KÖMÜR. Kömür nedir? Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Advertisements

Topografya ve Kayaçlar
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
Element ve Bileşİk.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Elementler ve Sembolleri
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
KÖMÜRLERİ OLUŞTURAN ORTAMLARIN İNCELENMESİ
Madde Ve Enerji.
SICAKLIK VE ISI.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi- Saf Suyun Özellikleri
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
Kimyasal Tepkimeler.
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
ISI VE SICAKLIK.
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
MADDE DÖNGÜLERİ.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
Yakıtlar ve Yanma 10.Hafta
Elemetler Ve Bileşikler
Hiç düşündünüz mü???.
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar.
KÖMÜR 1.
TAŞLAR * PÜSKÜRÜK (VOLKANİK-KATILAŞIM) * TORTUL (SEDİMENT-BİRİKİM)
ISI VE SICAKLIK.
PETROL NASIL OLUŞUR ?.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
KÖMÜR.
KÖMÜR.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
FOSİL YAKITLAR KÖMÜRLER
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
Kömürler Nasıl Sınıflandırılır?
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
NASIL SINIFLANDIRILIR?
Karbonlu Sedimanter Kayaçlar
KAYAÇ DÖNGÜSÜ NEDİR?.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM.
Yağlar (lipidler).
KAYAÇLARIN ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
MADDE DÖNGÜLERİ
KÖMÜR ENERJİSİ COŞKUN ELMAS
MADDE DÖNGÜLERİ.
Madde Ve Enerji
Element , Bileşik ve Karışımlar
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
MADDENİN HALLERİ Her maddenin yapısı gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklerden oluşmuştur. Madde sahip olduğu sıcaklık derecesine göre dört halde bulunur.Bunlar;
ISI VE SICAKLIK.
 Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır.
ISI VE SICAKLIK.
TÜRKİYE'DE FOSİL YAKITLAR
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Sunum transkripti:

KÖMÜR

Kömür nedir? Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup, diğer kaya tabakalarının arasında damar haline uzunca bir süre (milyonlarca yıl) ısı, basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir. Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup, diğer kaya tabakalarının arasında damar haline uzunca bir süre (milyonlarca yıl) ısı, basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir.

Kömür Nasıl Oluşur? Bataklıklar ve nemli yerlerde asitin artması ile birlikte üstü kapanan organik maddelerin bozunmuş çürüyen bitkilerin yerin altında inmesi yüzyıllar boyunca orada katılaşması sonucunda oluşmaktadır. Kömürün oluşumunda en büyük etken yıldır yerin altında zamanla değişime uğrarlar ve katı taş halinde gözükür. Sıcaklık ve basınca maruz kalarak dönüşümlerini tamamlarlar. Bitkiler öldükten sonra bakterilerin etkisi ile değişime girer yerin altında kalarak karbon miktarı artarak dönüşüm başlar karbon miktarına göre kömürler sınıflandırılır Bataklıklar ve nemli yerlerde asitin artması ile birlikte üstü kapanan organik maddelerin bozunmuş çürüyen bitkilerin yerin altında inmesi yüzyıllar boyunca orada katılaşması sonucunda oluşmaktadır. Kömürün oluşumunda en büyük etken yıldır yerin altında zamanla değişime uğrarlar ve katı taş halinde gözükür. Sıcaklık ve basınca maruz kalarak dönüşümlerini tamamlarlar. Bitkiler öldükten sonra bakterilerin etkisi ile değişime girer yerin altında kalarak karbon miktarı artarak dönüşüm başlar karbon miktarına göre kömürler sınıflandırılır

Kömür ilk Çinliler tarafından bulunup kullanıldığı söylenir. Bulunuşundan itibaren demircilik işlerinde ateşin derecesini arttırmak için kullanılırdı. Zamanla evlere kadar gelip sobalarda kullanılmaya başlanmıştır. En yaygın olarak 18. yüzyıllarda kullanılmaya başlandı. Kömür ilk Çinliler tarafından bulunup kullanıldığı söylenir. Bulunuşundan itibaren demircilik işlerinde ateşin derecesini arttırmak için kullanılırdı. Zamanla evlere kadar gelip sobalarda kullanılmaya başlanmıştır. En yaygın olarak 18. yüzyıllarda kullanılmaya başlandı.

