TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATI ( )
Advertisements

TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Türklerin tarih içinde karşılaştıkları üç farklı medeniyetin son halkası Batı medeniyetidir.
TANZİMAT EDEBİYATI.
TANZİMAT EDEBİYATI.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Zeynep Lal Kırmızyeşil 11C
TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ
Edebiyatımızdaki İlkler
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TANZİMAT EDEBİYATI 3 Kasım 1839’da ilan edilen Tanzimat Fermanı ile hem siyasi hem de edebiyat yaşamımızda yeni bir dönem başlamıştır. Tanzimat hareketi.
ANI Öykü Özfırat 11D.
ŞİNASİ ( ) 1860'dan sonra gelişen edebiyatımız ise bütün istikametlerde Şinasi'nin başlattığı yollardan yürümüştür.
Öykü ( Hikaye ).
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
KIZILCAHAMAM ANADOLU LİSESİ
TANZİMAT EDEBİYATI ( ) Tanzimat ve ondan sonra gelen yeniliklerle edebi ve fikir hayatımız, Batı ile tanıştı yılında Tercüman-ı Ahval gazetesi.
BATI ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
TANZİMAT EDEBİYATI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
TANZİMAT EDEBİYATI ( ) FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
EDEBİYATIMIZDA İLKLER
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TANZİMAT DÖNEMİ.
Tanzimat ve Islahat Fermanları
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATI ÇIKMIŞ SORULAR.
TANZİMAT EDEBİYATI I. GİRİŞ II. OLUŞUMU III. ÖZELLİKLERİ
Tanzimat dönemi öğretici metinler
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BESNİ ANADOLU İMAM HATİP VE İMAM HATİP LİSESİ TURK DİLİ VE EDEBİYAT DERSİ ÖĞRETMENİN ADI SOYADI:AHMET KURT HAZIRLAYANLAR; SEYDİ EMRE MEHMET SEVİNDİ.
TANZİMAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TANZİMAT EDEBİYATI.
İBRAHİM ŞİNASİ
Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.
NAMIK KEMAL.
TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Servet-İ fünun edebİyatI
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
XIX. yy. edebiyatımızın girişimler dönemidir. Roman, öykü, tiyatro alanlarında ilk örnekler verilmiş, şiirdeki başkaldırmalar.
Vuslat – Recaizade Mahmut Ekrem.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
EDEBİ KİŞİLİĞİ ve ESERLERİ
İBRAHİM ŞİNASİ.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
1. Seyirlik yer antik tiyatro Tiyatro sözcüğü Yunanca'da "seyirlik yeri" anlamına gelen "theatron"dan türetilmiş, dilimize İtalyanca'daki "teatro" sözcüğünden.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
HÜSEYİN SUAT YALÇIN. ■Hüseyin Cahit Yalçın'ın ağabeyi. Tıbbiye'yi bitirdikten sonra (1886), bir süre Midilli ve İstanbul'da hekimlik yaptı. Uzmanlık.
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ. TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ Divan edebiyatına bir tepki kişiliğinde doğan Tanzimat edebiyatı;Divan.
XIX. yy. edebiyatımızın girişimler dönemidir. Roman, öykü, tiyatro alanlarında ilk örnekler verilmiş, şiirdeki başkaldırmalar.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatının Dönemleri ( ) GAZİANTEP
Alt Başlık. ELEŞTİRİ NEDİR?  Şiir, tiyatro, hikâye, roman, resim, heykel, film gibi bir sanat veya düşünce eserinin, zayıf ve güçlü yönleri göz önünde.
Sunum transkripti:

TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU Tanzimat, bazı değişiklilere gidilmesi gerekilen dönemlerde, yeni bir arayış içinde olanların kültürel ve siyasi hareketlerinin sonucunda doğmuş köklü bir değişimdir. Tanzimat, Mustafa Reşit Paşa’nın önderliğinde 3 Kasım 1839 yılında yenileşme amaçlı oluşturulmuş fermandır. Bu fermanın kabulündeki en önemli faktör Osmanlı Devleti’nin 18 ve 19. yüzyıllarda gerileme yaşamasıdır.  Bu gerileme esnasında bazı aydınlar ve devlet adamları devleti eski günlerine kavuşturmak için birtakım düşünceleri savunmaya başlamışlardır. Devletin göz göre göre çöküşe gitmesi kabul edilmemiştir ve özellikle askeri alanda olmak üzere tüm alanları kapsayacak bir yenileme hareketi başlatılmıştır.

TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU Sanatın gelişmesi ileberaber güçlü ve korkusuz edebiyatçılar da ortaya çıkmıştır. Şinasi’nin Agah Efendi ile beraber çıkardığı gazete Tercüman-ı Ahval; edebi, siyasi ve toplumsal alanda batılılaşmaya atılan ilk adım olmuştur. 1860 yılı tarihte Tanzimat Edebiyatı ’nın başlangıcı olarak geçer.  Tanzimat Edebiyatı, 1.dönem Tanzimat edebiyatı ve 2.dönem Tanzimat edebiyatı olarak iki başlıkta incelenir. İlk dönemde siyasal anlamda serbestlik gören edebiyatçılar, edebiyatı toplum için yaparken toplumsal olayları ve siyasal kavramları edebiyata sokmuşlardır. İkinci dönemde ise siyasal anlamda baskı gören edebiyatçılar toplumsal konulara yönelememiş ve edebiyatı sanat için yapmak zorunda kalmışlardır.

TANZİMAT EDEBİYATI’NIN ÖZELLİKLERİ Tanzimat Edebiyatı ile birlikte batı edebiyatlarından yeni türler edebiyatımıza girmiştir. Batı edebiyatından Türk edebiyatına giren yeni türler şunlardır: Roman, hikaye, deneme, makale, tiyatro, eleştiri, anı, mektup… Özgürlük, hak, hürriyet ve eşitlik gibi Batı'da yaygın olan kavramlar edebiyatta ilk kez kullanılmaya başlanmıştır. Romantizm, realizm ve klasisizm gibi edebi akımlar etkili olmuştur.

TANZİMAT EDEBİYATI’NIN ÖZELLİKLERİ Bu dönemde şiir temasının çeşitlilik kazandığını görürüz. Günlük hayattaki her türlü durum şiirin konusu olmaya başlamıştır. Edebiyatı geliştirmek ve değiştirmek isteyen edebiyatçılar ilk başta Divan Edebiyatı’nın nazım biçimlerini kullanmış olsalar da bir süre sonra batıdan alınan yeni şiir türleri kullanılmıştır. Aruz ölçüsünün ağırlıklı olarak kullanıldığını görebiliriz. Edebiyatın dilini halkın anlayabileceği bir şekilde sadeleştirmeye çalışmışlardır.

TANZİMAT EDEBİYATI’NIN ÖZELLİKLERİ 1. dönem sanatçıları toplumsal konuları işlerken 2. dönem sanatçıları ise bireyselliğe kaymıştır. 1. dönem sanatçıları "Sanat toplum içindir." anlayışını benimsemişlerdir. 2. dönem sanatçıları ise "Sanat sanat içindir." anlayışını benimsemişlerdir. 1. dönem sanatçılar; Namık Kemal, Şinasi, Ziya Paşa, Şemsettin Sami, Ahmet Mithat Efendi gibi isimlerden oluşur. 2. dönem sanatçıları ise şu şekildedir: Recaizade Mahmut Ekrem, Muallim Naci, Abdülhak Hamit Tarhan, Samipaşazade Sezai, Nabizade Nazım.