Örneklem Seçme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
Advertisements

Test Geliştirme ve Madde Analizi
Öğretim yöntem ve teknikleri
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
Çalışmada kullanılacak örneklemin seçimi
YÖNETİM KURULU ÜYESİ BELİRLEME YAKLAŞIMI 360° Beyin Avı 27 Mayıs 2003 Yönetim Kurulu Üyesi Seçme Kriterleri 27 Mayıs 2003 Amrop International 1.
Güvenirlilik, Geçerlilik Kaynakları ve Model Oluşturma
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Evren Örneklem.
Simülasyonların Kullanımı
Yrd.Doç.Dr. Ali Murat SÜNBÜL Selçuk Üniversitesi, Egt.Fak.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR
Yorumlayıcı Paradigma ve Nitel Araştırmanın Bilimsel Araştırma Geleneğindeki Yeri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
ÖĞRETMENLİK M E S L E Ğ İ.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ARAŞTIRMA TASARIMI.
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
DEĞERLENDİRME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Sefa BARIŞ U Eşref TİRYAKİ U Taha AKKOL U
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?

Madde Bağımlılığı.
Erken çocuklukta gelişim
ÖĞRENME AMAÇLARI Örneklem tasarımının terminolojisine aşina olmak Tesadüfi ve tesadüfi olmayan örnekleme yöntemleri arasındaki farkı anlamak Tesadüfi.
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
UZEM TANITIM.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Öğretmenlik Mesleğinin Özellikleri ve İlkeleri
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
Ahmet ÖZSOY Gökhan ÇAKMAK
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
AMAÇ, İÇERİK VE AKADEMİK YAKLAŞIM UYGULAMA SÜRECİ BEKLENEN SONUÇLAR.
Bilişim Teknolojileri Öğretim Yöntemleri. Öğretim Yöntemi Nedir?  Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yol.(Oğuzkan,1981)  Bir sorunu çözmek,
Duygularını ve düşüncelerini ifade eder.
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
EVREN VE ÖRNEKLEM Örnek Olay: Bir Sınıf Öğretmenliği öğrencisi olan Serkan, internetin Sakarya Üniversitesindeki öğrencilerin akademik başarısındaki yerini.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Bilimsel Araştırma ve Metodoloji Araştırma Yöntemleri Ders-1.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 5.DERS
Portfolyo çocuğun kişisel başarılarını, ilgi ve yeteneklerini, çaba ve ilerlemelerini çoklu ve çeşitli araçlar kullanarak oluşturduğumuz bir dokümantasyon.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
TALIS (The Teaching and Learning International Survey )
NITEL ARAŞTIRMALARDA PLANLAMA
Prof. Dr. Aysel KÖKSAL AKYOL
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 6.DERS
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Araştırma Problemi Nasıl Yazılır?
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

Örneklem Seçme

ÖRNEKLEM Nitel araştırmalarda temel olarak Amaçlı Örneklem kullanılır. Amaçlı örneklemin de çeşitleri bulunmaktadır. Araştırmaların yöntem bölümü yazılırken de hangi amaçlı örneklemin ne için kullanıldığı geçerlik ve güvenirlik açısından oldukça önemlidir.

Örneklem 1- Tipik örneklem: Bu örneklem araştırma konusunu temsil ettiği düşünülen ve konuyla ilgili tipik özellikleri gösterdiğine inanılan örneklemdir. (Örneğin: Eskişehir merkezinde bulunan genel lise okul müdürlerinin tipik okul müdürleri olduğu)

Örneklem 2. Kritik örneklem: Bu örneklem, üstün, sıradışı ya da alışılmadık karakteristiklere sahip olan bireylerden oluşur. (örneğin: Fiziksel engelleri olmasına rağmen sporda başarılı olan kişiler gibi)

Örneklem 3. Homojen örneklem: Bu örneklemde grupta bulunan kişiler aynı kişisel özellikleri ya da diğer ortak karakteristikleri taşır (Örneğin: Üniversitelere okul birincisi kontenjanından girmiş öğrenciler, uyuşturucu kullanma nedeniyle okuldan atılanlar gibi)

Örneklem 4. “Uç örnek”/aykırı durum örneklemi: Bilinen ya da genel kategorileştirmelere uymayan, uç özellikler gösterenlerden oluşan örneklemdir. Kritik örneklemden temel farkı örüntülerden farklılaşmalarıdır, üstünlük alışılmadıklık söz konusu değildir, daha çok onlardan beklenilmedik bir durum ortaya çıkmıştır. (Örneğin: çok düşü sosyo-ekonomik düzeyden geldikleri halde oldukça başarılı olan öğrenciler)

Örneklem 5. Kuramsal örneklem: Araştırmanın bir kavram ya da kuramı öğrenmesine yardım eden örneklemdir. (Örneğin: Piaget’in gelişim kuramını anlamak için seçilmiş belirli yaş grubındaki çocukarın seçimi)

Örneklem 6. Fırsatçı örneklem: Yapılan bir araştırma esnasında ortaya çıkan yeni durumdan faydalanmak amacıyla seçilen örneklemdir. (Örneğin: Okul müdürleri ile yapılan bir çalışmada, okulun liderlik becerilerine en yakından tanık olan kişilerin idari personel olduğu ortaya çıkıyor, bu grupta araştırmaya dahil ediliyor)

Örneklem 7. Onaylayıcı örneklem: Daha önceden elde edilmiş verilerin onaylanması veya reddedilmesi için oluşturulan örneklem. (Örneğin: okulu terk eden öğrencilerin neden okulu terk ettiklerine dair yapılan bir araştırma)

Örneklem 8. Maximum çeşitlilik örneklemi: Hedef grup içindeki çeşitliliği çok çeşitli yönleriyle temsil edebileceği düşünülen örneklem. (Örneğin: okul hakkında farklı tutumlara sahip öğrencilerin seçimi, öğretmenlik mesleğinde çeşitli deneyimleri temsil edebilecek öğretmenlerin seçimi)

Örneklem 9. Kartopu örneklemi: Araştırma sırasında yeni bir grubun araştırmaya dahil edilmesi gerekliliğinin ortaya çıkmasıyla oluşturulan orneklem. (Örneğin: Okul müdürleri ile yapılan görüşmelerde, müdürler tarafından önerilen ve araştırmaya katılmasının yararlı olacağını düşündükleri başka müdürlerinde araştırmaya dahil edilmesi) Fraenkel & Wallen (2012)

Örneklem 10. Ekolojik örneklem: Bazı durumlarda araştırma konusu çeşitli seviyeler içerebilir. Bu seviyelere birbirlerine bağımlılık içinde farklı işlevlere sahip olabilirler. Bu nedenle bağımsız olarak incelenmeleri mümkün değildir. Bu durumda farklı katmanlardan örneklem almak durumunda kalabiliriz. İki çeşit ekolojik örneklemden bahsedebiliriz: içten dışa ve dıştan içe. (Örneğin: 4+4+4 eğitim sisteminin araştırılması, bakanlık personelinden başlayarak, en son öğrencilerle görüşmek gibi)

Örneklem 11. Örtük örneklem: Özellikle eleştirel araştırmalarda, araştırmacı güç ilişkilerinin nasıl işlediğini ortaya çıkarmak için güç odaklarına sızar. Burada gücün nasıl yeniden üretildiği gibi bir takım çalışmalarda bulunur. Bu çevrede bulunan kişiler araştırmacının örneklemini oluşturur (Örneğin: Fabrikaya gizli biçimde işçi olarak giren bir araştırmacı)