MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Advertisements

MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Kimya Koligatif Özellikler.
MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ. MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ  Bir maddeyi di ğ erlerinden ay ı rmam ı za ve ay ı rd ığı m ı z maddeyi.
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
BÖLÜM 2: TEORİK MOTOR ÇEVRİMLERİ
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
1. Ünite MADDEYİ TANIYALIM 10. sınıflar.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
karIşImlarIn ayrIlmasI
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
FİZİK PROJE ÖDEVİM Büşra Kortak /h.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
SÜRTÜNME KUVVETİ.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
YAĞMUR OLUŞUMU.
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ

HALİM GÜNEŞ.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
k05a. Hidrolik Pnömatik Sistemler
KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ İPEK KÖZ
Hal değişimi.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
KAYNAR SULU ISITMA SİSTEMLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Hazırlayan: B. Rabia Aslan
UYARI Lütfen masalarınıza yazı yazmayınız.
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Maddenin taneciklerini öğrenci durumları gibi düşünebilirsiniz.
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Maddeyi Tanıyalım.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
Işığın Kırılması.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ ERİME YOĞUNLUK KAYNAMA DONMA MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ

Bir maddeyi diğer maddelerden ayıran özelliklere ayırt edici özellik denir. Ayırt edici özellikler: · Yalnız o maddeye özellik olmalı · Madde miktarına bağlı olmamalıdır. Hacim ve kütle madde miktarına bağlı olduğundan ayırt edici özellik değildirler.

ERİME NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basınçta katı saf bir maddenin katı halden sıvı hale geçtiği sıcaklıktır. Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir. DONMA NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basınçta saf sıvı bir maddenin, sıvı halden katı hale geçtiği sıcaklıktır. Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir. ERİME - DONMA OLAYI : Katı bir maddenin ısıtıldığında sıvı hale geçmesi olayına ERİME denir. Bu olayın tersine yani sıvı bir maddenin ısı kaybı sonucu katılaşması olayına DONMA denir. Bu hal değişim olayları saf maddelerde sabit (belirli) sıcaklıklarda olur.

KAYNAMA NOKTASI Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır KAYNAMA NOKTASI Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır. Kaynama sırasında sıvının buhar basıncı açık hava basıncına eşittir. Sıvılar ve gazlar için ayırt edici bir özelliktir, çünkü kaynama sıcaklığı yoğunlaşma sıcaklığına eşittir 1 atmosfer basınç altında -20°C sıcaklığa sahip bir buz parçasının ısıtılması olayının grafiği aşağıdadır. Grafiğin II. ve IV. bölgelerinde hâl değişimi sırasında sıcaklıkta değişiklik yoktur. I. III. ve V. bölgelerde sıcaklık artmaktadır. I. bölgede verilen ısı buzun ısınmasında, II. bölgede verilen ısı buzun erimesinde, III. bölgede verilen ısı suyun ısınmasında, IV. bölgede verilen ısı suyun buharlaşmasında, V. bölgede verilen ısı su buharının ısınmasında kullanılmaktadır.

YOĞUNLUK Bir maddenin birim hacimdeki kütlesine yoğunluk denir. yoğunluk=kütle/hacim, d=m/v (gr/cm³,gr/lt) Bir maddenin kütlesiyle hacmi doğru orantılı olarak değişir. Sabit şarlarda yoğunluk her üç fiziksel hal için de ayırt edici özelliktir.

Katı ve sıvılarda sıcaklıkla azda olsa bir genleşme olacağından yoğunlukları sıcaklık artışıyla biraz düşer. Gazlarda, esnek bir kapta ısıtılan gazın hacmi büyük oranda artacağından yoğunluğu azalır. Kapalı bir kapta ısıtılan bir gazın yoğunluğu sıcaklık değişiminden etkilenmez. Çünkü hacim sabittir.