Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü E-İmza Sunumu Aralık, 2012 Hazırlayan: M. Şakir TOPRAK, Proje Geliştirme ve Uygulama Daire.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü E-İmza Sunumu Aralık, 2012 Hazırlayan: M. Şakir TOPRAK, Proje Geliştirme ve Uygulama Daire."— Sunum transkripti:

1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü E-İmza Sunumu Aralık, 2012
Hazırlayan: M. Şakir TOPRAK, Proje Geliştirme ve Uygulama Daire Başkanı

2 Sunum İçeriği E-İmza E-İmza Başvurusu
Bakanlığımızca Yapılan E-İmza Çalışmaları

3 Vizyonumuz “Herkesin sağlıklı ve müreffeh yaşadığı bir Türkiye için Tüm Paydaşlarıyla Elektronik Haberleşen Bir Sağlık Bakanlığı”

4 E-İmza Nedir? E-imza= Güvenilir Sayısal Bilgi Islak İmza = E-imza:
Kimlik doğrulama İnkâr edilemezlik Bilgi bütünlüğü İmza sahibinin kimliğini, imzalanan veri ile ilişkilendirir. İmzalanan belgenin değiştirilmediğini ispat eder.

5 İlgili Mevzuat ve Standartlar
5070 sayılı Elektronik İmza (e-imza) Kanunu (Elektronik imzanın hukukî ve teknik yönleri ile kullanımına ilişkin esasları düzenlemektedir.) E-imza Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (Elektronik imzanın hukuki ve teknik yönleri ile uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.) 2004/21 Sayılı Başbakanlık Genelgesi (Kamu sertifikasyon merkezi oluşturulması ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.) 2005/7 Sayılı Başbakanlık Genelgesi (Kamu sertifikasyon merkezi oluşturulması ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.) 2006/13 Sayılı Başbakanlık Genelgesi (Kamu Sertifikasyon Hizmetlerine İlişkin Usul ve Esaslar düzenlemektedir.) 2008/16 Sayılı Başbakanlık Genelgesi (Elektronik Belge Standartlarına İlişkin Usul ve Esaslar düzenlemektedir)

6 5070 Sayılı E-İmza Kanundan Bazı Maddeler
MADDE tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir. Güvenli elektronik imza elle atılan imza ile aynı ispat gücünü haizdir. MADDE tarihli ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa 295 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki 295/A maddesi eklenmiştir. MADDE 295/A- Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılırlar.

7 E-İmza Kullanan Kurumlar
Cumhurbaşkanlığı Başbakanlık Adalet Bakanlığı İçişleri Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Kalkınma Bakanlığı Sağlık Bakanlığı

8 E-İmza Kullanımı İçin Gerekenler
Elektronik Belge Yönetim Sistemine sahip olunması, E-imza USB kart okuyucusu Nitelikli elektronik imza sertifikası

9 E-İmzanın Avantajları
1) E-imzalı evrak fiziksel olarak ortamdan bağımsızdır; çünkü her şey dijitaldir. Başka bir ifadeyle, imzalı evrak alıcıya ışık hızıyla gider ve gelir. İşler hızlanır, beklemeler ortadan kalkar. Dokümanı imzalatmak için kişinin yanına gitmeye gerek kalmaz. Kişinin dünyanın neresinde olduğu önemsidir. 2) Kalemle imzaya göre, e-imza kolay ve hızlıca atılır. Örneğin, yoğun olarak imza atan kişiler, birden fazla dokümanı tek seferde e-imzalayabilir. Her sayfanın imzalanması gereken türde evraklarda kalemle imza atmak çok zahmetlidir. E-imza atmak kolay ve hızlıdır, zamandan kazandırır. 

10 E-İmzanın Avantajları
3) E-imzalanmış doküman tahrif edilemez. Dokümanın tamamının veya bir kısmının az yada çok tahrif edilmesi teknik olarak imkansızdır. Dosya bilgisayarınızda olduğu sürece tahrif edilmediğinden eminsinizdir. 4) Notere ihtiyacı bitirir; e-imzalanmış doküman sınırsız kere kopyalanabilir. Kopyası herhangi bir kişiye yada kuruma gönderilebilir.

11 E-İmzanın Avantajları
5) Afetlere karşı korumak kolaydır. E-imzalanmış dokümanların yangın ve deprem gibi felaketlere karşı korunması çok kolaydır. Herhangi bir veri merkezi işi görür; özellikle ek bir yanmaz odaya gerek yoktur . E-imzalı evrakı dijital ortamda dünyanın çeşitli yerlerine yedekleyerek gece rahat uyuyabilirsiniz.  6) Yer işgal etmezler. Kağıt evraklarda olduğu gibi evrak odalarına gerek kalmaz. Bir CD’nin içerisinde binlerce evrakı tutabilirsiniz. 