Kömür Çeşitleri Kömürler, gerek meydana geliş zamanları, gerekse bileşimlerindeki karbon miktarı yönünden birbirinden ayrılırlar. Meydana gelişleri eski olan kömürlerin ısıtma değeri de o nisbette yüksektir. Kömürler, gerek meydana geliş zamanları, gerekse bileşimlerindeki karbon miktarı yönünden birbirinden ayrılırlar. Meydana gelişleri eski olan kömürlerin ısıtma değeri de o nisbette yüksektir.

Antrasit: En eski ve karbon yönünden en zengin kömür çeşididir. Meydana geliş tarihi 300 milyon yıl geriye dayanan antrasitteki karbon yüzdesi 90-95’i bulur. Antrasit: En eski ve karbon yönünden en zengin kömür çeşididir. Meydana geliş tarihi 300 milyon yıl geriye dayanan antrasitteki karbon yüzdesi 90-95’i bulur.

Taş kömürü: Antrasit kadar eski olmamakla beraber milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Karbon yüzdesi 80-90’ı bulu Taş kömürü: Antrasit kadar eski olmamakla beraber milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Karbon yüzdesi 80-90’ı bulu

Linyit: Daha oluşumunu tamamlamamış kömürlerdendir. Tahminen 60 milyon yıl önce meydana gelmeye başlayan linyitte su ve bu arada bir çok yabancı madde de bulunmaktadır. Karbon yüzdesi kadardır. Linyit: Daha oluşumunu tamamlamamış kömürlerdendir. Tahminen 60 milyon yıl önce meydana gelmeye başlayan linyitte su ve bu arada bir çok yabancı madde de bulunmaktadır. Karbon yüzdesi kadardır.

Turba: Bu kömüre daha çok bataklık yerlerde rastlanmaktadır. İçindeki su miktarı yüksektir. Karbon yüzdesi ise 60’ı geçmez. Turba, henüz karbonlaşma safhasını tamamlamamış genç kömürlerdendir. Turba: Bu kömüre daha çok bataklık yerlerde rastlanmaktadır. İçindeki su miktarı yüksektir. Karbon yüzdesi ise 60’ı geçmez. Turba, henüz karbonlaşma safhasını tamamlamamış genç kömürlerdendir.

Grafit: Grafit, karbon denilen kimyevi maddenin, tabiatta bulunan saf durumudur. Elmas da saf bir karbon olduğu halde aralarındaki fark grafitin kristalsiz bir yapıya sahib oluşudur. Grafit, ark lambası kömürlerinin yapımında ve yağlama maddelerinde kullanılır. Kil ile belirli bir nisbette karıştırılırsa, kalem ucu yapımına yarayan bir madde elde edilir. Grafit: Grafit, karbon denilen kimyevi maddenin, tabiatta bulunan saf durumudur. Elmas da saf bir karbon olduğu halde aralarındaki fark grafitin kristalsiz bir yapıya sahib oluşudur. Grafit, ark lambası kömürlerinin yapımında ve yağlama maddelerinde kullanılır. Kil ile belirli bir nisbette karıştırılırsa, kalem ucu yapımına yarayan bir madde elde edilir.

Kok: Kok, gerçek anlamda bir kömür değildir. Tabiatta serbest olarak bulunmaz, fabrikalarda taş kömürünün içindeki gazların çıkartılmasından sonra elde edilen kömürdür. Gerek ev sobalarında, gerek yüksek fırınlarda ısıtma gayesiyle kullanılır. Çelik alaşımlarında çeliğin içine gerekli karbonu verme işleminde de faydalanılır. Kok: Kok, gerçek anlamda bir kömür değildir. Tabiatta serbest olarak bulunmaz, fabrikalarda taş kömürünün içindeki gazların çıkartılmasından sonra elde edilen kömürdür. Gerek ev sobalarında, gerek yüksek fırınlarda ısıtma gayesiyle kullanılır. Çelik alaşımlarında çeliğin içine gerekli karbonu verme işleminde de faydalanılır.