ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KAZALARINDAN DOĞAN CEZAi VE HUKUKi SORUMLULUKLAR
Advertisements

TİPİKLİK Bir davranış bir suçun bütün unsurlarını gerçekleştirirse, o zaman o davranışın tipik, kanundaki tipe uygun olduğu söylenir.
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN SORUMLULUĞU Halil BAŞAĞAÇ Ankara YMM Odası Başkanı.
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDAN DOĞAN HUKUKİ SONUÇLAR
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BAKIŞ VE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ.
2 Çevre sorunlarındaki artış aynı zamanda çevre ile ilgili tedbir alınması gerekliliğini de ortaya çıkarmış, çevresel değerlerin hukuki güvence altına.
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Birincil ikincil Genel Yardımcı (devletler tarafından tanınan hukukun genel ilkeleri)
1. 2 ULUSLAR ARASI TAAHHÜTLER ÇERÇEVESİNDE TÜRK CEZA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Danışman Hazırlayan Danışman Hazırlayan R.Bülent TARHAN Murat Selim.
Ceza Muhakeme hukukunun kavramı Ceza usul hukuku diğer Hukuk dalları ile ilişkisi Ceza Muhakeme hukukunun kaynaklari.
BİLİŞİM HUKUKU SENA SORAN EDA ÖZKÖK. Bilgi Sistemlerinin Ahlaki Boyutları 1) Bilgi Hakları ve Yükümlülükleri 2)Mülkiyet Hakları ve Yükümlülükleri 3)Hesap.
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. İŞ HUKUKU Toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen Uyulması zorunlu kuralların bütünü… *İş sözleşmesi (hizmet akdi)
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
VAGON ÖRNEĞİ HUKUKA AYKIRILIK UNSURU MANEVİ UNSUR MADDİ UNSUR SUÇ.
Öğr.gör.İdil yıldırım arı
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
Sendikaların Uluslararası
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
CEZA HUKUKUNA HAKİM OLAN TEMEL İLKELER
Tarım Hukuku 1.
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
KONU XI AİHS’nin Kapsamı ve Başlıca Özellikleri
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
KİŞİLER HUKUKU Kişiler hukukuna hakim olan temel ilkeler şunlardır:
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
CEZA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANAMESİ, AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA ALIR.
Kamu alımlarını düzenleyen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile birlikte kamu harcama sisteminin en önemli parçasıdır.
Kamu Hukuku - Özel Hukuk Ayrımı
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
Terör Suçları ve Türkiye
Aşağıdakilerden hangisi her suçta mutlaka bulunması gerekli maddi unsurlardan biri değildir? A. Mağdur B. Suçun konusu C. Netice D. Fail E. Fiil.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
MEDENİ HUKUKTA SORUMLULUK
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları
Sporun Çeşitli Hukuk Dallarıyla İlişkileri
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
TOPLUMSAL CİNSİYET PROBLEMLERİ VE HUKUK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk
SUÇ ve CEZA.
Başlangıç Hükümleri - 4. Hafta
Aile Hukuku-19. Hafta.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
BORÇ.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Başlangıç Hükümleri- 7. Hafta
KUSURSUZ SORUMLULUK (SEBEP SORUMLULUĞU)
Sunum transkripti:

ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI CEZA HUKUKU ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI

CEZA HUKUKU DEVLETİN ORGANLARINCA SUÇ SAYILAN HUKUKA AYKIRI DAVRANIŞLARI VE SUÇA UYGULANACAK YAPTIRIMI DÜZENLEYEN HUKUK DALIDIR. KİŞİ HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİ KAMU KAMU DÜZEN VE GÜVENLİĞİNİ, HUKUK DEVLETİNİ, HUKUK DEVLETİNİ, KAMU SAĞLIĞINI VE ÇEVREYİ, TOPLUM BARIŞINI KORUMAK, SUÇ İŞLENMESİNİ ÖNLEMEKTİR.

Ceza hukukunun ilkeleri *Kanunsuz suç ve ceza olmaz:

Ceza hukukunun ilkeleri Geçmişe uygulama yasağı: Kanunda sayılan fiilerin suç sayılması ve bunlar hakkında ceza ya da güvenlik tedbirlerine hükmedilmesi kural olarak o kanunun fiil işlenmeden evvel yürürlüğe girmiş olması şartına bağlı tutulmuştur. CEZA KANUNU FAİLİN ALEYHİNE OLABİLECEK ŞEKİLDE GEÇMİŞTE YAPILMIŞ FİİLER İÇİN UYGULAMA ALANI BULAMAYACAKTIR. BU DURUMDA KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRMEDEN EVVELKİ FİLLERİNDEN DOLAYI FAİLİN KORUNMASI AMACI GÜDÜLMEKTEDİR. Ancak, failin yararına olacak biçimde hükümler içeren yeni tarihli kanun hakkında geçmişe uygulama yasağı kabul edilemez. FAİLİN YARARINA KANUNUN GEÇMİŞE YÖNELİK YÜRÜRLÜĞÜ İLKESİ UYARINCA FAİLİN LEHİNE OLAN YENİ TARİHLİ KANUN GEÇMİŞE YÖNELİK OLARAK UYGULAMA ALANI BULACAKTIR

Ceza hukukunun ilkeleri ÖRNEKSEME YASAĞI: KANUNDA ÖNGÖRÜLEN DURUMLARA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİ, KANUNDA ÖNGÖRÜLMEYEN BENZER DURUMLARI KAPSAMINA ALACAK ÇÖZÜMLEME BİÇİMİ OLDUĞUNDAN DOLAYI HUKUKUN KİŞİLERE GÜVENCE SAĞLAMASI SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR.

Ceza hukukunun ilkeleri BİREYSELLEŞTİRME İLKESİ: HAKİMİN SUÇLUNUN EKONOMİK DURUMUNU SUÇLUYU SUÇA YÖNELTEN HALLERİ HAKKANİYET DAHİLİNDE TAKDİR HAKKINI KULLANARAK DEĞERLENDİRMESİ VE CEZAYA HÜKMETMESİDİR. AYNI SUÇU İŞLEYEN KİMSELERE AYNI ORANDA CEZAYA YA DA GÜVENLİK TEDBİRİNE HÜKMEDİLMESİ HAKKANİYETE AYKIRIDIR.

Ceza hukukunun ilkeleri KİŞİSELLİK İLKESİ: bir kimsenin fiilinden başka bir kimse sorumlu değildir. Herkesin ancak kendi eyleminden sorumlu tutulması, cezaların sadece suç işleyen hakkında hükmedilmesi bu ilkenin sonucudur

Ceza hukukunun ilkeleri KANUNU BİLMEMEK MAZERET SAYILMAZ BİR KİMSE İŞLEDİĞİ FİİLİN SUÇ TEŞKİL ETTİĞİNİ Bİ,LMESE DAHİ O SUÇA DAİR CEZANIN YA DA GÜVENLİK TEDBİRİNİN UYGULANMASINDAN BU İLKE UYARINCA KURTULAMAYACAKTIR.

SUÇ KANUNA AYKIRI DAVRANIŞTIR. EĞER BİR FİİL HUKUKA AYKIRI, KUSURLU VE BU FİİL HAKKINDA KANUNLARDA CEZA ÖNGÖRÜLMÜŞ İSE SUÇ VARDIR

SUÇU OLUŞTURAN DÖRT TEMEL UNSUR VARDIR SUÇUN UNSURLARI SUÇU OLUŞTURAN DÖRT TEMEL UNSUR VARDIR *KANUNİ UNSUR *MADDİ UNSUR *MANEVİ UNSUR *İLLİYET BAĞI

SUÇUN UNSURLARI KANUNİ UNSUR: SUÇUN KANUNDA TANIMLANMIŞ OLMASIDIR HIRSIZLIK SUÇUNUN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN FAİLİN ZİLYEDİNİN RIZASI OLMADAN BAŞKASINA AİT TAŞINIR BİR MALI KENDİSİNE

MADDİ UNSUR: Suçun fiil halinde oluşması gereklidir. SUÇUN UNSURLARI MADDİ UNSUR: Suçun fiil halinde oluşması gereklidir.

Suçun unsurları Manevi unsur: HUKUKA AYKIRI FİİLİN İSNAT YETENEĞİNE SAHİP BİR KİMSE TARAFINDAN BİLEREK VE İSTEYEREK (kast) VEYA İHMALEN (taksir) İŞLENMESİDİR

Nedensellik:sonuç ile fiil arasında nedensellik varsa suç doğmuş olur. Suçun unsurları Nedensellik:sonuç ile fiil arasında nedensellik varsa suç doğmuş olur.

CEZAİ SORUMLULUK İNSANLARIN CEZA HUKUKUNDAN KAYNAKLANAN SORUNLULUKLARINA CEZAİ SORUMLULUK ADI VERİLMEKTEDİR. BU SORUMLULUĞUN DOĞMASI İÇİN KİŞİNİN SUÇ OLARAK NİTELENDİRİLEN FİİLERİ İŞLEMESİ GEREKMEKTEDİR. Bazı hallerde failin ceza sorumluluğu ortadan kalkabilir *beklenmeyen hal ya da mücbir sebeb Cebir ya da tehdit *meşru müdafaa