ALERJİK HASTALIKLARDA TEDAVİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuklarda Sublingual İmmünoterapinin Sistemik ve Lokal Yan Etkileri
Advertisements

ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
ASTIM TANI ve TEDAVİSİ.
DERİ TESTLERİ SÜLEYMAN YILMAZ.
Hastane Öncesi Acil İlaçlar
Prof.Dr.Salih Çanakçıoğlu Dr.Hasan Mercan
Bronşiyal astma Tanım Etiyoloji Patogenez Morfoloji.
HİSTAMİN VE ANTİHİSTAMİNİKLER
Öğr. Gör. Sinan YENAL DEÜ-SHMYO
Atopik Dermatitin Tedavisinde Desensitizasyon Uygulanabilir mi?
ASTIM Kronik hava yolu inflamasyonu
METOKLOPRAMİD KULLANIMINA BAĞLI GELİŞEN AKUT DİSTONİ: İKİ OLGU SUNUMU
HİPERÜRİSEMİ VE GUT TEDAVİSİ
İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARINDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
ÇOCUKLARDA ALLERJİ İMMUNOLOJİ
ASTIM Prof. Dr. A.Zafer ÇALIŞKANER.
Biber Gazı Maruziyeti Sonrası Gelişen, Hayatı Tehdit Edici Hapşırık E. Özdemir, E. Karabiber, G. Karakaya, A. F. Kalyoncu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi.
ANAFLAKSİ VE AKUT ALLERJİK REAKSİYONLAR
Prof. Dr. Mustafa ŞENOL Emekli Öğretim Üyesi
Prof.Dr. Ertuğrul H.Aydemir
ÇOCUKLARDA HİPERNATREMİYE YAKLAŞIM
ASTIM ATAK.
BİRİNCİ BASAMAKTA ALLERJİK HASTALARA YAKLAŞIM Dr Hamit Işıkalp 15. PRATİSYEN HEKİMLİK KONGRESİ 27 – 31 EKİM 2010 ANTALYA GENEL BAKIŞ KLİNİĞİ HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ.
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
İLAÇLARIN TOKSİK ETKİLERİ
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
ASTIM HEKİM EĞİTİM SETİ
Hirsutizm de Kombine Tedavi
Farmakoloji=ilaç bilim
HİSTAMİN ve ANTİHİSTAMİNİKLER
BÖLÜM 11 İmmün Sistem Hastalıkları
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
SOLUNUM SİSTEMİ İLAÇLARI
KORTİKOSTEROİDLER.
ALLERJİK RİNİTTE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
BESİN ALLERJİSİ Dr. İlhan Asya TANJU.
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
Çocuklarda Ürtiker ve Anjioödem
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 16 Şubat 2016 Salı Yandal Ar. Gör.
DOÇ. DR AHMET AKÇAY Pamukkale Tıp Fakültesi Çocuk Allerji ve Göğüs Hastalıkları Bölümü ASTIMIN GÜNCEL TEDAVİSİ.
Adnan Menderes Üniversitesi Çocuk İmmunoloji ve Alerji AYDIN
ASTIM AKUT ATAK TEDAViSi
ASTIMDA KOMBİNE TEDAVİ Prof.Dr. Özkan Karaman Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Allerji Bilim Dalı
RİNİT SENROMLARINDA TEDAVİ
DOÇ. DR. AHMET AKÇAY GAZİANTEP ÇOCUK HASTANESİ Çocuk Allerji Birimi ALLERJİK RİNİTTE TEDAVİ İLKELERİ.
DR AHMET AKÇAY Pamukkale Tıp Fakültesi Çocuk Allerji ve Göğüs Hastalıkları Bölümü ALLERJİK RİNİT: KLİNİK BULGULAR VE TANI.
ALLERJİK RİNİT VE ÜRTİKER TEDAVİSİNE PEDİATRİK YAKLAŞIM
ANTİHİSTAMİNİK İLAÇLAR
PAMUKKALE TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK ALLERJİ VE GÖĞÜS HASTALIKLARI
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
ALLERJİK RİNİTLİ HASTAYA GÜNCEL YAKLAŞIM
ANAFİLAKSİ, BEKLENMEDİK BİR FENOMEN * * Kaynak: Downing, J.C., Animal Health, Anaphylaxis, An Unpredictable Phenomenon, 1996 An Unpredictable Phenomenon,
Bronşiolitis Obliteransta Pulse Steroid Tedavisi Dr.Burak Poyraz.
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ FARMAKOLOJİK TEDAVİSİ
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
FARMASÖTİK KİMYA III Prof. Dr. Gültaze Çapan.
Dr. Esranur Akbulut KTÜ Aile Hekimliği AD
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
ASTIMDA KOMBİNE TEDAVİ
PARANEOPLASTİK NÖROLOJİK
Araş. Gör. Dr. Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği Abd
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
Antiastmatik İlaçlar Bronkodilatör ve Öğr. Gör. Dr. Şahika Güner.
EİKOSANOİDLER Eikosanoidler, hücre zarlarında bulunan fosfolipidlerin yapısındaki 20 karbonlu çoklu doymamış bağa sahip yağ asitlerinden sentezlenirler.
Rekürrent Ülserasyonların Kontrol Altına Alınması
ALLERJİK HASTALIKLARA GENEL BAKIŞ
Alerjik hastalıklarda tanı
ANAFİLAKSİ, BEKLENMEDİK BİR FENOMEN *
Kortikosteroitler ve Antagonistleri
ALERJİ NEDİR? Vücudu koruyan ba ğ ışıklık sistemi, bazı insanlarda zararlı olmayan bir takım maddelere karşı aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara aşırı.
Sunum transkripti:

