Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TRİGONOMETRİ Elif Kabasakal.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TRİGONOMETRİ Elif Kabasakal."— Sunum transkripti:

1 TRİGONOMETRİ Elif Kabasakal

2 Kazanımlar Açı ölçü birimlerini tanır.
Sinüs, kosinüs, tanjant, kotanjant fonksiyonlarını tanır. Sinüs, kosinüs, tanjant, kotanjant fonksiyonunun grafiğini çizer. Özel açı ölçülerinin trigonometrik değerlerini hesaplar.

3 İçindekiler Açı Ölçü Birimleri Derece Radyan
Trigonometrik Fonksiyonlar Sinüs fonksiyonu Kosinüs fonksiyonu Tanjant Fonksiyonu Kotanjant Fonksiyonu Dar Açıların Trigonometrik Oranları Bazı Özel Açıların Trigonometrik Değerleri

4 AÇI ÖLÇÜ BİRİMLERİ Derece 360 eş parçaya ayrılmış bir çember yayının parçalarından birine bakan merkez açının ölçüsüne 1 derece denir ve 1o ile gösterilir. Radyan Bir çemberin yarıçapı uzunluğundaki bir yay parçasına bakan açıya 1 radyan denir ve 1 rad ile gösterilir.

5 TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR
Sinüs Fonksiyonu Bir dik üçgende, bir dar açının karşısındaki kenarın uzunluğunun hipotenüsün uzunluğuna oranına, o açının sinüsü denir. Sinüs fonksiyonu, bütün reel sayıları [-1,1] kapalı aralığına götürür. Fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.

6 Kosinüs Fonksiyonu Bir dik üçgende, bir dar açının yanındaki dik kenarın uzunluğunun hipotenüsün uzunluğuna oranına, o açının kosinüsü denir. Kosinüs fonksiyonu, bütün reel sayıları [-1,1] kapalı aralığına götürür. Kosinüs fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.

7 Tanjant Fonksiyonu Bir dik üçgende, bir dar açının karşısındaki dik kenarın uzunluğunun yanındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, o açının tanjantı denir. Tanjant fonksiyonu, her k tamsayısı için π/2 + kπ sayıları dışındaki bütün reel sayıları, bütün reel sayılara götürür.

8 Kotanjant Fonksiyonu Bir dik üçgende, bir dar açının yanındaki dik kenarın uzunluğunun karşısındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, o açının kotanjantı denir. Kotanjant fonksiyonu, her k tamsayısı için kπ sayıları dışındaki bütün reel sayıları, bütün reel sayılara götürür.

9 Dar Açıların Trigonometrik Oranları:
Karşı dik kenarın uzunluğu A Sin x = Hipotenüsün uzunluğu Hipotenüs Karşı dik kenar c c c b b b b Komşu dik kenarın uzunluğu Cos x = x a a a a Hipotenüsün uzunluğu C B Komşu dik kenar Karşı dik kenarın uzunluğu Tan x = Komşu dik kenarın uzunluğu Komşu dik kenarın uzunluğu Cot x = Karşı dik kenarın uzunluğu

10 Bazı Özel Açıların Trigonometrik Değerleri
Sin 1 Cos Tan Tanımsız Cot

11 Trigonometri ile ilgili sorulara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz

12 Teşekkürler…


"TRİGONOMETRİ Elif Kabasakal." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları