Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OLGU SUNUMU Dr. Bilun Gemicioğlu.
Advertisements

ASTIM TANI ve TEDAVİSİ.
KORUNMA ÖNLEMLERİ NE KADAR ETKİN? Dr. A. Füsun Kalpaklıoğlu.
KOAH ALEVLENMELERİNDE TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI
OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIKLARI
Bronşiyal astma Tanım Etiyoloji Patogenez Morfoloji.
ASTIM Kronik hava yolu inflamasyonu
Astım’ da Tanı Yaklaşımı
KRUP-EPİGLOTİT-PULMONER ÖDEM
HATAY HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ.  Astım bronş dediğimiz akciğer içi hava yollarının müzmin iltihabi bir hastalığıdır. Bu iltihap alerjiye veya sık.
MS 76 yaşında,erkek hasta İş adamı.
Tek Hava Yolu Hastalığı
Olgularla Astım-KOAH Dr Göksel Kıter
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH)
ASTIM Prof. Dr. A.Zafer ÇALIŞKANER.
KOAH HALK EĞİTİM BİLGİLENDİRME MATERYALİ Konya il Sağlık Müdürlüğü
OLGU SUNUMU 2 B. Gemicioğlu
Allerji ve Allerjik Nezle: Hastalık Belirtileri ve Tanısı
KOAH TANISI VE TAKİBİ.
Solunum Sistemi Hastalıklarında Anamnez, Fizik Muayene ve Semptomlar
ASTIM ATAK.
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
VİTAL BULGULAR SOLUNUM
Dünya KOAH Günü Kasım 2013 Nefesiniz Daralıyorsa,
Toplum kökenli pnömoni
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
BAŞAĞRILI HASTADA DEĞERLENDİRME
BRONŞ ASTIMI PROF.DR.A.FUAT KALYONCU HACETTEPE TIP FAKÜLTESİ
İ. Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ
GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI
HAYAT NEFESLE BAŞLAR NEFESLE DEVAM EDER. AKCİĞERLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR.
İnvazİv mekanİk ventİlatör
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI
AÜTF Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Allerjik Hastalıklar Bilim Dalı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BRONŞ ASTIMI ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)
Dr.Gülbin Bingöl Karakoç Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
ASTIM HALK EĞİTİM BİLGİLENDİRME MATERYALİ
Göğüs Ağrılı Hastaya Yaklaşım. AMAÇLAR Göğüs ağrılı hastanın tanınması Göğüs ağrısı sonucu oluşan belirti ve bulguların ayırt edici özellikleri Miyokard.
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
ASTIM VAKA SUNUMU HAZIRLAYAN: SÜLEYMAN NAZİFBEYOĞLU B
Arter Kan Gazları Klinik Örnek Olgular
ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİ Sağlık Slaytları Sağlık Slaytları
Nebülizatör, ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır.
ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
ÇOCUKLARDA ASTIM YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay KZULU AYYILDIZ
SOLUNUMUN DENETLENMESİ
ÇOCUKLARDA SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
ALLERJİK HASTALIKLARDA ANAMNEZ, FİZİK İNCELEME VE İLETİŞİM
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
Preoperatif değerlendirme
BRONŞEKTAZİ.
SOLUNUM ACİLLERİ DR.RAŞİT CEVİZCİ. Sağlık ve Hastalıkla İlgili Temel Kavramlar.
Sunum transkripti:

Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü EĞİTİM BİRİMİ

OBSTRÜKTİF AC HASTALIKLARI AMAÇ Astımlı ve KOAH lı hastaya yaklaşım ve tedavi yöntemlerini öğrenme HEDEFLER 1.Astımın ve KOAH’ın tanımını öğrenme 2.Nedenlerini öğrenme 3.Belirtilerini öğrenme 4.Tedavi algoritmasını öğrenme

Solunum yolları anatomisi

BRONŞ ASTMASI Bronş astması kendiliğinden ve/veya ilaçlarla düzelebilen değişken ve yaygın hava yolu obstrüksiyonudur Obstrüksiyon tamamen veya kısmen reverzibldir. Hastalık öksürük,hırıltılı solunum, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı atakları şeklinde seyreder

BRONŞ ASTMASI Hastalık daha çok küçük hava yollarını tutar ,larinks tutulmaz Obstrüksiyon bronşlarda başlar Kronik olgularda hava yollarındaki yapısal değişikliklerle obstrüksiyon sürekli olabilir.