ALERJİK HASTALIKLARDA TEDAVİ

TEDAVİ METODLARI Alerjiden korunma İlaç tedavisi Antihistaminikler Dekonjestanlar Kromolinler Anti-lökotrienler Kortikosteroidler Anti-IgE tedavisi Alerjen spesifik immünoterapi (SİT)

Anti-histaminikler A. Birinci kuşak anti-histaminikler 1. Etanolaminler (difenhidramin, dimenhidrinat, karbinoksamin, Doksilamin) 2. Etilendiaminler (tripelenamin, antazolin, prilamin) 3. Alkilaminler (deksklorfeniramin, bromfeniramin, feniramin, tripolidin) 4. Piperazinler (buklizin, hidroksizizin, meklizin) 5. Fenotiyazinler (Methidilazin, prometazin) 6. Piperidinler (siproheptadin, ketotifen, azatadin)

B. İkinci kuşak antihistaminikler 1.Terfenadin (piperidin) 2. Astemizol (Piperidin) 3. Akrivastin (Alkilamin) 4. Loratadin, desloratadin, (Piperidin) 5. Ebastin (piperidin) 6. Setirizin, levosetrizin (Piperazin) 7. Fexofenadin (piperidin) 8. Rupatidin (piperidin) 9. Levokabastin (piperidin) 10. Azelastin, emedastin, epinastin, olopatadin

İkinci kuşak anti-histaminikler Bu preparatlar normal dozlarda non sedatif olarak bilinmekle beraber yüksek dozlarda sedasyona neden olmaktadır. Kardiyotoksik etkileri yoktur.

Topikal Anti-histaminikler -Topikal formlar santral sinir sistemine yan etkileri düşük olduğu için gündeme gelmiştir. -Azelastin ve levokabastin nasal spray formunda kullanımdadır. Günde iki kez nasal mukozaya sıkılır. -Etkisi çok kısa süre içinde başlar. Ancak yan etkileri de çabuk gelişir. -Nasal irritasyon ve tad alma bozukluğu yapar.

DEKONJESTANLAR Dekonjestanlar alfa adrenerjik agonist ilaçlardır. Etkilerini alfa adrenerjik sistem üzerinden alt konkada vazokostrüksiyon yaparak gösterirler. Anti-histaminiklerle en çok kombine edilen ilaç pseudoefedrindir. Diğer bir sistemik dekonjestan fenilpropolaminin günlük dozu 150 mg dir.

KROMOLİNLER Kromolinler mast hücre stabilizatörleridir. Nasal sprey formları kullanılmaktadır. Polen mevsimi öncesi kullanımına başlanmalıdır. Günde dört kez kullanım gerektirmesi bir dezavantajıdır. Teratojen etkisi yoktur. Gebelere rahatlıkla önerilebilir. Kromolin sodyum ve nedokromil kullanılan formlarıdır.

ANTİ-LÖKOTRİENLER Birinci yolda lökotrien sentezini bloke ederler (zileuton), ikinci yolda ise lökotrien reseptörlerini antagonize ederler. (zafirlukast). Günümüzde daha çok astım tedavisinde tercih edilen bir ilaç grubudur. Anti-lökotrienlerin alerjik rinit semptomları üzerine etkileri kısıtlıdır. Özellikle anti-histaminiklerle birliktelikleri etkinliklerini arttırmaktadır.

