Acil Hasta Bakımı II Uygulama Örnekleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EVDE BAKIM HİZMETİ SUNAN SAĞLIK KURULUŞU DENETLEME FORMU
Advertisements

DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
HASTANE ÇAĞRI MERKEZİ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASI Yalın 6 Sigma Projesi
Hasta Taşıma ve Transferi
ADVERS ETKİ BİLDİRİM FORMU
TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİ
 İnsanlar çevrelerindeki uyarıları beş duyu ile algılayıp bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.  Bu duyular görme, işitme, tatma, koklama, dokunma.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
NİĞDE 112 İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
AKUT KORONER SENDROMLAR
OLGU 3 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
Prehospital Nörolojik Sistem Değerlendirmesi
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
ÖĞR.GÖR. ÖZLEM KARATANA RESÜSTASYON DERS 1
BEL BACAK AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
HAZIRLAYAN EĞİTİM HEMŞİRESİ
BİR TEBESSÜM HİKAYESİ !.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BEL AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BEL veDİZ AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
OLGU 7 Prof. Dr. Hidayet SARI.
BOYUN AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
Herhangi bir kaza durumunda,
İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON AD HEMŞİRELİK HİZMETLERİ FAALİYETLERİ
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
OLGU 9 Prof. Dr. Hidayet SARI.
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
İntörn Doktor Oryantasyon Programı
Gebe Hastada Triaj Senaryoları
DİZ AĞRISI OLAN HASTA AYIRICI TANISI
GASTROİNTESTİNAL KANAMALAR
 Kalbin fonksiyonunu rahatça yapabilmesi için yeterli miktarda oksijene gereksinimi vardır. Kalbin dış yüzeyinde koroner denilen özel damarlarla kalbin.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN NAKLİ
ELİF’İN VÜCUDU.
Dr.Gülbin Bingöl Karakoç Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
İLK YARDIM.
BAŞ AĞRISI.
HOŞGELDİNİZ. İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
1.  2 3 S imple T riage A nd R apid T reatment.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ’NE
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
BİR TEBESSÜM HİKAYESİ !.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
HASTANE ÖNCESİ ACİL TIBBİ YARDIM VE BAKIM
11/5/2000 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği (Madde28) MADDE 28 – Ambulans ve acil bakım teknikerleri.
Acil Hasta Bakımı III uygulama
GLASKOW KOMA SKALASI VE DİĞER TRAVMA SKORLAMA SİSTEMLERİ
İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya.
Metabolik Hastalıklar vaka sunusu
İÇİNDEKİLER TEMİZ OLALIM (ÖYKÜLEYİCİ) BESLENME (BİLGİLENDİRİCİ) YAĞ SATARIM (BİLGİLENDİRİCİ) SAĞLIKLI YAŞAMAK(ŞİİR) KÜÇÜK YEŞİL SABUN (ÖYKÜLEYİCİ)
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

Acil Hasta Bakımı II Uygulama Örnekleri

Aşağıda verilen vaka çalışması ile ilgili metni okuyarak soruları bu metne uygun olarak cevaplayınız. Soğuk bir pazar günü evden hiç çıkmamayı düşünen Ayla Hanım, kahvaltı hazırlamak için mutfağa geçti. Kalktığından beri kendini rahat hissetmiyordu. Kahvaltıda da bir iştahsızlık hissetti bu yüzden pek bir şey yiyemedi. Öğleye doğru karın bölgesinde tam yerini tarif edemediği belli belirsiz bir karın ağrısı başladı. Hava soğuk olduğu için üşüttüğünü düşünerek bunu gaz sancısı olarak algıladı. Öğleden sonra geçer diye önemsemedi ve kızına söz verdiği keki yapmak için mutfağa geçti. Kek yaparken ağrısı arttı.

Sabah da bir şey yememişti, kusmak için banyoya koştu Sabah da bir şey yememişti, kusmak için banyoya koştu. Üşümeye başladı; ateşi yükselmişti. Karnındaki ağrı giderek artıyordu ve sürekliydi; kesilecek gibi değildi. Ağrı sağ alt kadrana doğru yayılmaya başladı, artık ağrısının yeri belirgindi ve geçecek gibi değildi. Ayla Hanımın eşi, durumu fak etti ve 112’yi aradı görevlilere eşinin kendisine dikkat etmediğini, üşüttüğünü söylüyordu; ama Ayla’nın ağrıdan artık ona cevap verecek hali yoktu. Çağrı karşılama personeli, Ayla Hanım ile ilgili sorular sordu, hemen ambulans göndereceğini söyledi ve adresi söylemesini istedi. Adı Soyadı: Ayla Sayın ÖztürkYaşı: 32 Cinsiyeti: K

Siz ambulans ile gelen sağlık ekibi olsanız; 1. Hastada, öncelikle hangi değerlendirmeyi yaparsınız? 2. Hastanın bilinci yerinde ise ne yaparsınız? 3. Hastanın ağrısını hangi kriterlere göre değerlendirirsiniz? 4. Ayla Hanımın hastalığı ile ilgili ne düşünürsünüz? 5. Yapacağınız acil bakım ne olur?

1-AVPU’ya göre bilinç değerlendirmesi A:Alert;Uyanık(Bilinç Açık) V:Verbal;Sözel uyarılara cevap var P:Paintful;Ağrılı uyaranlara cevap var U:Unresponsive;Bilinç kapalı,hiç cevap yok Bilinç yerindeyse(de değilse de) ABC kontrolü yapılır. 2 -SAMPLE’ye göre öykü alınır

S:Sign and Symptom(saptanan belirti ve bulgular) A:Allergy (Allerji ve Alışkanlıklar) M:Medicans(Kullandığı ilaçlar) P:Post Medical(Geçmiş hastalıkları,travma ve operasyonları) L:Last eat(Son yediği saat ve son yediği içtiği) E:Events(Çağrıya neden olan kaza veya hastalık)

3-PQRST Göğüs,karın,baş ağrısı olan nontravmatik hastalarda tanıya götürecek ağrının sorgulama’nın kısaltmasıdır P:Paliative-Provacative(Ağrıyı artıran,azaltan nedenler) Q:Quality(Ağrının özeliği;batıcı,yanıcı,baskıcı) R:Region-Radiation(Ağrının yeri,varsa yayıldığı yer) S:Severity(Ağrının şiddeti,az-çok-orta veya 1-10 arası) T:Time(Ağrı ne zaman başladı,ara ara mı,artıyor mu,azalıyor mu)

4 -Akut batın 5 - Oksijen uygulanır.  Damar yolu açılır.  Vital bulgular alınır.  Ağrıyı azaltacak uygun pozisyon verilir.  KKM bilgilendirilir. KKM’nin uygun gördüğü hastaneye götürülür Vaka kayıt formu eksiksiz doldurulur.