

Atıksu içerisindeki kirletici maddelerin fiziksel i ş lemlerle atık sudan alınması amacı ile kullanılan proseslerdir. Uygulamaları; ızgaralar, elekler, kum tutucular,yüzer madde tutucular, çöktürme havuzları, dengeleme havuzlarıdır.

 Su içinde bulunan kaba maddelerin pompa, boru ve te çhizata zarar vermemesi; di ğ er arıtma kısımlarına gelen yükün hafifletilmesi veya yüzücü kaba maddeleri n sudan ayrılması gibi amaçlarla ızgaralar kullanılır. Çubuk aralıkları ince ızgaralarda mm kaba ız_  Garalarda mm dir.

 Atıksu içerisindeki katı maddelerin tutulması ve arıtma sistemine giri ş kirlilik yüklerinin azaltılması amacı ile manuel ve otomatik olarak kullanılırlar. Elek aralı ğ ı kaba eleklerde 5-15mm. ince eklerde 0,25- 5mm, mikro eleklerde 0,020-0,035mm’dir.

 Kum çakıl gibi inorganik maddeleri atık sudan ayırmak, arıtma tesislerindeki pompa ve benzeri teçhizatına ş ın masına ve çökeltim havuzlarında tıkanma tehlikesine e ngel olabilmek için kum tutucular kullanılır.

 Atıksuda bulunan ve yo ğ unlu ğ u sudan küçük olan ya ğ, g res, solvent ve benzeri yüzen maddeleri sudan ayırmak yüzer madde tutucular kullanılır.

 Atıksularda debi, bile ş im ve kirlilik yükünün zaman için deki de ğ i ş imlerinin dengelenmesini ve arıtma tesisine giden atıksu debisinin düzenli olması için kullanılır

 Çökelme i ş lemi, sudan daha yo ğ un olan askıda katı ma ddelerin veya kimyasal ve biyolojik i ş lemlerle çökelebilir hale getirilen katı maddelerin yerçekimi et kisiyle çökeltilmesi suretiyle sudan ayrılmasıdır.

 Biyolojik arıtma, atık su içerisindeki çözünmü ş organik maddelerin bakteriyolojik faaliyetlerle ayrı ş tırılarak giderilmes.i ş lemidir

 Aktif çamur sistemi dengeleme, havalandırma, çöktürme ve dezenfeksiyon ünitelerinden olu ş maktadır. Aktif çamur tekni ğ ine göre çalı ş an sistemler uygulamada en çok kullanılan sistemlerdir.

 Stabilizasyon havuzlarının i ş letilmesi basittir ve fazla mekanik ekipmana ihtiyaç göstermezler. Bu sistemler aerobik, anaerobik ve fakültatif stabilizasyon havuzları olarak sınıflandırılır.

 Di ğ er Bu sistemler havalandırma için do ğ al alanları kullanır. Gerekli oksijen difüzör veya yüzeysel havalandırıcılar vasıtasıyla temin edilir.

 Kimyasal arıtma sistemleri; suda çözünmü ş veya askıda bulunan maddelerin fiziksel durumunu de ğ i ş tirerek, çökelmelerini sa ğ lamak üzere uygulanan arıtma prosesridir.

 Asidik ve bazik karakterdeki atıksuların, uygun pH de ğ erinin ayarlanması amacı ile yapılan asit veya baz ilavesi i ş lemidir.

 Koagülant maddelerin, uygun pH’da atıksuya ilave edilmesi ile atıksuyun bünyesindeki kolloidal ve askıda katı maddelerle birle ş erek flok olu ş turmaya hazır hale gelmesi i ş lemidir.

 Flokülasyon (yumakla ş tırma), atıksuyun uygun hızda karı ş tırılması sonucunda koagülasyon i ş lemi ile olu ş turulmu ş küçük taneciklerin, birbiriyle birle ş mesi ve kolay çökebilecek flokların olu ş turulması i ş lemidir.

 Klasik arıtma sistemleri çıkı ş ında arıtılmı ş atıksuda kalan AKM, çözünmü ş madde, organik maddeler vb. gibi kirleticilerin de arıtımı ilave arıtma sistemlerini gerektirmekte olup bu sistemlere ileri arıtma sistemleri denmektedir

 Reverse osmoz:  Atıksuyun yeniden kullanılabilmesini sa ğ lamak amacıyla, genellikle endüstriyel atık su arıtımında kullanılan çözünmü ş anorganik ve organik maddelerin sudan uzakla ş tırılması yada geri kazanılması amacıyla yüksek basınç uygulanan bir sistemdir.  Ultrafiltrasyon:  Yarı geçirgen membranların kullanıldı ğ ı ters osmoz i ş lemine benzeyen basınçlı membran filtrasyon metodudur.