İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETEN TÜRKÇE YARIŞMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Kazanım 1: I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin durumunu, topraklarının paylaşılması ve işgali açısından değerlendirir.
Tarafından yayınlanmaktadır.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
DİL ve ANLATIM DERSİ ÖĞRETMEN:EROL AYDIN
Köylü ulusun efendisidir.
FİİLLERDE ÇATI.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
CÜMLENİN ÖGELERİ NECİP YAĞCI GAZİANTEP VEHBİ DİNÇERLER FEN LİSESİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). Genel Nedenler:  Milliyetçilik akımı  Silahlanma  Sanayi inkılabı sonucunda doğan hammadde ve pazar arayışı,  sömürgecilik.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Birinci Dünya Savaşı.
ÜLkeLer Arası KöprüLer
1.DÜNYA SAVAŞI.
sandıklı imam hatip lisesi
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
Çanakale zaferi 18 mart 1915.
SAVAŞ ÖNCESİ BLOKLAŞMALAR
1. Dünya savaşI.
I. MAHMUT( ) Tahta Geçme Yaşı: 34.2 Saltanat Süresi:24.2
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?
FİİL ÇATISI.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE 2) ÖĞELERİNİN DİZİLİŞİNE GÖRE
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). SAVAŞTA BLOKLAR: İtilaf Devletleri :(Savaş başlamadan önce) İngiltere, Fransa, Rusya, İttifak Devletleri :(Savaş başlamadan.
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
DÜNYA SAVAŞI BAŞLIYOR 1.Dünya Savaşı
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
I.DÜNYA SAVAŞI
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDE DÜNYANIN GENEL GÖRÜNÜMÜ
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı ( )
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
Oyun iki bölümden oluşmaktadır
1.DÜNYA SAVAŞI.
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Ögeler konusunda bakalım ne kadar iyisiniz?
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
FİİL ÇATISI A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Geçişli Fiiller 2. Geçişsiz Fiiller 3. Oldurgan Fiiller 4. Ettirgen Fiiller B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Etken.
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETEN TÜRKÇE YARIŞMASI YILMAZ AYDIN

Verilen cümlelere uygun şekilde cevap veriniz.

I. Dünya Savaşı’nın en önemli sebebi sömürge yarışıdır I. Dünya Savaşı’nın en önemli sebebi sömürge yarışıdır. Bu cümlenin yüklemi nedir? Sömürge yarışıdır

Konuyu iyi anlatan kişi Gül Hoca’ydı Konuyu iyi anlatan kişi Gül Hoca’ydı. Bu cümle toplam kaç ögeden oluşmaktadır? 2

“Rusya’nın Slav birliği sağlama düşüncesi” tamlamasında hangi fiilimsi türü vardır? İsim fiil

Almak , istediği , çalıştığı Rusya’nın Panslavizm Politikası ile almak istediği Balkanlar da çatıştığı İttifak devleti kimdir? Bu cümlede kaç eylemsi vardır? Almak , istediği , çalıştığı

“Mustafa Kemal’in sömürgecilere karşı mücadele ettiği ilk savaş hangisidir?”cümlesinde kaç öge vardır? 2

Avusturya Macaristan İmparatorluğu veliahtı Franz Ferdinand Avusturya Macaristan İmparatorluğu veliahtı Franz Ferdinand bir Sırplı öğrenci tarafından öldürüldü. Bu cümlenin öznesi nedir? Avusturya Macaristan İmparatorluğu veliahtı Franz Ferdinand

“I. Dünya Savaşı hangi yıllar arasında olmuştur “I. Dünya Savaşı hangi yıllar arasında olmuştur?”cümlesini ögelerine ayırınız. ÖZNE – ZT -YÜKLEM

“Almanya gibi birliğini geç kuran ve sömürge arayan devletler kendine yandaş aramaktadır.” cümlesindeki altı çizili sözcük cümlenin hangi ögesidir? Belirtisiz nesne

“Panslavizm politikası ve sıcak denizlere inme politikası olan devlet hangisidir?”cümlesinin cevabı hangi öge olur? Rusya’dır / Yüklem

“Osmanlı’yı kendi yanında savaşa sokarak cepheleri çoğaltmak ve üzerindeki baskıyı azaltmak isteyen devlettir Almanya.” dediğimizde bu cümlede kaç tane sıfat fiil olur? İsteyen / 1

“Savaş başladığında tarafsızlığını ilan eden Osmanlı devletinin aynı zamanda seferberlik ilan etmesi neyin göstergesidir?” cümlesinde ZT yoktur. Doğru mu yanlış mı? Doğru

DT – BELİRTİLİ NESNE – ÖZNE – Y “Rusya’nın, Sivastopol ve Odessa limanlarını topa tutması ile Osmanlı’nın savaşa girmesine neden olan iki gemiye Osmanlı bayrağını kim astı?”cümlesinin öge dizilişi nasıldır? DT – BELİRTİLİ NESNE – ÖZNE – Y

I. Dünya Savaşı sırasında Bulgaristan taraf değiştirdi I. Dünya Savaşı sırasında Bulgaristan taraf değiştirdi.” cümlesinde altı çizili kısım hangi ögedir? ZT

“Dolma kalem almak için kırtasiyeye giden çocuk gelmedi diye endişelendim.” cümlesinde kaç tane eylemsi vardır? 4

“Bu akşamki konferansa davet edildim “Bu akşamki konferansa davet edildim.”cümlesi özne yüklem ilişkisi bakımından nasıl adlandırılır? Edilgen

“M. Kemal’in Kafkas Cephesi’nde Ruslardan kurtardığı şehirleri biliyor musunuz?” cümlesinin çatı özelliği nasıldır? Etken ve geçişli

“Kafkas Cephesi’ni kapatan antlaşmayı Rusya ile yaptılar “Kafkas Cephesi’ni kapatan antlaşmayı Rusya ile yaptılar.” cümlesinde sözde özne vardır? Doğru mudur yanlış mıdır? Yanlıştır

Bu cümlede çatı özelliği aranmaz. “Çocukların en büyük hayali güzel bir lisede okumaktır.” cümlesinin çatısı nasıldır? Bu cümlede çatı özelliği aranmaz.

Devam edecek. www.turkcecim.net Yılmaz AYDIN