E - İMZA ANIL TUNCER 1141602061.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HUKUKİ YÖNLERİYLE ELEKTRONİK SERTİFİKA
Advertisements

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ (MERSİS)
Elektronik İmza.
Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI
ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ TOPLANTISI
Elektronik ticarette güvenlik konusunda değerlendirilmesi gereken diğer bir konu da alıcıların elektronik ticaret sitelerinden alışveriş yapmak için vermek.
Elektronik İmza ve Kavramlar
e-Fatura İşlemleri e-Fatura İşlemleri İçin Gerekli Adımlar
Yaşlılık Aylığının Bağlanması İçin Nereye ve Nasıl Başvurulur?
Dijitalleşen Türkiye’de Mobil İmza
E imza Selin ebrar anur Serap demirpolat.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü E-İmza Sunumu Aralık, 2012 Hazırlayan: M. Şakir TOPRAK, Proje Geliştirme ve Uygulama Daire.
E-İMZA ELEKTRONİK SERTİFİKA HİZMET SAĞLAYICILIĞI
E TİCARETTE GÜVENLİK SORUNLARI VE ÖNLEMLERİ
Yüksel SAMAST Genel Müdür 10 Aralık 2005 X. Türkiye’de İnternet Konferansı E-İMZA PANELİ.
e-İmza Uygulamalarında Bilgi Güvenliği ve Teknolojik Altyapı
Türkiye’de Kurumlar İçin
MD-5 (Message-Digest Algoritma).
ELEKTRONİK TİCARETTE GÜVENLİK 1. Eğer birisi sisteminize gerçekten zarar vermek istiyorsa muhtemelen bunu yapabilir. Ne yapılmalı? 2.
Sertaç Çelikyılmaz Genel Müdür Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. Türkiye’de Kurumlar İçin e-Güven Altyapısı 08 – 09 Aralık 2004, İstanbul.
Kamuda e-Belge Çalışmaları
KRİPTOLOJİ VE KRİPTO SİSTEMLER
Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve
ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
NURİYE OGRAŞ Antalya Bölge Satış Yetkilisi
Dijital İmza.
Asimetrik Şifreleme Sistemleri ve Özellikleri
Logo E-Defter Uygulaması Zaman Damgası
ÇEVRİMİÇİ ÇEVRE İZİNLERİ
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
SANAL DEVLET.
BİLİŞİM HUKUKUNUN 10 YILI: MOBİL İMZA ve TRUSTED SERVICE PROVIDER KONSEPTİ İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ & ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ERZİNCAN.
  E İMZA NEDİR? E İMZA NEDİR?  KULLANIM ALANLARI KULLANIM ALANLARI  KAYNAKÇA KAYNAKÇA.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
HOŞ GELDİNİZ. KARAPINAR İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ünal CESUR
E-TICARET’TE GUVENLİK SİSTEMLERİ
ASİMETRİK ŞİFRELEME ALGORİTMALARINDA ANAHTAR DEĞİŞİM SİSTEMLERİ
Bilgisayar Ağları İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir.
e-YAZIŞMA PROJESİ T.C. Kalkınma Bakanlığı Ekim 2014
Sertaç Çelikyılmaz Genel Müdür Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. Türkiye’de Kurumlar İçin e-Güven Altyapısı 07 Ekim 2004, İstanbul Eczacıbaşı Holding.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
BİLSEM TANILAMA SÜRECİ
Bilişim Suçlarına Yönelik Devlet Kurum ve Kuruluşları.
Bilişim Teknolojileri Güvenliği. BT Güvenliği Bilişim teknolojisi kullanan bir kuruluşun en önemli hedeflerinden biri bu teknolojiyi gerektiği gibi çalışır.
1 E-Ticaret ve Güvenli Ödeme Kısım I. E-Ticaret Kısım II. Güvenli Ödeme Umur YILMAZ Comtech Tic. Ltd
Ünite 5: Bilgi Güvenliği. Anahtar Kavramlar: Bilgi Güvenliği Bilgi Gizliliği Bilgi Etiği İstenmeyen E-Posta Casus Program Kimlik Hırsızlığı Bilgisayar.
Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve Elektronik İmza Kasım 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi Proje Sorumlusu Cumali YAŞAR.
E-İMZA BURAK GÖDEK BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU ÖZLEM UÇAR 1.
BİLGI KAYNAKLARıNA ERIŞIM METODLARı Hazırlayan= Halil Yenilmez.
E-İMZA KUBİLAY KOCABAL BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU
E-İMZA.
ELEKTRONİK TİCARET Öğr. Gör. Canan ASLANYÜREK.
E-imza.
YONT172 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
Active Directory.
E-TICARET’TE GUVENLİK SİSTEMLERİ
BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bilgi güvenliği elektronik ortamda kaydetmiş olduğumuz bilgilerimizin güvenli olması anlamında önemlidir. Elektronik ortamdaki bilgilerimizin.
Elektronik imza nedir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik.
Elektronik imza nedir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik.
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
2008/2 Sayılı Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ
SİBER GÜVENLİK VERİNİZİ VE GİZLİLİĞİNİZİ KORUYUN
Elektronik imza nedir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik.
102 - Çoklu Algoritma Desteğine Dayalı E-İmza Uygulaması (E-Signat)
SUNUM PLANI Yasal konular ve uygulamalar SUNUM PLANI
Sunum transkripti:

E - İMZA ANIL TUNCER 1141602061

Elektronik İmza Nedir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar. Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşur. Elektronik imza, imzalanan metine göre farklılık gösterir ve içeriğin matematiksel fonksiyonlardan geçirilerek eşsiz olduğu düşünülen bir değer bulunması sureti ile elde edilir. Yani kişilerin, elle atılan imzada olduğu şekilde tek imzası yoktur; bunun yerine imzalamada kullanılan anahtarları vardır.

E - İMZA Islak İmza Elektronik İmza

Elektronik İmza Nasıl Alınır? Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Bu firmaların listesi ve diğer bilgilere www.btk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Elektronik imzanızı çalıştırabilmeniz için öncelikle kart sürücü yazılımını kurmanız gerekmektedir. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen CD veya diğer medyalar içerisinde bulunabilir veya e-imzanızı aldığınız firmanın internet sitesinden edinilebilir. Bilgisayarınıza kurulan program ile elektronik sertifikanıza giriş gerçekleştirebiliyorsanız sertifikanız kullanıma hazırdır.

Elektronik imzanın özellikleri nelerdir ? Elektronik imza kullanıcılarına aşağıda belirtilen üç temel özelliği sağlamaktadır: * Veri Bütünlüğü: Verinin izinsiz ya da yanlışlıkla değiştirilmesini, silinmesini ve veriye ekleme yapılmasını önlemek, * Kimlik Doğrulama ve Onaylama: Mesajın ve mesaj sahibinin iletiminin geçerliliğini sağlamak, * İnkar Edilemezlik: Bireylerin elektronik ortamda gerçekleştirdikleri işlemleri inkar etmelerini önlemek.

Elektronik imzanın uygulama alanları nerelerdir? Elektronik imzanın; bankalar ve finans kurumları, şube ağına sahip sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşları, holdingler ve diğer büyük şirketler, üniversiteler, yüksek iletişim ve bilgi güvenliği gereksinimi olan organizasyonlar başta olmak üzere orta ve uzun vadede yaygın bir uygulama alanı bulabileceği değerlendirilmektedir.

Kamusal Alandaki Uygulamalar Kamusal Alandaki Uygulamalar  * Her türlü başvurular (ÖSS, KPSS, LES, pasaport vb.) * Kurumlar arası iletişim (Emniyet Müdürlükleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri vb.) * Sosyal güvenlik uygulamaları * Sağlık uygulamaları (Sağlık personeli, hastaneler, eczaneler) * Vergi ödemeleri * Elektronik oy verme işlemleri

Ticari Alandaki Uygulamalar * İnternet bankacılığı * Sigortacılık işlemleri * Kağıtsız ofisler * e-Sözleşmeler * e-Sipariş

E-imza Kullanan Bazı Kurumlar *Cumhurbaşkanlığı *Başbakanlık *Adalet Bakanlığı *İçişleri Bakanlığı *Dışişleri Bakanlığı *Kalkınma Bakanlığı *Sağlık Bakanlığı

E-İmza Teknolojisi Açık Anahtarlı Altyapı Teknolojisi Matematiksel şifreleme yöntemleri kullanılır. Şifreleme için büyük sayı dizilerinden oluşan 2 anahtar kullanılır. Özel anahtar (imza oluşturma verisi) E-imzayı oluşturmak için kullanılır. Sadece kişinin kendisinde bulunur. Akıllı kart içinde saklanır ve bu araçtan dışarıya çıkarılamaz. Açık anahtar (imza doğrulama verisi) E-imzayı doğrulamak için kullanılır. Gizli olmayan, herkese açık bir veridir. 843738388533363456363465....6534 774757555255252555005443....9871

Elektronik İmza İle Bir Doküman Nasıl İmzalanır? Mesaj Mesaj Xbank Edirne Şubesi(2222) 123456789 nolu hesabıma 1000000 TL Xbank Edirne Şubesi(2222) 123456789 nolu hesabıma 1000000 TL + Özel Anahtar Akıllı Kart E-imza Özet Algoritması PIN İmzalama Algoritması Mesaj Özeti E-imza

Elektronik İmzalı Bir Dokümanın İmzası Nasıl Doğrulanır? Mesaj Xbank İstanbul Şubesi(3434) 987654321 nolu hesabıma 1000000 TL E-imza  Özet Algoritması Mesaj Özeti 2 =? İmzalama Algoritması Mesaj Özeti 1  Açık Anahtar Anıl Tuncer Sertifika Doğrulama

Kaynakça www.btk.gov.tr www.e-imzatr.com www.e-guven.com www.eimza.gen.tr bilgem.tubitak.gov.tr