SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Sığır yetiştiriciliğinin önemi Sığır yetiştiriciliğinin Dünyada ve Türkiye’deki durumu Tarihçesi Sığırın zoolojik sistemdeki yeri Sığır cinsinin türleri Sığırın Evciltilmesi Sığırın Tür Özellikleri Sığırlarda yaş tayini Süt sığırcılığı Sığır besiciliği
Sığır yetiştiriciliğinin önemi Hayvancılık sektörüne olan katkısı Dünya süt ve et üretimindeki yeri Süt, et, deri vb sanayi kollarına hammadde sağlaması Gübre Üretimi
Sığır Yetiştiriciliğinin Avantajları Yüksek üretim Adaptasyon kabiliyeti Kolay yönetim Birim başına verim İstihdama katkısı
Dünyada Sığır Yetiştiriciliğinin Durumu Dünya’ da sığırcılık üretim merkezleri belli özellikler göstermektedir. Et üretim merkezleri Süt üretim merkezleri Zebular Evcil sığır Mandalar
Dünya Süt Üretimi (1000 ton) ve Süt Üretiminde Çeşitli Türlerin Payı (%) (FAO, 2013) Yıllar 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 2013 Toplam 465685 512420 542595 540723 568487 650736 720980 768640 Sığır 90,71 89,47 88,31 86,03 85,3 83,93 83,17 82,68 Manda 5,91 7,22 8,13 10,08 10,89 12,10 12,83 13,27 Deve 0,26 0,25 0,24 0,23 0,28 0,3 Koyun 1,47 1,41 1,48 1,44 1,39 1,31 Keçi 1,66 1,64 1,84 2,18 2,15 2,3 2,31 2,33
Kıtalara Göre Sığır Varlığı, Toplam Süt Üretimi ve Sığırın Payı (2013, FAO) (Milyon baş) Toplam Süt Üretimi (Milyon ton) Sığır Sütü Üretimi Toplam Üretimde Sığırın Payı (%) Sığır Sütü Üretiminde Kıtaların Payı (%) Dünya 1467,5 768,64 635,57 82,68 100 Asya 494,9 292,38 177,47 60,70 27,9 Afrika 304,7 45,89 34,12 74,35 5,4 Avrupa 122,0 216,02 210,27 97,33 33,1 Amerika 505,5 185,86 185,22 99,65 29,1 Okyanusya 40,2 28,47 4,5
Bazı Ülkelerde Sığır Varlığı ve Hayvan Başına Süt Verimi (FAO, 2013) Sığır Varlığı (Milyon) Sağmal Hayvan (Milyon) Sığır Sütü Üretimi (milyon ton) Hay. Baş. Süt Verimi (kg) Dünya 1494,3 270,84 635,57 2347 Kanada 12,21 0,96 8,39 8739 (4.) Danimarka 1,61 0,58 5,10 8765(3.) Fransa 19,09 3,69 23,71 6414 Almanya 12,58 4,27 31,12 7292 Yunanistan 0,67 0,21 0,80 3810 Macaristan 0,76 0,26 1,76 6769 İsrail 0,46 0,13 1,39 11037 (1.) İtalya 6,09 2,00 10,39 5175 Japonya 4,06 0,99 7,50 7576 Kazakistan 5,85 2,18 4,89 2245 Hollanda 3,99 1,59 12,20 7644 Yeni Zelanda 10,01 4,78 18,88 3946 Rusya 19,93 7,76 30,28 3889 Güney Afrika 14,00 1,00 3,40 3400 İsviçre 1,56 0,59 4,00 6786 Ukrayna 4,64 2,51 11,19 4447 İngiltere 9,84 1,80 13,94 7757 A.B.D. 89,30 9,21 91,27 9901 (2.) Meksika 32,00 2,41 10,96 4549 Türkiye 13,92 5,60 16,65 2970
Dünya Et Üretimi(1000 ton) ve Et Üretiminde Çeşitli Türlerin Payı (%),FAO 2013 Yıllar 1980 1990 2000 2010 2013 Toplam Et Üretimi 136527 179598 233218 292679 310379 Sığır 33,37 29,75 24,51 21,29 20,61 Manda 1,18 1,26 1,31 1,17 1,19 Tavuk 16,31 19,69 24,42 29,41 30,96 Keçi 1,24 1,48 1,58 1,76 1,73 Koyun 4,13 3,91 3,26 2,91 2,76 Domuz 38,58 38,9 38,98 37,33 36,41 Hindi 1,5 2,06 1,81 Diğer 3,17 2,95 3,88 4,32 4,54
Kıtalara Göre Sığır Varlığı, Toplam Et Üretimi, Kırmızı Et Üretimi ve Sığırın Payı (2013, FAO) Sığır Varlığı (Milyon baş) Toplam Toplam Kırmızı Sığır Kırmızı Et Kıta Pay Et Üretimi Eti Üretimi Üretiminde (%) (milyon ton) Sığırın Payı (%) Dünya 1467,5 100 310,38 195,24 63,98 33,13 Asya 494,9 33,7 131,16 42.3 90,32 46,26 14,37 22,5 16,42 Afrika 304,7 20,8 17,35 5,6 10,79 5,53 5,69 8,9 52,44 Avrupa 122,4 8,3 58,00 18,7 38,52 19,73 10,14 15,8 26,62 Amerika 505,5 34,4 97,58 31,4 51,07 26,13 30,87 48,3 59,92 Okyanusya 40,2 2,7 6,27 2 4,54 2,32 2,9 4,5 63,81
Bazı Ülkelerde Sığır Varlığı, Mezbahada Kesilen Hayvan Sayısı, Sığır Eti Üretimi ve Hayvan Başına Karkas Ağırlığı (2013, FAO) Ülkeler Sığır Varlığı (Milyon baş) Mezbahada Kesilen Hayvan Sayısı Sığır Eti Üretimi (milyon ton) Karkas Ağırlığı (kg) Dünya 1494,3 298,80 63,98 214 Kanada 12,21 3,06 1,05 343 (2.) Danimarka 1,61 0,5 0,13 260 Almanya 12,58 3,48 1,10 316 Yunanistan 0,67 0,33 0,07 212 Macaristan 0,76 0,9 0,02 222 İsrail 0,46 0,38 342 İtalya 6,09 3,07 0,84 274 Japonya 4,06 1,18 0,51 432 (1.) Kazakistan 5,85 2,30 165 Hollanda 3,99 1,93 0,37 192 Yeni Zelanda 10,01 2,62 0,56 Rusya 19,93 8,57 1,63 190 Güney Afrika 14,00 2,98 0,85 285 İsviçre 1,56 0,65 0,14 215 İngiltere 9,84 321 A.B.D. 89,30 33,35 11,70 351 (3.) Meksika 32,00 8,79 1,80 205 Türkiye 13,92 3,43 0,87 253
Süt Sığırcılığının Gelişmesini Etkileyen Faktörler Süt endüstrisinin gelişmesi Süt endüstrisi ile ilgili buluşlar kondanse süt üretimi mekanik soğutma pastorizasyon krema ayırıcıların bulunması sağım makinalarının yapılması süt güğümlerinin yerini tankların alması suni tohumlamanın ticari olarak uygulanması otomatik sağım ünitelerinin devreye girmesi SCC’ nin kullanılması, kompütürize yemlemenin tanıtılması sağlık ve üretimin kayıtlarının tutulması