Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Advertisements

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İSTATİSTİKLERİMİZ ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN MU? Alper GÜCÜMENGİL Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Projeler Grup Sorumlusu.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
Müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
VERGİ DENETİM KURULU BAĞIMSIZ DENETİM İLE VERGİ DENETİMİ ARASINDAKİ GEÇİŞLER Mehmet Ali KAYA İSTANBUL ÖRTÜLÜ SERMAYE, TRANSFER FİYATLARDIRMASI VE YURTDIŞI.
FAALİYET RAPORLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ANKARA 2007.
BİLGİ VE İLETİŞİM Kurum içi ve dışı iletişimi Ekim 2015 Yrd. Doç. Ahmet Ertugan.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
1 BOLOGNA SÜRECİ’NDE İÇ DENETİMİN ROLÜ Mustafa PAKSOY Sakarya Üniversitesi İç Denetçi.
KAMU KESİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri,
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
KYS KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. 2 İçerik Kalite Nedir? ISO 9001:2000 Hakkında Genel Bilgi Kalite Politikamız Kalite Hedefimiz KYS nin Şirketimizde.
DENETİM ÇEŞİTLERİ ve VERGİ DENETİMİNİN YERİ
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İşletmelerde Tesis Yönetimi
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
GENEL MUHASEBE.
KAMU YÖNETİMİNDE REFORM
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
İŞLETME FİNANSI.
ÜRETİM YÖNETİMİ.
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KATKILAR, KESİNTİLER ve DENETİM
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yönetim Bazen faaliyet, örgüt, (kamusal) işleri sevk ve idare eden personel, idari sistem vb… Belirli bir amaç veya amaçları gerçekleştirmek için işbirliğinde.
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ BİLGİLENDİRME SUNUMU
DENETİM ÇEŞİTLERİ ve VERGİ DENETİMİNİN YERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın Yönetim ve Organizasyon Doktora Programı

Sunumun İçeriği Kurumsal Yönetim İç Denetim Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Rolü ve Geleceği

Kurumsal Yönetim İşletmelerde Tüm hak sahiplerinin çıkarlarının gözetildiği Uzun dönemde kar ve başarıyı hedefleyen Kişiden çok kurallara standartlara prosedürlere bağlı olan Denetim sistemleriyle faaliyetlerin şeffaf, tutarlı ve hesap verilebilir nitelikte olmasını sağlayan bir yönetim sistemidir.

Kurumsal Yönetimin İlkeleri Sorumluluk: şirketin tüzel kişiliğinin şirket yönetim kurulunun ve yöneticilerin karar ve eylemlerinin ilgili mevzuata toplumsal ve etik değerlere uygunluğunun sağlanması anlamına gelmektedir. Kamuoyunu aydınlatma ve şeffaflık; kamunun zamanında aydınlatılması açıklanan bilgilerin eksiksiz güvenilir anlaşılabilir ve yorumlanabilir olması, açıklanan bilgilere kolay ve mümkün olan en düşük maliyetle erişimin sağlanması ilkesidir. Hesap verme sorumluluğu: şirket yönetiminin şirket hissedarları ve tüm menfaat sahiplerine karşı gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirecekleri faaliyetlere yönelik hesap verme sorumluluklarıdır. Adalet ve eşitlik: azınlık ve yabancı hissedarlar da dahil tüm hissedar ve menfaat sahiplerine eşit haklar verilmesi ve eşit davranılmasıdır.

Kurumsallaşmaya Etki Eden Faktörler Örgüt Kültürü Liderlik Eğitim Örgüt Yapısı İnsana Yönelik Olma

Denetim ve Kontrol Denetim, iş sürecinden bağımsız ve uzman kişiler tarafından yapılan kıyaslama faaliyetleridir. Kontrol ise, bir sistem içerisinde otomatik olarak veya iş sürecine dahil kişiler tarafından yürütülen kıyaslama faaliyetleridir.

Denetim ve Kontrol Arasındaki Farklar Kontrol devamlı bir faaliyettir; denetim bir defa yapılır. Kontrol eş zamanlı olarak yürütülür; denetim geçmişe yöneliktir. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir; denetim insan tarafından gerçekleştirilir. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez; denetimde bağımsızlık şarttır.

Denetim iktisadi faaliyet ve olaylara ilişkin iddiaların, önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçlarını ilgi duyanlara bildirmek amacıyla tarafsızca kanıt toplayan ve bu kanıtları değerleyen sistematik bir süreçtir.

İç Denetim ve Dış Denetim İşletmenin kendi bünyesinde mevcut personeli tarafından yapılan denetime iç denetim, işletme dışından bağımsız bir uzmanın yaptığı denetime de dış denetim denir. (Vergi incelemeleri, Sermaye Piyasası Kurulu uzmanları tarafından yapılan denetimler)

İç Denetim Sisteminin Amaçları İşletme aktiflerini korumak Güvenilir veri sağlamak İşletme faaliyetlerinin etkinliğini geliştirmek Belirlenen politikaları güçlendirmek

İç Denetimin Unsurları Denetim Çevresi Yönetimin Liderliği Örgüt Yapısı Bütçe ve İç Raporlar Personel

2. Etkin Muhasebe Sistemi Kayıt edilen işlemler geçerli olmalıdır (Geçerlilik). İşlemler, doğru olarak yetkilendirilmiş olmalıdır (Yetkilendirme) Mevcut işlemler tam olarak, kayıt edilmelidir (Bütünlük). İşlemler, doğru olarak değerlendirilmelidir (Değerleme). İşlemler, doru olarak sınıflandırılmalıdır (Sınıflandırma). İşlemler, doğru zamanda kayıt edilmelidir (Zamanlama). İşlemler, doğru olarak özetlenmelidir (Özetleme).

3. Denetim Prosedürleri Görev ayrılığı, Faaliyet ve işlemlerin yetkilendirilmesi, Kayıtlar ve varlıklar üzerinde fiziksel kontrol, Bağımsız performans kontrolüdür

İç Denetçiler işletmedeki mali ve mali olmayan olayları gözden geçirmek suretiyle değerlendirmesini yapmakta ve denetim çalışması sonucunda elde ettikleri bilgileri işletme yönetimine rapor halinde sunan doğrudan üst yönetime bağlı işletme çalışanlarıdır.

Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Rolü İç denetim faaliyetlerin; iç ve dış çevre için şeffaf, adil, hesap verebilir ,sorumluluk taşıyabilen niteliklerde olmasını sağlayarak, İşletmelerin belirlenen ulusal ve uluslar arası standartlara uyum sağlamasını böylece işletmenin kabul görmesini, benimsenmesini sağlar.

İç Denetimin Geleceği Avrupa Birliği müzakere süreci, Sermaye Piyasası Kurumu’nun düzenlemeleri, 5411 sayılı yeni Bankacılık Kanunu, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşülme aşamasına gelen Türk Ticaret Kanunu 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve yapılan düzenlemelerle kurumsal yönetim ve iç denetimin gerek özel sektör gerekse kamu alanında önem kazandığı ve bu önemim artacağı görülmektedir.

İç Denetimin Geleceği İngiltere’de Denetim enstitüsü forumu tarafından yayınlanan bildiride iç denetimin geleceği daha fazla risk yönetimi, sistem kontrolü ve program geliştirme ile ilgili hale gelecek İç denetim, finansal kontrolün dışında ek bir takım roller üstlenecek fonksiyonun kapsamı ve rolü genişleyecek odak noktası organizasyonel birimlerden iş süreçlerine doğru kayacaktır.

Teşekkürler