MATEMATIKSEL IŞLEMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OPERATÖRLER.
Advertisements

LİMİT.
Fonksiyonlar.
BÖLÜM Atama Deyimi (Assignment)
OPERATÖRLER Programlama dillerinde tanımlanmış sabit ve değişkenler üzerinde işlemler yapmayı sağlayan karakter ya da karakter topluluklarına operatör.
ENF1012 MATLAB’a Giriş.
Bilgisayar Programlama (2. parça) (Yrd. Doç. Dr. İbrahim ASRİ)
Makine Müh. & Jeoloji Müh.
Konu: Trigonometrik Oranlar
STRING FONKSİYONLARI Tip Tanımları: char a; char ad[16]; char *ad;
Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
MATLAB’İN SAYI YUVARLAMA FONKSİYONLARI
VERİ TİPLERİ VE DEĞİŞKENLER
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritmalara giriş
Fonksiyonlar Hafta 4.
Operatörler.
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
OPERATÖRLER.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
Temel Bilgi Teknolojileri
4. HAFTA Mart 2010.
EXCEL FORMÜLLER&FONKSİYONLAR
Formüller Mustafa AÇIKKAR.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
DEĞİŞKENLER.
Temel Kavramlar, İşlemler, Operatörler
Bilgisayar Programlama
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
MATLAB’ ta İfadeler.
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (4. Sunu)
Java.lang.math.
VERİ TİPLERİ VE DEĞİŞKENLER
HESAPLAMA FONKSIYONLARI
Matematik Dönem Ödevi.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 8.  Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, 10 tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 16 tabanlı (hexadecimal)
DERS:5 TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR.
İÇİNDEKİLER ÜÇGENİN ELEMANLARININ İSİMLENDİRİLMESİ SİNÜS ORANI
Fonksiyonlar ile Çalışmak
Java.lang.math
Örnek Adam asmaca oyununun programının yazılması.
Bilgisayar Programlama Güz 2011
KAREKÖKLÜ SAYILAR.
Kim korkar matematikten?
2. HAFTA 2. Hafta.
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları Atama Komutu Operatörler İsim Sabitleri Veri Tipi Dönüşümü Çıktı Fonksiyonu.
Değişkenler Programda Değişken Tanımlama. Değişken nedir? (Variables) Program içinde kullanılan veri(data)nin tutulduğu alanın adıdır. Her veri bir tür.
VERİTABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü.
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
Elektronik Tablo Programı Formüller ve Fonksiyonlar
Hesaplama Tabloları (MS For Mac Excel -2) Öğr.Gör. Mehmet Akif Barış.
3. HAFTA 03 Mart MATEMATİKSEL İŞLEMLER Aritmetik Islemlerde Öncelik Durumu.
Hesaplama Tabloları (MS For Mac Excel -3)
Mekatronik Mühendisliği
KAREKÖKLÜ SAYILAR.
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-5
C’de Fonsiyonlar Aslı Ergün.
EETE233 Mikrodenetleyiciler ArduIno ile Programlama
TRİGONOMETRİ Elif Kabasakal.
OPERATÖRLER + / = <= MOD = = > < > AND
FONKSİYONLAR.
KAREKÖKLÜ SAYILAR Sunuindir.blogspot.com. Tanım: denkleminde elde edilen x’ e a’ nın n’ inci dereceden kökü denir.
BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA
SQL Server’da Fonksiyon Kullanımı
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
Bilgisayar EXCEL II
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-3.
4. HAFTA.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

MATEMATIKSEL IŞLEMLER IBRAHIM ERTEKIN 2021150007 MERVENUR BAŞIBÜYÜK 2021150055 RUKIYE KOCABOĞA 2021150019

MATEMATIK IŞLEM OPERATÖRLERI Arduino ile matematik işlemi yapmak için matematik operatörleri kullanılır. İki değişkene kendi aralarında işlem uygulanabileceği gibi sabit değerler de işlem içinde yer alabilir. Her bir matematik operatörüyle yapılan işlem bir sonuç oluşturur. Bu sonuç başak bir değişkene aktarılabilir ya da başka bir operatör işlemine tabi tutulur.

MATEMATIK IŞLEM OPERATÖRLERI Aşağıda yapılan örneklerde görüldüğü gibi değişkenler arasında işlem yapıp sonuçları başka bir değişkene aktarabiliriz. Sabit değerler ile de işlem yapılabilir.

TEMEL MATEMATIK IŞLEMLERI

TEMEL MATEMATIK IŞLEMLERI Tam sayılarda bölme yaptığımızda sonuç ondalık çıksa dahi tam sayıya dönüştürülmesidir. Eğer sonucu tam olarak elde etmek istiyorsak sonuç değişkeni ve bölme işleminde değişkenlerden en az birisi “ondalık” cinsinden (float) olmalıdır.

TAM SAYI VE ONDALIKLI SAYI BÖLME IŞLEMLERI Kalan (%) operatörü bir bölme işlemi sonucunda kalan değerlerini döndürdüğünden bir sayının başka bir sayıya tam olarak bölünüp bölünmediğinin kontrolünde kullanılabilir.

