İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
Advertisements

ENTEGRE MÜCADELE.
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Üreme, Büyüme ve Gelişme
ORGANİK TARIM.
doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
Danimarka.
ORGANİK ARICILIK ESASLARI
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
BİYOKÜTLE.
ARICILIKTA İLAÇ KULLANIMI
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Tarla Bitkileri Yetiştirme
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
Baklazınnı.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Organik Tarıma Başlama Esasları ve Temel Prensipler
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. 1 Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
biyoteknoloji ve önemi
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Tarımda Teknoloji Kullanımı
7. DOĞU ANADOLU TARIM HAYVANCILIK VE GIDA FUARI
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
KAŞ KINIK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ (TARIM ALANI)
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
TEB Tarım Bankacılığı.
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin he.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
Tefide Kızıldeniz Mayıs 2009
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Tarım sektörünün önemi
TEB Tarım Bankacılığı.
Sunum transkripti:

İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal dengeye zarar vermeden yada çevreyi kirletmeden elde edilen, üretimi esnasında üretimle alakalı insanların yada diğer canlıların refahının olumsuz şekilde etkilenmediği, üretimi esnasında tüketicinin bulunduğu ülkenin tarımsal yasalarına ve ürünün yetiştirildiği ülkenin tarımsal yasalarına uygun şekilde gerçekleştirilen ve tüm bu uygulamaları kayıt altına alınarak inceleyen ve sertifikalandırma faaliyeti yapılan üretim şeklidir.

TARIM UYGULAMASININ AMACI  İyi Tarım Uygulamaları (İ.T.U) F.A.O tarafından, tarımsal üretim ağının sosyal bakımdan yaşanabilir, finansal açıdan verimli ve karlı, insan sağlığını muhafaza eden, hayvan refahı  ve sağlık ile çevreye önem veren bir duruma getirmek için yapılması ihtiyacı duyulan işlemler şeklinde açıklanmaktadır.İyi Tarım  Uygulamalarının maksadı çevreye ve insan sağlığına zarar teşkil etmeyecek üretimin gerçekleştirilmesidir.Bunun için İ.T.U,Entegre Ürün Yetiştiriciliği, Zararlılarla Entegre Mücadele metotlarının, üretimde birlikte gerçekleştirilmesi  önermektedir.  

Niçin İyi Tarım Uygulamaları? İyi tarım uygulama ile yaşadığımız çevreyi koruruz. İ.T.U yapan kişi hem kendisinin hem de sunduğu güvenilir tarım ürünleriyle tüketicinin sağlığını korur. İyi tarım ürünleri, halkın sağlıklı yaşam ve sağlıklı tüketim yapma bilincini geliştirir. İyi tarım uygulamaları ürünün güvenirliğini ve kalitesini artırdığı için dış pazarlara daha kolay ihraç imkanı sunar İ.T.U tarımda çalışan işçilerin sosyal haklarında da iyileşme sağlar

GENEL ŞARTLAR Üretim sırasında yapılan bütün işlemler çifçiler tarafından kayıt altına alınmalı ve daha sonra yapılacak kontroller için saklı tutulmalıdır. Toprağın işlenmesinde, erozyonu azaltacak ve toprağın fiziksel yapısını koruyacak teknikler kullanılmalıdır. Seçilen çeşitler virüsten ari, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalı, tohum, fide veya fidan kullanılmalıdır. Uygun zamanda ve miktarda gübre kullanımın tespiti için yılda en az bir defa toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalıdır.

Gübre uygulamaları, analiz sonuçları ve toprak yapısında tespit edilen ihtiyaçlara göre ve doğru zamanda yapılmalıdır. Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirilebilecek ve bitkinin ihtiyaç duyacağı miktarlarda suyu temin edebilecek sulama sistemleri kurulmalıdır. ~Sulama için asla atık su (kanalizasyon suyu) kullanılmamalıdır. Hastalık ve zararlılarla mücadele "Entegre Mücadele Teknik Talimatları" doğrultusunda öncelikle kültürel tedbirler, mekanik mücadele, biyolojik mücadele veya biyoteknik yöntemler uygulanmalı. Son çare olarak kimyasal mücadele yapılmalıdır.

İyi tarım uygulamaları neleri kapsar? İyi Tarım Uygulamaları tarımsal üretimin çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyecek şekilde kontrollü olarak yapıldığı, bu üretimin sonucunda elde edilen ürünün sertifikalandırılarak tüketiciye ulaştırıldığı işlemler zinciri akla gelmektedir. Kapsadığı hususlar ise; Gıda güvenliğine yönelik tedbirler Çevreyi ve toprağı korumaya yönelik tedbirler Üreticilerin ve tarım işçilerinin sağlık, güvenlik ve refahına yönelik tedbirler.

· Kesme Çiçek ve Süs Bitkileri · Fide ve Fidancılık · Çay İyi Tarım Uygulamaların da İnsanların Tüketebileceği Tüm Ürünleri Belgelendirmek Mümkündür. Belgelendirme Kapsamı: · Yaş Meyve ve Sebze · Tarla Bitkileri · Kesme Çiçek ve Süs Bitkileri · Fide ve Fidancılık · Çay · Hayvancılık · Su ürünleri’dir.

Türkiye’de İyi Tarım Uygulamaları Dünya alanında tarımına liderlik yapan milletlerin bu ilerleme araştırmaları, Ülkemizde de milletler arası alanda kabul edilmiş farklı standartların gözlenmesi ve faaliyete geçirilmesini gerekli duruma getirmiştir.Ülkemiz sahip olduğu toprak, iklim ve su şartları ile tarımsal faaliyetler için son derece avantajlı potansiyele sahiptir.Buna karşılık, üreticilerimizin atalarımızdan kalma üretim metotlarıyla üretimi uygulamaları ve buna bağlı kalarak da teknik hizmet almak hususundaki isteksizlikleri tarımsal üretimimizde birtakım problemler meydana getirmiştir.Özellikle bilinçsiz zirai ilaç çalışmaları, tarımsal ürün ihracatımızda kalıntı problemi yaşamamıza sebebiyet vermiştir.

İyi Tarım Uygulamaları Üreticiye Ne Yarar Sağlar? İ.T.U göre üretim yapan üreticinin ürettiği ürünler sağlık yönünden güvenilir olduğu için, daha kolay müşteri bulur ve daha yüksek fiyatla satılabilir. İ.T.U göre üretim yapan üretici, toprağın erozyon ve tuzlanma gibi tehlikelerden korur ve sadece birkaç yıllığına değil sürekli bol ürün alma şansına sahip olur. İ.T.U göre üretim yapan üretici,Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden alacağı kredilere %60’a varan oranlarda daha düşük faiz ödeme avantajına sahip olur. İ.T.U uygulayan üreticiler ve üretici birlikleri tarımsal desteklemelerden öncelikli olarak faydalandırılır.

İyi Tarım Uygulamalarına Göre Üretim Nasıl Yapılır? İyi Tarım Uygulamaları kontrol ve denetim altında yapılan bir üretim biçimidir. Bu sisteme göre üretim yapmak isteyen üretici veya işletmeler, yönetmeliğe göre İl ve İlçe Müdürlüklerinin sürekli kontrolünde olurlar. Bunun için; Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşları,  Bakanlığa ve İl Müdürlüğüne sertifika düzenlediği üreticiler hakkında bilgi verir.