12 E-İmzanın Avantajları
7) Kimin imzaladığı belli ve kesindir. Islak imzanın aksine, evrakı gerçekten o kişinin mi imzalandığını anlamak çok kolaydır. Birkaç saniye sürer. %100 sonuç verir (ülkemiz gündemini meşgul eden olayları hatırlayalım). Gerçekten o kişinin imzalayıp imzalamadığını anlamak için hiçbir yasal sürece gerek yoktur.  8) Prestij ve itibar; e-imza kurumların prestij projeleridir.

13 E-İmzanın Avantajları
9) Evrakı bulmak kolaydır; e-imzalı doküman dijital olduğundan, bulmak kolaydır. Yüzlerce kritere göre sınıflandırıp, birkaç saniyede milyonlarca doküman arasından kendi dokümanınızı ekrana getirebilirsiniz. Üstelik, ortada ıslak imzalı bir doküman olmadığından asıl evrakı bulmanıza gerek kalmaz.

14 E-İmzada Güvenlik E-imza sim kartı kopyalanamaz.
E-imza atılırken PIN girişi yapılmaktadır. PIN üç (3) kere yanlış girilirse otomatik bloke olur. Blokeyi kaldırmak veya kayıp, çalıntı ve arızalı kartlar için adresinden veya numaralı çağrı merkezinden yardım alınır. Sim kartta bulunan imza bilgilerinin güvenlik seviyesi çok yüksek olup, şifreleme metodunun çözülebilmesi için farklı kombinasyonun denenmesi gerekmektedir. Günümüz teknolojisi ile 100 yıl sürebilmektedir.

15 Elektronik İmza ile Bir Doküman Nasıl İmzalanır?
Mesaj Mesaj + Xbank Ankara Şubesi(2420) nolu hesabıma 5000 TL Xbank Ankara Şubesi(2420) nolu hesabıma 5000 TL Özel Anahtar E-imza Akıllı Kart Özet Algoritması PIN !!! İmzalama Algoritması Mesaj Özeti E-imza

16 Elektronik İmzalı Bir Dokümanın İmzası Nasıl Doğrulanır?
Mesaj Xbank Gebze Şubesi(2420) nolu hesabıma 5000 TL ED E-imza Özet Algoritması Mesaj Özeti 2 =? İmzalama Algoritması Mesaj Özeti 1 Açık Anahtar Hakan Gürbüz Sertifika Doğrulama !!!

17 Mobil İmza Mobil imza, elektronik imzanın mobil yollar kullanılarak da uygulanmasını sağlayan güvenli bir sistemdir. İnternet bankacılığı gibi uygulamalarda Mobil imza güvenli yollarla işlem yapılmasını sağlarken aynı zamanda büyük kolaylıklar da sağlamaktadır. Mobil imza ile, Bir Token cihazına ihtiyaç duyulmaksızın mobil cihazlar ile imza atılabilmektedir. Driver (Sürücü) kurulumuna gerek kalmamaktadır.