İşlem yaparken kullandığımız değişkenlerin, yaptığımız işlemin sonucunu taşıyabilecek kapasitede olduğuna dikkat edilmelidir. Eğer kapasiteyi aşarsa sonuç hatalı olacaktır. İki farklı değişken tipiyle işlem yapılırsa, değişken tiplerinden küçük olan büyük olanın tipine otomatik olarak dönüştürülerek işlem yapılır. Değişken tiplerinin birbirine dönüşüm işlemine tip işlemi (casting) denir.

Temel matematik işlemlerini yaparken kısaltmalar kullanılabilir. Matematik işlemlerini yaparken işlem öncelikleri dikkate alınmalıdır.

MATEMATIK FONKSIYONLARI ÜS ALMA Bir sayının üssünü almak için pow() fonksiyonu kullanılır. Aşağıdaki örnekte 1 ile 10 arasındaki sayıların kareleri yazdırılıyor

Bir sayının karekökünü almak için sqrt() fonksiyonu kullanılır. KAREKÖK ALMA Bir sayının karekökünü almak için sqrt() fonksiyonu kullanılır. Aşağıdaki örnekte 1 ile 50 arasındaki sayıların karekökleri yazdırılıyor

TRIGONOMETRIK FONKSIYONLAR MUTLAK DEĞER BULMA Bir sayının mutlak değerini bulmak için abs() fonksiyonu kullanılır. TRIGONOMETRIK FONKSIYONLAR Bir açının sinüs, kosinüs ve tanjant değerlerini bulmak için trigonometrik fonksiyonlar kullanılır. SINÜS FONKSIYONU Radyan cinsinden verilen açının sinüs değerini (-1 ve +1 arasında) döndürür. KOSINÜS FONKSIYONU Radyan cinsinden verilen açının kosinüs değerini (-1 ve +1 arasında) döndürür.

TANJANT FONKSIYONU Radyan cinsinden verilen açının sinüs değerini (-sonuz ve +sonsuz arasında) döndürür. Aşağıdaki matematik ifadeleri nasıl arduino diline çevirebildiğimizi görebiliriz.

PI SAYISI VE AÇIDAN RADYANA ÇEVIRME (DEG_TO_RAD)

min() fonksiyonu ile iki sayıdan en küçük olan bulunabilir. VERILEN IKI SAYIDAN EN KÜÇÜĞÜNÜ VEREN FONKSIYON min() fonksiyonu ile iki sayıdan en küçük olan bulunabilir. VERILEN IKI SAYIDAN EN BÜYÜĞÜNÜ VEREN FONKSIYON max() fonksiyonu ile iki sayıdan en küçük olan bulunabilir.

VERILEN GIRIŞI BELIRLI DEĞERLER ARASINDA SINIRLAYAN FONKSIYON constrain() fonksiyonu ile bir sayı belirli iki değer arasında sınırlandırabilir.

MAX, MIN VE CONSTRAIN FONKSIYONLARININ KULLANIMI

FLOOR() VE CEIL() FONKSIYONLARI ILE ONDALIK SAYILARIN TAM SAYIYA YUVARLANMASI Ondalık sayıları tamsayıya yuvarlarken floor() ve ceil() fonksiyonları kullanılır. floor() fonksiyonu sayıyı en yakın küçük tam sayıya yuvarlar. ceil() fonksiyonu ise en yakın büyük sayıya yuvarlar.

MANTIKSAL OPERATÖRLER && - Mantıksal “VE” || - Mantıksal “VEYA” ! - “NOT” (DEĞİL)

BITSEL OPERATÖRLER & - “VE” 48 sayısının binary karşılığı olan 110000 ile 121 sayısının binary karşılığı olan 11110011 sayısını bitsel olarak & işlemine tabi tuttuğumuzda yine 48 sayısını elde ederiz. Bunun nedeni 121 sayısının maske sayı olmasıdır.

BITSEL OPERATÖRLER | - “VEYA” 48 sayısının binary karşılığı olan 110000 ile 121 sayısının binary karşılığı olan 11110011 sayısını bitsel olarak | işlemine tabi tuttuğumuzda yine 121 sayısını elde ederiz. Bunun nedeni veya işlemine göre 48 sayısının maske sayı olmasıdır.

Aşağıdaki örnekte 12 ile 10 sayısı Bitsel xor işlemine tabi tutuluyor. BITSEL OPERATÖRLER ^ - “XOR” (Özel VEYA) Bitsel xor işlemine tabi tutulan iki binary sayının bitlerinin aynı olanların sonucu “0” iken farklı olanların sonucu “1” olacaktır. Aşağıdaki örnekte 12 ile 10 sayısı Bitsel xor işlemine tabi tutuluyor.

KAYDIRMA OPERATÖRLER Sayının bitlerini verilen değer kadar sola yada sağa kayırma işlemidir. Sola kaydırma işlemi sayıyı 2n kadar kendisiyle çarpar. Sağa kaydırma işlemi sayıyı 2n kadar kendisiyle böler.

TEŞEKKÜR EDERIZ