SERVET VERGİLERİ Servet; -Gerçek veya tüzel kişi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kanunun şümulü, terimler, vazifeliler ve selahiyetliler
Advertisements

İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
BELEDİYELERDE VERGİLENDİRME YETKİSİ
STOK BEYANI-DÜZELTMESİ
DOLAYSIZ VERGİLER VAKIFLARIN VERGİLENDİRİLMESİ
ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE VERGİLENDİRME
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE VERGİLENDİRME ve KDV UYGULAMASI
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
YENİDEN YAPILANDIRMA EMT İ A, MAK İ NE, TEÇH İ ZAT, DEM İ RBA Ş, KASA VE ORTAKLARDAN ALACAKLAR YAKUP CEYLAN.
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
Menkul Sermaye İradı.
DİĞER KAZANÇ VE İRATLAR
TÜRKİYE’DE GAYRİMENKULLERİN VERGİLENDİRİLMESİ Vergi Bölümü Yöneticisi
2013 YILINDA UYGULANACAK YENİ YASAL DÜZENLEMELER
GELİR VERGİSİ KANUNU SEMİNERİ
ÖZ GELİR YARATMA KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ KONUSUNDA ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ OLARAK YÜRÜTTÜĞÜMÜZ ÇALIŞMALAR VE ALTERNATİF ÖNERİLERİMİZ.
TÜRK VERGİ SİSTEMİ Hazırlayan Sevda AKAR Copyright©
VERGİ HUKUKUNUN GENEL ESASLARI
KAMU HARCAMALARI ve GELİRLERİ
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Gelir Vergisi.
KÜRESELEŞME, EKONOMİK KRİZLER VE VERGİ POLİTİKALARI
ŞANS OYUNLARI VERGİSİ (ŞOV) EKİM 2007
 GVK 94 üncü maddesi GENEL TEVKİFAT uygulaması olmakla birlikte 2006 yılı başından itibaren uygulamaya giren GVK Geçici 67’inci maddesi de SPESİFİK-KISMİ-
Süleyman hacIfettahoğlu Ayşe Özer
Getiri A.Ş.’nin Aralık 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız tarihinde.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Miras ortaklığı Mirasın geçmesiyle birlikte mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Soru: Miras ortaklığı.
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI; *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm 13 basamaktan oluşur. 13.
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
1.DERS MUHASEBEDE DÖNEMSONU İŞLEMLERİNİ GEREKTİREN NEDENLER, ENVANTER VE DEĞERLEME KURALLARI.
Menkul Sermaye İradı.
Gelir Vergisi.
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
İLAN VE REKLAM VERGİSİ MUHASEBE 1 DERSİ BELEDİYE İŞLEMLERİ MODÜLÜ İLAN VE REKLAM VERGİSİ İLE İLGİLİ DERS NOTLARI.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI
Av. Prof. Dr. Mustafa AKKAYA. VERGİ HUKUKU TİCARET HUKUKU.
ORDU DEFTERDARLIĞI BRİFİNG ARALIK DEFTERDARLIĞIMIZ GELİR VE GİDER BİRİMİ KADROLARININ GENEL DURUMU (31/12/2015) DEFTERDARLIĞIMIZ GELİR VE GİDER.
2006 GELİR BÜTÇESİ YENİ RAPORLAMANIN TEMEL NİTELİKLERİ VE VERGİ GELİRLERİNE YANSIMALARI.
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR
SERVET ÜZERİNDEN ALINAN VERGİLER
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 1. ÜNİTE:
TÜRK VERGİ SİSTEMİ Doç. Dr. İrfan TÜRKOĞLU 5. ÜNİTE: KURUMLAR VERGİSİ
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
Rize RTEÜ Pedagojik Formasyon Programı Muhasebe ve Finansman Bölümü
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
ADI : RİFAT ÇABAS SINIF :MALİYE BÖLÜMÜ ŞUBE :E NO : DERS : EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI DERSİN ÖĞRT:SUAT ÇAPUK MUHASEBE VE FİNANSMAN VERGİ.
Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması.
Murat GÖKKAYA 1 Kavramsal Çerçeve. GENEL BILGI I. BÖLÜM.
7020 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN
7020 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN
15/Şubat/2017 Platform Çalışması
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
Devlet Muhasebe Standartları
Duran Varlıkların Envanter ve Değerlemesi
Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
NAKİT SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİM
PANELVAN-KAMYON-KAMYONET MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE GİDER NİTELİĞİ
TVS'de SERVET VERGİLERİN SINIFLANDIRMASI
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun
TVS’NİN ANALİZİ Prof. Dr. Selda AYDIN.
II. Duran Varlıklar ( ) Duran varlıklar: işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş, ilke olarak bir yıl ve.
Sunum transkripti:

SERVET VERGİLERİ Servet; -Gerçek veya tüzel kişi -belli bir zamanda mal varlığı (her çeşit menkul ve gayrimenkul mal, para ve alacaklar) -bütün iktisadi değerlerden veya birikmiş mal varlığından oluşur.   Özellikleri 1.Konusuna dahil her çeşit malların değeri veya sayısına göre vergilendirilir. 2.Bina ve arazi vergileri, veraset ve intikal vergileri, taşıt alım vergisi (kaldırıldı) servet vergisine örnektir 3.Bu vergiyi doğuran olay, servetin kişide veya başkasına transfer edilmesi olayı 4.Kira, faiz servet vergisi kapsamına girmez 5.Kazanç ve tüketim için ayrılan pay servet vergisi kapsamına girmez 6.Fransa, İngiltere, ABD farklı isimler altında bu vergiyi almaktadır.

Servet vergileri çeşitleri -Zaman bakımından -Gaye bakımından -Matrah bakımından -Transfer bakımına göre ayrılır. Servet vergileri çeşitleri

Zaman bakımından 1. Devamlı yani periyodik servet vergileri Belirli zaman aralığı ve servet değerlendirmesi sözkonusu. Tüm servet veya arazi ve bina vergilerindeki gibi bir kısım gayrimenkul üzerinden alınır.   2. Geçici yani arızi servet vergileri (olağanüstü servet vergileri) Veraset vergisi örnektir. Ayrıca sosyal ve ekonomik buhranlar sırasında alınan vergilerde bu kapsamdadır.

Gaye bakımından İtibari servet vergileri (şekli servet vergileri için, emlak ve veraset intikal vergisi örnektir. Gerçek servet vergileri ise, oranlar yüksek tutulur ve servetin bir kısmı alınır. ABD, Almanya, İsviçre uygulamaları aynı gibidir.   Matrah bakımından; Matrah esasına göre ise, servet ya tamamından veya servetin bir kısmına işler. Genel servet ve özel servet vergileri ikiye ayrılır: Genel servet vergileri; ABD, Almanya, İsviçre uygulamaları aynı gibidir. veraset intikal vergisi, genel servet grubuna arazi ve bina vergisi, özel servet grubuna girer.

Transfer bakımından Transfer bakımından ise, iki hal ortaya çıkar; 1. mülkiyet 2. malların başkalarına devridir. Bu dağılıma göre ise;   Servet vergileri; Servetten alınan servet transferinden alınan vergiler Örnek bina vergisi, patrimuanda (mülkiyet) veya transferinde (başkasına bağış, satış, veraset hali), servetten alınan ve servet transferinden olmak üzere iki şekilde alınır.

Servet ve servet transferinden alınan vergiler Servetten alınan vergiler 1.Emlak vergisi 2.mtv   Servet transferinden alınan vergiler -İvazsız veya ivazlı olarak bir kişiden diğerine her türlü malın devri söz konusudur. -Bu vergi, menkul veya gayrimenkullerin devri nedeniyle alınır. -vergiyi doğuran olay, servetin transferidir.

Malların ivazsız olarak devrine örnek; 1.veraset ve intikal vergisi -tereke, mirasçılara bölünmeden önce safi miktar üzerinden vergiye tabi olur. -terekenin miktarı dikkate alınır, artan oranlarda vergi alınır. -tereke, bütün olarak değil ancak mirasçılara intikal eden paylar vergiye dahil olur. -tereke ABD, miras payları Fransa, Almanya, Türkiye, Belçika’da uygulanır. -karma sistem, İtalya, İngiltere’de uygulanır. -bu vergide ortak kıstas, matrah, mükellefin beyannamesiyle tespit olunur. -bu verginin tahsili, taksitler halinde yapılır.   2.taşıt alım vergisi (kaldırıldı) -mükellefi, taşıtı alandır. -vergi mevzuu, otomobil, kamyonet, otobüs, motosiklet, uçak, yat araçları -gider vergisi grubuna girer -matrah, mtv’deki gibi ağırlık, yaş ve bg -1318 sayılı kanun 2002 yılından itibaren kaldırılmıştır.