TÜRK HALK MÜZİĞİ NEDİR? Türk halk müziği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gülden Umutlar Ses Düğmesini Açınız.
Advertisements

ŞEHİTLERİM.
VATAN SEVGİSİ.
Ben bir kızım anadoluda doğmadan sönmüş yıldızım
75.YIL ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ MART-NİSAN AYI VATANSEVERLİK RAPORU
Yakup Sebuktekin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf (İ
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN.
ŞEHİTLERİM
TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALGILARI
CUMHURİYET BAYRAMI.
Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.
MASAL KAHRAMANLARI Oyhan Hasan BILDIRKİ SEVGİYE SUSAMAK.
TÜRK HALK MÜZİĞİ.
ATATÜRK VE MÜZİK Atatürk insan hayatında müziğin çok önemli bir yeri olduğuna inanıyordu. 14 Ekim 1925'te İzmir Kız Öğretmen Okulu'nu ziyaretlerinde öğrencilerin.
Kına Gecesi Manileri Kınayı getir aney Parmağın batır aney Bu gece misafirem Koynunda yatır aney.
Türk Halk Müziği.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
ANKARA’NIN MAHZUN BANLİYÖ İSTASYONLARI (Doğu Yakasının Hikayesi) (sesli)
Doğal afetler birden meydana gelip büyük can ve mal kayıplarına neden olduğu için, yazılı ve sözlü olarak sanatçılara konu olmuştur.
ATATÜRK'ÜN ÖNDERLİĞİNDE GERÇEKLEŞENLER.
BİLMEZLER İÇİNE ATILARAK BÜYÜTÜLEN KAYIP AŞKLARIN ADRESLERİNİ
Nedense bu akşam Nedense bu akşam tadım tuzum tadım tuzum yok Sözlerim tükenmiş Sözlerim tükenmiş dilim dönmüyor dilim dönmüyor Gözlerim takılmış Gözlerim.
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI.
1 P A R Ç A D A A N L A M TÜRKÇE / Parçada Anlam Parçanın Konusu Parçanın Başlığı Anahtar Sözcükler.
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
Ebru SEVİM Meltem DEMİR Ders: Türkçe Sınıf: 5
Hazırlayan songül zehiroğlu 6/A 41
ATASÖZLERİ VE DEYİMLER
Sevdiğime söyle Hazırlayan ::: SAHİN65.
AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
SOSYAL ÖRGÜTLER.
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
Türk Kadınlar Birliği ülkemizde her yıl çocukları için büyük fedakarlığa katla­nan annelerden birini yılın annesi seçer. Yılın annesinin kişiliğinde tüm.
TABLOLAR RÜBAİLER ve Teoman Bayer Değerli kardeşim Teoman Bayer’in
VATAN SEVERLİK IRZ VE NAMUSTAN MAHRUM KALANLAR MİLLET VE VATAN HİSSİ TAŞIMAZLAR;BÖYLELERİNDEN SAKINMALILAR. MEVLANA GÖLHİSAR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ.
Tel: işte gidiyorum İşte gidiyorum... Karşılıksız bir aşka kurban ettim ömrümü! İşte gidiyorum, Toprak alsın benim de bu hazin öykümü...
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ 
YOL HAVASI
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
Yavaş, Yavaş.
AYRILDIK, GÖREMİYORUM GÖZLERİNİ
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
Ah! Ne Güzeldir Beypazarı
GÖREVLİ KELİMELER: EDATLAR
İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ 12 mart 1921
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN MÜZİK TÜRLERİ
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
Öğrenme Alanı: D. MÜZİK KÜLTÜRÜ
ŞEHİTLERİM.
GELENEKSEL TÜRK HALK MÜZİKLERİ. Türk Müziği nedir? Türk müziği, Türkler'in Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları.
ŞEHİTLERİM.
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
YEMEN TÜRKÜ'SÜ. Yemen Türküsü Yemen'de çatışmada ölen Osmanlı askerleri için yakılmış bir ağıttır. Osmanlı Yemen topraklarını ülkesine kattıktan sonra.
Eser : Aşık Nihani Derleyen : Muzaffer Sarısözen Yöre : Erzinzan-Çadırkaya Kaynak : “BARDIZLI AŞIK NİHANİ DİVANI” Türkünün Hikayesi : Erzincan’ın eski.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
Sunum transkripti:

TÜRK HALK MÜZİĞİ NEDİR?

Türk halk müziği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği kapsamında dikkate alınan eserler, klasik ve modern olmak üzere ikiye ayrılır: Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur. Anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mal olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir

KARA TREN TÜRKÜSÜNÜN ŞARKININ SÖZLERİ KARA TREN Gözüm yolda gönlüm darda Ya kendin gel ya da haber yolla Duyarım yazmışsın iki satır mektup Vermişsin trene halini unutup Kara tren gecikir belki hiç gelmez Dağlarda salınırda derdimi bilmez Dumanın savurur halimi görmez Kan dolar yüreğim gözyaşım dinmez Yara bende derman sende Ya kendin gel yada bana gel de Duyarım yazmışsın iki satır mektup Vermişsin trene halini unutup Kara tren gecikir belki hiç gelmez Dağlarda salınırda derdimi bilmez Dumanın savurur halimi görmez Kan dolar yüreğim gözyaşım dinmez

TÜRKÜ HİKAYESİ Birden durdu, başını öne eğdi, yere sanki saydammışçasına toprağın binlerce metre derinindeki bir noktaya bakarak:- Sanırım artık gelmez dedi. Anlamamıştım, daha doğrusu konuştuğumuz konuyla bir alaka kuramadım.. Bu nedenle söylediğini teyit ettirdim.Sonra da saf saf kim gelmez!!? diye sordum.. Başını kaldırdı, önce gözlerimin taa içine, sonrada ufka baktı: -Babam dedi. Sanırım artık gelmez!!... Yıl 1915 Osmanlının birçok cephede savaştığı her türden levazımın gerekli olduğu gibi her şeyden önce de savaşacak asker lazımdı. Büyük kayıpların verildiği, gidenlerin geri dönmediği çoğunun akibeti bilinemediği günler.. İnsanımız istasyonlarda sabahlıyor.. Ümitle beklenen kara trenler kara haber getiriyor çoğu zaman. Anaların, bacıların, eşlerin, gözleri ağlamaktan fersiz düşmüş çaresiz bekleyişi...Bekledikleri bir defa ölmüş ama o her kara tren gelişinde bir defa daha ölen kadınlarımız. Yorgun, bitkin ve başı eğik kara tren acı bir çığlık atarak uzaklaşıyor. İnadına yaşatılmaya çalışılan ümitleri, o korkunç bekleyişleri bir ağıta dönüşüyor; "Kara tren kara yılan gelmez olaydın, Gül yarimi elimden almaz olaydın

Ruhu şad olsun! bu topraklar için toprağa düşen şehidlerin gazilerin... Dilerim bu millet, bu acıları bir daha asla yaşamaz!..