KORTİKOSTEROİDLER Bu preparatlar allerjik olayı birden fazla basamakta baskılar. Vasküler geçirgenliği azaltır, Membranları stabilize eder, Mediatör sentezini inhibe eder Araşidonik asit yolunu bloke ederek etkisini gösterir. Kortikosteroidler allerjik rinitin yol açtığı burun tıkanıklığı, hapşırma, burun akıntısı gibi semptomları kısa sürede giderir.

KORTİKOSTEROİDLER En sık tercih edilen preparatlar, prednisolon (100 mg-gün), metilprednisolon (80 mg-gün) im. veya oral uygulanır. Diğer bir seçenek ise depo formlardır. Depo steroid olarak kullanılan preparatlar; metilprednizolon asetat, triamnisolon asetonid, betametazon asetat olarak sıralanabilir.

Sistemik Kortikosteroidlerin Potansiyel Yan Etkileri Katarakt Cushing sendromu Adrenal süpresyon Hiperglisemi Menstürel siklus düzensizlikleri Hipokalemi Ödem Taşikardi Hipertansiyon Gastrointestinal irritasyon Kas erimesi Osteoporoz Femur başı aseptik nekrozu Mental bozukluklar

Topikal Nazal Kortikosteroidler Sistemik kortikosteroidlerin yan etkilerinden kaçınmak ve hedef organda yoğunlaşmak amacıyla topikal kortikosteroidler gündeme gelmiştir. Sistemik kortikosteroidler özellikle geç fazı etkilerken topikal olanlar hem akut, hem geç fazda etkilidirler.

Topikal Nazal Kortikosteroidler Deksametazon Beklometazon Flunisolid Triamnisolon Budesonid Fluticason Mometason

Anti-Ige tedavisi Omalizumab (Xolair): Humanize Anti-IgE monoklonal antikoru

Anti-IgE: Omalizumab Serumda serbest IgE seviyesini düşürür Antijen sunan hücrelerde Fc epsilon RI expresyonunu azaltır Serum, balgam ve bronşlarda eozinofil seviyesini düşürür B lenfositlerini azaltır Dolaşımdaki IL-13 düzeyini düşürür Mast hücreleri ve bazofillerden Ag-bağımlı mediatör salınımını azaltır Hava yolu inflamasyonunu azaltır

İMMÜNOTERAPİ İmmünoterapi alerjik hastalara hassas oldukları alerjen giderek artan dozlarda verilerek immünolojik tolerans sağlamayı amaçlar. İmmünoterapi diğer tedavi yöntemlerinden farklı olarak, immün sisteme direk etki ile hastanın alerjik problemlerinden tümüyle veya kısmi olarak kurtulmasını sağlayabilecek bir potansiyele sahiptir. Serumdaki allerjen spesifik IgE zamanla azalırken, spesifik IgG artar ve IgE ile yarışır. İnflamatuar hücre göçü ve mediatör salınımı azalır.

İmmünoterapi tipleri Sublingual Daha düşük etkili Kolay kullanım Yan etki daha az Ev tozu ve polenlerle Mukozal tolerans hedef alınmıştır. Subkutan (Klasik, konvansiyonel) Daha etkin, yan etki daha ciddi Zahmetli, Her türlü allerjene yönelik Konvansiyonel, Clustered (hızlandırılmış), Rush

İmmünoterapi Endikasyonları Farmakoterapi ile semptomları gerilemeyen veya ilaç kullanımına bağlı yan etki gelişen alerjik hastalar Kaçınılması mümkün olmayan alerjenlere hassasiyet Semptomları iki veya daha fazla alerji sezonu süren hastalar İmmünoterapiye uyum sağlayabilecek hastalar

İmmünoterapi Kontrendikasyonları -Ciddi immun yetmezliği veya immünolojik rahatsızlığı olan hastalar - Malign hastalıklar. - 5 yaş altı 50 yaş üstü hastalar - Ciddi psikolojik bozukluklar - Ağır astım - Uyumsuz hasta

İmmunoterapi Yan Etkileri Lokal reaksiyonlar: 1.eritem 2.ödem 3.kaşıntı Bu lokal reaksiyonlar çok sık görülmez. Reaksiyon üç cm den küçükse tedaviye devam edilir. 5 cm den büyükse doz azaltılır. Sistemik reaksiyonlar Erken dönem: anaflaktik şok Astım krizi Larengeal ödem Ürtiker veya quincke ödemi Geç dönem:serum hastalığı

Etki süresi En düşük konsantrasyonda başlanır Her hafta doz 1-2 kat artırılır. Aylık idame doza çıkılır (max 1 ml) Beklenen etki 6 ay-1 yıl sonunda gözlenir. Etki yoksa kesilir. Etkili ise idame dozda 5 yıla tamamlanır.