ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ *HÜSEYİN BAVERİ ZEREY *SERKAN GEÇER *ÖMER ERKAL ÖĞRETMEN BEDRETTİN ÇELİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞARKEN BAŞIMIZA GELEBİLECEK KÖTÜ OLAYLAR NELERDİR?
Advertisements

DOĞAL AFETLER.
HEYELAN: Toprak kayması
DOĞAL AFETLER SERAP HAMULU.
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
KALBiMiZDESiN.
Sosyal Bilgiler Proje ÖDEVİ 5/D KONU: DOGAL AFETLER HAZIRLAYANLAR:
DOĞAL AFETLER.
DOĞAL AFETLER.
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
HAZIRLAYAN: İSMET TEOMAN SAÇMALI FEVZİ ÖZBEY İLKÖĞRETİM OKULU 1/C
Son yıllardaki doğal afetlerde can ve mal kaybında bir artış olmuştur
Doğal afetler Deprem Erozyon Çığ Yangın Toprak Kayması Sel Baskını.
DOĞAL AFETLER.
Dogal Afetler.
DOĞAL AFETLER YENİ UFUKLAR.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
Doğal afet ne demektir ? Örnek vererek açıklayabilir misiniz ?
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
Afetlerin görüldüğü yerler ile coğrafi özellikler arasına ilişki vardır.
TOPRAK KAYMASI (HEYELAN) VE KORUNMA
DOĞAL AFETLER.
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
HAZIRLAYAN Nurdan ÇOBAN 2\ B SINIFI ÖĞRENCİSİ
Hazırlayan: Nurdan ÇOBAN 2/B SINIFI ÖĞRETMENİ
DEPREMDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER:
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
EROZYON SUNUSU.
Çığ, heyelan ve korunma yolları
NE KADAR ÖĞRENDİK… İklim ve İnsan Faaliyetleri Hakkında Test
YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
DADAŞKENT MERKEZ CAMİİ Doğal Afetler Ve Deprem
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
TÜRKİYE’DE DOĞAL AFETLER VE OLUŞTURDUĞU RİSKLER
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
DOĞAL AFETLER VE ÖNLEMLER
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
BUGÜNKÜ KONUMUZ DOĞAL AFETLER
Dogal afetler.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
Türkiye'de Doğal Afetler ve Oluşturduğu Riskler
DOĞAL AFETLER HAZIRLAYAN :KADRİYE ÇELEBİ. DEPREM SEL.
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
DOĞAL AFETLER KONUSUNDA
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
Doğal Afetler ve Etkİlerİ
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
DOĞAL AFETLER.
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
HEYELAN MUSTAFA SEÇGİN
DOĞAL AFETLER.
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
AFET YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. NEHİR VAROL
Yıkıcı Doğa Olayları
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
Doğal Afetler Ve Korunma Yolları
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
 Sel  Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
KONU:TÜRKİYEDEKİ İKLİM TİPLERİ ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI:Emre Bayraktar ÖĞRENCİ NO:95 ÖĞRETMENİN ADI-SOYADI:TÜLAY KISA.
DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.
Sunum transkripti:

ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ *HÜSEYİN BAVERİ ZEREY *SERKAN GEÇER *ÖMER ERKAL ÖĞRETMEN BEDRETTİN ÇELİK

 HEYELAN NED İ R???

 Topra ğ ınTopra ğ ın, ta ş ların veya kütle halinde tabakaların, yerçekiminin etkisiyle e ğ im do ğ rultusunda hareket etmesine yer kayması ya da heyelan adı verilir. ;

 HEYELAN NASIL OLUŞUR? Doğal afetler, insanlara zarar veren doğal süreçte gerçekleşen afetlerdir. Sonuçları felaketler doğurur. Can ve mal kaybına sebep olup insanlara zarar veren her doğal faaliyet bir afettir. Karalar üzerinde de etkili olan birçok doğal afet bulunmaktadır. Bunlardan biri de heyelandır. Heyelan, t oprağın üst kısmının yağmur ve sel suları nedeniyle büyük kütleler halinde yer değiştirmesidir. Erozyon ile arasındaki fark toprak değiştirme boyutlarının fazla ve dağlık yamaçlarda da gözükmesidir. Heyelan, dik yamaçlarda yapılan kazı ve yol yapım çalışmalarının sonucunda, yağmur ve kar sularının toprağı aşındırması sonucunda toprağın üst kısmının büyük kütleler halinde yer değiştirmesi şeklinde oluşur.

 HEYELAN NASIL ÖNLENİR?

 HEYELAN ŞU ŞEKİLDE ÖNLENEBİLİR *Dik ve eğimin çok olduğu alanlarda bitki örtüsü korunmalıdır. *Doğal bitki örtüsü ve özellikle ormanlar korunmalıdır. *Ormanlar ve ağaçlık alanlar tahrip edilmemelidir. *Yamaçlarda toprak kaymasını önleyecek teraslar oluşturulmalıdır. *Dağlık alanlar ve yamaçlar yerleşim yeri olarak kullanılmamalıdır. *Heyelan tehlikesi olan yerlerde emniyet şeritlerine yer verilen yollar inşa edilmelidir. *Yağış rejiminin düzensiz olduğu yerlere bariyerler kurulmalıdır.

 HEYELAN’IN GÖRÜLDÜĞÜ YERLER Türkiye’de heyelan olayı İç ve Doğu Anadolu Bölgelerinde de olmak üzere en fazla Karadeniz Bölgesinde Doğu Karadeniz Bölümünde görülür.

Türkiye'de Görülen Heyelanın Sebepleri Türkiye'de Heyelanların Başlıca Sebepleri: *Yükseltinin olması *Toprak özellikleri (Toprağın killi olması) *Göçlerin yol açtığı hızlı nufüs artışları *Yol yapım çalışması ile yamaç denge profilinin bozulması. *Şehirsel alanlarda, dik meyil ve yamaçlar üstünde artan kaçak yapılaşma Karadeniz Bölgesinde Özellikle Sık Görülmesinin Sebepleri: *Ayrıca toprağın killi olması. *Yağışın ve eğimin fazla olması. *Tabakaların eğime paralel uzanması (Eliçalışkan)

Türkiye'de heyelanın etkileri Tu ̈ rkiye’de heyelanların neden oldug ̆ u kayıplar son derece de o ̈ nemlidir. Hemen her yıl u ̈ lkenin pek c ̧ ok yerinde go ̈ ru ̈ len heyelanlar,c ̧ ok sayıda can ve mal kayıplarına yol ac ̧ maktadır Bu kayıpların bas ̧ ında insan kayıpları gelmektedir –1995 yılları arasında, c ̧ amur akmaları da dahil olmak u ̈ zere bu hareketlerin sonucunda 236 vatandas ̧ ımız hayatını kaybetmis ̧ tir. Heyelanlar sonucunda ku ̈ tle altında kalarak telef olan hayvan miktarı ve zarara u g ̆ rayan mesken sayısı oldukc ̧ a fazladır tarihleri arası 1960 bina ya kısmen hasar go ̈ rmu ̈ s ̧ veya tamamen yıkılmıs ̧ tır.