18 Elektronik İmza Başvuru İşlemleri Başlatıldı
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün tüm teşkilatımıza gönderdiği tarih ve B.10.0.SBS /700/3626 sayılı yazısı ile elektronik imza temin süreci başlatılmıştır. Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan hekimlere ve imzaya yetkili personele, “Nitelikli Elektronik Sertifika” ve “Kart Okuyucu” temin işlemlerinin ivedi olarak başlatılması gerekmektedir.İl Sağlık Müdürlükleri kendilerine bağlı İlçe Sağlık Müdürlükleri v.b, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikleri kendilerine bağlı hastaneler v.b, İl Halk Sağlığı Müdürlükleri kendilerine bağlı Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimlikleri v.b yerlerde bulunan tüm hekimlere ve kurum içi, kurum dışı yazışmalarda evrak üzerine ıslak imza atmaya yetkili personele ( paraf hariç ) Nitelikli Elektronik Sertifika temini yapmakla yükümlüdürler. Nitelikli Elektronik Sertifika temini yapılacak kişilerin kurumunuzda kadrolu ya da geçici görevli olmasının bir önemi yoktur. Kurumunuzda çalışması Nitelikli Elektronik Sertifika temini yapmanız için yeterlidir. Yani; kurumunuzda çalışan geçici görevlilere de Nitelikli Elektronik Sertifika temini yapılacaktır. İl Sağlık Müdürlükleri, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikleri ve İl Halk Sağlığı Müdürlükleri kendi bünyelerinde bir kurum yetkilisi belirleyecektir. Kurum yetkilisinde herhangi bir unvan kısıtlaması bulunmamaktadır ve tek kişi olmak zorundadır. Kurum yetkilisi TÜBİTAK ile kendi kurumu arasında iletişim hâlinde olacak ve Nitelikli Elektronik Sertifika teminiyle ilgilenecek kişidir. Belirlenen kurum yetkilisi çalıştığı kuruma bağlı yerler ile iletişime geçerek Ek-2’de yer alan formu doldurup kendisine göndermelerini sağlayacaktir. Yine kurum yetkilisi gelen bütün formları birleştirip tek bir form haline getirip adresine mail yoluyla gönderecektir. Mail olarak gönderilen formun çıktısını alıp Ek-1’de bulunan Kurum Yetkilisi Yazısı ile birlikte TÜBİTAK BİLGEM KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ” TÜBİTAK Yerleşkesi P.K. 74, Gebze Kocaeli adresine gönderecektir. Ek-2 Form Hakkında Bilgi; Kurumsal E-Posta: Başvuru yapacak kişinin çalıştığı kuruma ait e-posta adresi var ise kurumsal e-posta adresi yazılacaktır. Kurumsal e-posta adresi yok ise güncel kullandığı e-posta adresi yazılabilir. Başvuru Türü: Daha önceden NES başvurusu yapılmadı ise 1-İlk sertifika olarak seçmeniz gerekmektedir. Akıllı Kart Okuyucu Türü: NES sadece masaüstü bilgisayarda kullanılacak ise "Masaüstü" olarak, diğer laptop, tablet gibi bilgisayarlarda da kullanılacak ise "Mini" olarak seçmeniz gerekmektedir. VIP alanını "Evet" olarak seçerseniz elektronik sertifikanız VIP kutu içerisinde, "Hayır" olarak seçerseniz zarf içerisinde gelecektir.

19 Elektronik İmza Başvuru İşlemleri
Kamu Hastane Birlikleri Genel Sekreterlikleri kendi bünyelerinde bir kurum yetkilisi belirleyecektir. Belirlenen kurum yetkilisi, kurumda çalışan tüm hekimler ve imzaya yetkili personelin bilgilerini Kamu Sm tarafından belirlenen formu doldurarak, adresine mail yoluyla ulaştıracaktır.

20 Elektronik İmza Başvuru İşlemleri
Kurumsal e-postası olmayanlar, şahsi kullandıkları güncel e-posta adreslerini belirtebilirler.

21 Elektronik İmza Başvuru İşlemleri
3) Kurum yetkilisi, kendi bilgilerinin olduğu resmi yazı ile hazırlamış olduğu formu TÜBİTAK BİLGEM KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ” TÜBİTAK Yerleşkesi P.K. 74, Gebze Kocaeli adresine posta yoluyla gönderecektir.

22

23 Elektronik İmza Başvuru İşlemleri
Başvuru işlemleri sırasında TÜBİTAK Kamu Sm’ye herhangi bir fiyat teklifinde bulunulmayacaktır. (4734 sayılı Kamu İhale Kanunu-22b maddesi: Sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olması. ) Başvuru işlemleri detaylı olarak linkinde mevcuttur.

24 Hastanelerden Yapılan Başvurular

25 Hastanelerden Yapılan Başvurular Sonucu E-İmzası Üretilenler

26 Bakanlığımızca Yapılan E-İmza Çalışmaları
Elektronik imza ve dijital arşivlemeye geçiş sürecinde bir EBYS hizmeti alınmıştır. Merkez Teşkilat için imza yetkisi olan personelimize e-imza temini TÜBİTAK'tan sağlanmıştır. Bakanlığımız çalışanlarını bilgilendirmek amacıyla e-imza eğitimleri yapılmıştır.

27 Bakanlığımızca Yapılan E-İmza Çalışmaları
E-imza temin çalışmaları merkez teşkilatta tamamlanmış olup bağlı kuruluşlarda devam etmektedir. E-imzada mobilizasyon çalışması devam etmektedir. Uzman hekimlerimize ve aile hekimlerimize e-imza temin alt yapı çalışmaları devam etmektedir.

28 Bakanlığımızca Yapılan E-İmza Çalışmaları
sitesi yayımlanmıştır.

29 TEŞEKKÜRLER


"T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü E-İmza Sunumu Aralık, 2012 Hazırlayan: M. Şakir TOPRAK, Proje Geliştirme ve Uygulama Daire." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları