KARAGÖZ VE HACİVAT.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

KARAGÖZ ve HACİVAT.
AMAN BU OYUN HİÇ BİTMESİN... Berber, sokakta oynayan çocuklardan birini çağırdı ve o gelince cebinden biri beş milyonluk, öteki beşyüzbinlik iki banknot.
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Gidene kal demeyeceksin. .. Gidene kal demek zavallılara,
ERGENLERLE SAĞLIKLI İLETİŞİM
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
GÖLGE OYUNUNDA TİPLEMELER
KARAGÖZ VE HACİVAT.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
İSTANBUL 'da Gün Doğumu Tayfun AVINCA.
ÖYKÜ Lütfen SESLİ izleyiniz....
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
Karagöz Oyunu Karagöz, bir gölge oyunudur.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
KİŞİLER ARASI İLETİŞİM -1-
Hazırlayan Ümit BİÇER Sivas
İSTANBUL ŞİİRLERİ.
Hikmet SIRMA.
Burcunuzun üzerine tıklayın...
TİYATRO ve GÖLGE OYUNU.
BİR BABANIN ENGELLİ OĞLUNA MEKTUBU
Sarı Yumak ile Kara Yumak arkadaş olmuşlardı
Hacivat: -Hayrola Karagöz’üm,ne işin var buralarda?
KARAGÖZ OYUNU.
Geçen hafta bir akşam arkadaşlarla yemeğe gittik..
ŞEHİDİM BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN,ÜSTÜNDEKİ KANDIR.
SAKAL ÜZERİNE Atatürk Amasya ziyaretinde
SORULAR.
KARAGÖZ İLE HACİVAT MEKTUP HÜSEYİN ÖZDEMİR 6/B 1230.
Hacivat: _Hayrola Karagöz’üm,ne işin var buralarda?
Mustafa bilge 2/d sınıf öğrt.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
TUTUNMAK Birinci Bölüm.
SABIR Değerler Eğitimi.
TAVŞAN İLE KAPLUMBAĞA Güzel bir ilkbahar günüydü.
Alçakgönüllülük Analizi (Hikayeler İle)
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 30 Nisan 2009 Perşembe Matematik Çocuklar, yapmanız gereken kavanozları ikili gruplara ayırıp, ayrı renklere.
KÜL KEDiSi-SINDRELLA Hazırlayan: Emine KOÇAK- 7/A
SEN DE Mİ BENİ UNUTTUN BEY ?
T.C MEB MUSTAFA PARS İLKOKULU EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI
Nasrettin Hoca henüz çocukmuş. Annesi bir gün onu yanına çağırmış:
4. Küçükleri Sevmek, Büyükleri Saymak
DÜZENLİ OLMAK.
GELENEKSEL T ÜRK TİYATROSU
CANIN KUŞLARI Can, o gün annesine ne kadar çok sıkıldığını anlatıyordu: — Neden oyuncaklarınla oynamıyorsun? diye sordu annesi. — Ama onlar benimle oynamıyorlar.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU TÜLERİ
Hz. Peygamberin Selâmı Dini Hikayeler serisi 2.
KURABİYE HIRSIZI.
DAHA İYİ BİR İLETİŞİM İÇİN…
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
Bir zamanlar, birbirine bitişik iki çiftlikte yasayan iki erkek kardeş vardı. Günlerden bir gün bu iki kardeş arasında bir anlaşmazlık baş gösterdi. İki.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
GENEL TEKRAR - 7 CÜMLE ÇEŞİTLERİ FEM DERSHANELERİ
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
KARAGÖZ ve HACİVAT GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU. ÖTEKİNE GEÇELİM.
TÜRK EDEBİYATI AD:ÖMER SOYAD:ÖZER NO/SINIF:5291/10-A KONU:KARAGÖZ.
HAZIRLAYAN : EDA NUR İNCE 4/ A 1420
Karagöz İle Hacivat 1.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına hayali,
KARAGÖZ VE HACİVAT.
Etkinlik Adı: Bilgisayardaki çocuk bana benzesin Etkinlik Kazanım: Kendini Tanıyabilme, Başkalarıyla ilişkilerini başlatabilme Etkinlik Gün: 2 Etkinlik.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Affedersiniz. Afiyet olsun Bol şanslar. Çok yaşa.
Sunum transkripti:

KARAGÖZ VE HACİVAT

Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına hayali, hayalbaz denir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkka’dır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.

Bu iki karakterin gerçekten yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa nerede nasıl yaşadığı kesin olarak bilinmemektedir.

Rivayete göre Hacivat ve Karagöz, Orhan Gazi devrinde yaşamış cami yapımında çalışan iki işçidir. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi’nin, “cami vaktinde bitmezse kelleni alırım” dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat’ı şikayet eder. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat’ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Hacivat ve Karagöz tanınır.

Hacivat’ın asıl adının Hacı İvaz ve ya Haci Cevat olduğu söylenir Hacivat’ın asıl adının Hacı İvaz ve ya Haci Cevat olduğu söylenir. Hacivat karakteri düzeni temsil eder. Nabza göre şerbet verir. Kişisel çıkarlarını her zaman ön planda tutar. Eğitimli olmasından dolayı Osmanlıca konuşmayı sever. Hemen herkesi tanır, onların işlerine aracılık eder. Alın teriyle çalışıp kazanmaktan çok Karagöz’ü çalıştırarak onun sırtından geçinmeye bakar. Rol icabı değişik kıyafetler içinde farklı tasvirleri vardır. Karagöz ise oyunun hiç şüphesiz başrol oyuncusudur. Okumamış bir halk adamıdır ve düz Türkçe konuşur. Hacivat’ın kullandığı Osmanlıca kelimeleri anlamaz ve onlara yanlış anlamlar yükler.

Karagöz ile Hacivat “Ey! Hayi Hak! perde kurduk ışık yaktık gösteririz perde hayal gerçeğin aynasıdır bu perde  sanılmaya martaval bu perde başka perde gölge oyunu perdesi karagözü sevenlere işte karagöz perdesi!"

HACİVAT - (Gelir ve söyler. ) Gördün mü başıma geleni HACİVAT - (Gelir ve söyler.) Gördün mü başıma geleni! Kararlaştırdığımız saat geldi ama Karagöz'üm meydanda yok! (Sevinçle) Aman işte geliyor! (Seslenir.) Karagöz'üm çabuk ol! KARAGÖZ - Bağırıp-durma ben çabuk olamam! HACİVAT - Çubuk değil... Gelmeyeceksin diye korktum KARAGÖZ - Korktunsa git yıkan da gel! HACİVAT - Öyle değil efendim! Sözlerimi yine yanlış anlayıp benim kafamı karıştırma! KARAGÖZ - Köftehor kel kafanı ben ellemem kendi ellerinle karıştır. HACİVAT - Yani aklımı karıştırma demek istiyorum. KARAGÖZ - Hay hay karıştırmam Hacı Cavcav! HACİVAT - Pekalâ zamanında gelmen için verdiğim kol saatine hiç bakmadın mı? KARAGÖZ - Baka baka az kalsın gözlerim şaşı olacaktı. HACİVAT - O halde neden geç kaldın? KARAGÖZ - Saatten bir şey anlayamadım ki... İçimde kıl gibi bir tel parçası kendi kendine dönüp-duruyor. Nasıl da yorulmuyor anlayamadım? HACİVAT - Allah iyiliğini versin! Okula gitmezsen işte böyle saatten bir şey anlayamazsın?

KARAGÖZ - Köftehor iftira etme! Dün okula gittim. HACİVAT - Yaaa aferin! Ne yaptın? KARAGÖZ - Oğlumu kursa yazdırdım. HACİVAT - Neyse... Kabahat bende ki saatimi sana verdim. Hemen geri ver! KARAGÖZ - Veremem! HACİVAT - Aman Karagöz'ün yoksa çaldırdın mı? KARAGÖZ - Pataklarım ha kim çıldırdı? HACİVAT - Değil efendim yani saatimi ne yaptın? KARAGÖZ - Evdeki saat bozuk da okula geç kalmasın diye oğluma verdim. HACİVAT - Öyleyse benim ona hediyem olsun! KARAGÖZ - Sağolasın Hacı Cavcav ama söyle bakalım beni buraya neden çağırdın? KARAGÖZ - Efendim biliyorsun çocuklar hâlâ bizi çok seviyorlar Karagöz'üm! KARAGÖZ - Âmin onu bilmeyen mi var!... Eksik olmasınlar! HACİVAT - İşte bu sebeple bir gazeteden teklif aldım. KARAGÖZ - Nasıl besleyeceksin Hacı Cavcav? HACİVAT - Yine ne anladın ne beslemesi canım? KARAGÖZ - Ne anlaması var mı? "Kirli kafeste keklik aldım." demedin mi?

HACİVAT - Allah iyiliğini versin HACİVAT - Allah iyiliğini versin! Bir arkadaşım çalıştığı gazetenin çocuk sayfasına her hafta bizim de girmemizi istedi. Kabul ettim. KARAGÖZ - Karagöz mü oynatacağız? HACİVAT - Hah hah hah!... Gazetenin içinde Karagöz oynatılır mı? Sohbet yapacağız... KARAGÖZ - Akşam yemeği için mi? HACİVAT - Allah Allah yine aklın yemeklere gitti. KARAGÖZ - "Sulu et yapacağız." Dedin ya!.. HACİVAT - Sulu et olur mu? Sohbet... Yani perdede yaptığımız gibi konuşacağız. Söylediklerimizi gazeteye yazacaklar. Çocuklar da okuyup eğlenecek bizi daha çok sevecekler. KARAGÖZ - Ne zaman konuşacağız Hacı Cavcav?... HACİVAT - Canım işte konuşuyoruz ya! KARAGÖZ - Söylediklerimizi neden kimse yazmıyor? HACİVAT - Efendim cebimde küçük bir ses kayıt aleti var. Bu kutu konuştuklarımızı aldı. Ben kaseti hemen matbaaya yetiştireyim de yazıya çevirip çocuk sayfasına koysunlar. Haydi hoşça kal Karagöz'üm! (Gider.) KARAGÖZ - Güle güle!... (Söylenir.) Aklım ermedi. Seslerimiz kutudan çıkınca havaya karışıp kaybolursa ne olacak?... (Gider.)