GİRİŞ Dersin Tanıtımı Ders tanımı ve dönemi programının içeriği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
Advertisements

COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
/ 91 Beyin Fırtınası Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
Toplantılar.  Birden çok kimsenin belirli amaçlarla bir araya gelmesi, içtima (Büyük Türkçe Sözlük, 2009). Toplantıların Özellikleri  Belirlenmiş.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Journal, Magazine, Periodical, Bulletin Dergi (Journal) Tanım:  Düzenli aralıklarla yayınlanırlar(haftalık,aylık vb)  Çeşitli yazarlar tarafından yazılmış.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR 3 Mart 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ilan edildi. Eğitim öğretim laikleştirildi. Bütün okullar Milli.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
Metinlerin Sınıflandırması
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
ESER ELEMENT ANALİZ METOTLARI
ARAŞTIRMA METOTLARI ÖDEV:
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
Osmanlı’da Sanat ve Mimarlık Kültürü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
<<<<<<>>>>>>
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Poster Başlığı Birinci YAZAR Bulunduğu eğitim düzeyi (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora), Lisans için bulunduğu sınıf, öğrenim gördüğü kurum, lisansüstü öğrenciler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 1.Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Gelişme ve Büyümenin Temelleri
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
SEYYİD KUTB( ) 1906’da doğdu.
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

GİRİŞ Dersin Tanıtımı Ders tanımı ve dönemi programının içeriği OSMANLI TARİHİ GİRİŞ Dersin Tanıtımı Ders tanımı ve dönemi programının içeriği

Dersin tanımı Osmanlı Devleti’nin kuruluş, yükselme, duraklama, gerileme ve yıkılış dönemlerini siyasi, sosyal, ekonomik, askeri ve dış politika açısından değerlendirilmesi.

Klasik kaynakların da desteği ile modern yöntemlerin kullanılarak bir devlet geleneğinin ortaya konulması

Dersin Amacı 1- Osmanlı Devleti’nin doğuşu, gelişmesi, zirveyi gördüğü dönem, duraklaması, daha sonraki süreçte gerileme ve yıkılması konularına farklı açılardan bakarak anlamaya çalışmak. Uzunca bir dönem ayakta kalmış olan böylesi bir devletin dinamikleri hakkında öğrenciye genel bir bakış açısı kazandırmak.

2- Osmanlıların hakimiyet kurdukları coğrafyada uygulamaya koydukları düzenin olumlu ve düzen bozulduğunda olumsuz yönlerini karşılaştırabilmek.

3- Günümüz Türk – İslam dünyasının sorunlarını algılamada ve çözüm yolları bulmada tarihi tecrübelerden yararlanmak.

Kaynaklar -İslam Tarihi El Kitabı, ed. Eyüp Baş, Grafiker yay., Ankara, 2017. -Afyoncu, Erhan, Tanzimat Öncesi Osmanlı Tarihi Araştırma Rehberi, İstanbul, 2007. Ménage, V. L., “Osmanlı Tarihinin Başlangıcı” (trc. Salih Özbaran), aynı eser, sayı 9, İstanbul, 1978, s. 230-231. -Ekrem Üçyiğit, "Ortaçağ İslam Medeniyetinin Avrupa Medeniyeti Üzerinde Tesirleri", AÜİF Dergisi, 1955, IV,I-II, s. 31-45. - Faroqhi Sureyya, Osmanlı tarihi nasıl İncelenir?, Tarih Vakfı Yurt yay, İstanbul, 2001. İnalcık, Halil, Devlet-i Aliyye, İş Bankası Kültür Yay, İstanbul, 2016. İnalcık, Halil, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2016. İnalcık, Halil, Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi, Eren Yayınları, İstanbul, 2017. İnalcık, Halil, Has-Bağçede ayş u tarab Nedimler Şairler Mutribler, İş Bankası Kültür Yay, İstanbul, 2017. Kafadar, Cemal, Kim var imiş biz burada yoğ iken Dört Osmanlı: Yeniçeri, Tüccar, Derviş ve Hatun, Metis Yay, İstanbul, 2017. Ocak, Ahmet Yaşar, Zındıklar ve Mülhidler, Timaş Yayınları, İstanbul, 2016. Ortaylı, İlber, Ortaylı, Türk Teşkilat ve İdare Tarihi, Cedit Neşriyat, İstanbul, 2012. Ortaylı, İlber, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, Timaş Yayınları, İstanbul, 2016. Özcan, Abdülkadir, “Kanuni Döneminin Tarihleri: Süleymannâmeler”, Tarih ve Medeniyet, Nisan 1995, sayı 14, s. 40-41 Özcan, Abdülkadir., “Kanuni Sultan Süleyman Devri Tarih Yazıcılığı ve Literatürü”, Prof. Dr. Mübahat S. Kütükoğlu’na Armağan, İstanbul, 2006, s. 148-149. Özcan, Abdülkadir., “Fatih Devri Tarih Yazıcılığı ve Literatürü”, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, İstanbul’un Fethinin 550 Yılı Özel Sayısı, 2003/1, sayı 14, s. 55-62. Özcan, Abdülkadir., “II. Abdülhamid Dönemi Tarihçiliği ve Literatürü”, Devr-i Hamid, Sultan II. Abdülhamid”, Kayseri, 2011, I, 113-125. Söğüt'ten İstanbul'a, Yay. Haz. Oktay Özel, Mehmet Öz, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara, 2015. Tekindağ, Şehabeddin, “Selimnâmeler”, Tarih Enstitüsü Dergisi, sayı 1, 1970, s. 202-203; Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, Osmanlı İmparatorluğu, Tarihi Türk Tarih Kurumu, Ankara, 2016. Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, Osmanlı Saray Teşkilatı Türk Tarih Kurumu, Ankara, 2014 Yılmaz, Coşkun, “Osmanlı Siyaset Düşüncesinin Kaynakları ile İlgili Yeni Bir Kavramsallaştırma: Islahatnâmeler”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergi292 si, II/2, İstanbul, 2003, s. 339-378