YAPAĞI VERİMİ
Yapağı Koyunların bedenini örten kıl örtüsü Yapağı gömleği Kırkım sonucu koyundan elde edilen yapağının tamamı yapağı kılları, yağıltı ve yabancı cisim gibi kısımlardan oluşur. Yün (2 anlamı var) toklu veya kuzulardan ilk kırkım sonucu elde edilen yapağı kirli yapağının temizlenmiş ve iplik yapımına hazır hali
Yapağıda Kıl Çeşitleri Yapağı gömleğinde 4 tip kıl görülebilir. - Hakiki kıl (ince kıl, alt kıl) - Medullalı kıl (kalın kıl, üst kıl) - Heterotip kıl (karışık tip kıl) - Kemp kılı (köpek kılı, ölü kıl)
Yapağını Morfolojik Özellikleri 1. İncelik 2. Uzunluk 3. Ondulasyon İncelik Sınıfları İncelik Sınıfı Yapağı kıl çapı inceliği (μ) aaaaa aaaa aaa aa a b c d e f 18 ve daha az 18-20 20-22 22-24 24-26 26-30 30-37 37-45 45-60 60 ve daha fazla
Yapağıda inceliğe göre kalite sınıflaması Yapağı Sınıfı İncelik Değeri (μm) İnce < 24.5 Orta İnce 24,6–32,5 Kaba > 32,5
Yapağının Fiziksel Özellikleri Mukavemet Elastikiyet Keçeleşme Yumuşaklık Parlaklık Renk Nem tutma kabiliyeti Kıl sıklığı Birörneklik Sıcaklık iletme
Sortiment (Yapağıda Kalite Sınıflaması) Yapağı Gömleği Yapağı kılları Yağıltı (yapağı yağı, ter) Kir (bitki artıkları, toprak vb) Nem Sortiment (Yapağıda Kalite Sınıflaması)