BRONŞ ASTMASI Hastalığın ortaya çıkışında genetik ve çevresel faktörler birlikte rol alır. Bronş astmasın da altta yatan esas olay hava yollarındaki enflamasyondur FİZYOPATOLİJE DEĞİNİLECEK.

BRONŞ ASTMASI Atopi: kişinin yaşadığı ortamda sık karşılaşılan allerjen maddelere karşı spesifik Ig E üretme yatkınlığıdır ve kalıtsaldır sıklıkla aynı kişide başka allerjik belirtiler(ürtiker, saman nezlesi vb)eşlik eder. Akrabalarında alerjik hastalık öyküsü alınabilir.

BRONŞ ASTMASI Klinik ve Tanı: Tanı asıl olarak öykü ile konur. Hastalık kendini ataklar şeklinde öksürük ,hırıltılı solunum,nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ile belli eder. Öksürük genelde kurudur Belirtiler nöbetler şeklinde ortaya çıkar ve tekrarlayıcı niteliktedir.

Hastanın yakınmaları zamanla ve ilaçlarla düzelir. Özellikle tekrarlayan hırıltılı solunum (wheezing) öyküsü astımı akla getirmelidir. Belirtiler genellikle geceleri veya sabaha doğru ortaya çıkar. WHEZİNG SADECE B. ASTMASINA SPESİFİK DEĞİL.

-Ev İçi Ve Ev Dışı Ortam Kirliliği - Ağır Kokular -İlaçlar Aşağıda belirtilen faktörler belirtilerin ortaya çıkmasında tetikleyici rol oynaya bilirler ; -Egzersiz -Duman - Sigara Dumanı -Soğuk Hava -Viral Enfeksiyonlar -Ev İçi Ve Ev Dışı Ortam Kirliliği - Ağır Kokular -İlaçlar -Bazı Gıda Katkı Maddeleri İYİ BİR ANAMNEZ ALINMASINA VURGU YAPILACAK.

Kişinin duyarlı olduğu maddelerle ( polen, hayvan tüyleri, ev tozu akarları, bazı gıda maddeleri vs.) karşılaşma yada psikolojik faktörlerle belirtiler şiddetlenebilir,ataklar ortaya çıkabilir.

Fizik bulgular hastalığın ağırlığına göre değişir. Ataklar sırasında kişinin bulguları tamamen normal olabilir. Hırıltılı solunum, dispne, takipne gözlenebilir. Oskültasyonda ekspirasyonun uzadığı saptanır ve ronkuslar duyulabilir. Şiddetli atak esnasında solunum seslerinin kaybolması (sessiz akciğer) siyanoz ve solunum yetmezliği bulguları saptanabilir.

Akut astım atağı sırasında bilinç bulanıklığı, ajitasyon, dinlenirken dispne , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, solunum sayısının 30/dk , nabız 120/dk üzerinde olması, kan gazlarında hipoksemi (60 mmHg altında) veya hiperkapni ( 45 mmHg üzerinde) olması atağın ağır olduğunu gösterir.

TEDAVİ BRONKODİLATATÖRLER ANTİHİSTAMİNİKLER KORTİKOSTEROİDLER DESENSİTİZASYON

Astım (Yetişkin) H E R A Ş M D NAK İ L A T AABT ABC yi değerlendir Maske ile 5 lt/dak. Oksijen ver, gerekirse solunumu PBV(Pozitif Basınçlı Ventilasyon (Balon valf maske) ile destekle Hastayı rahat, tercihen oturur pozisyonda tut Oksijen satürasyonunu izle Salbutamol inhaler ihtiyaca göre 2-4 puf kullan ( 5 – 10 dak. bir tekrarla ) Damar yolu aç (DAKŞ) Salbutamol eğer hastada hemodinamik kötüleşme, göğüs ağrısı gibi belirtiler başlarsa SALBUTAMOLU DURDUR. Hastada beraberinde KOAH var ise SpO2 %90 seviyelerinde olacak şekilde OKSİJEN desteği sağla. Yapılanlar hastayı rahatlatmadıysa 0.3 mg IV/SC ADRENALIN uygula (20 dak arayla 3 kez) Kardiyak monitorizasyon yap, hastayı değerlendir

CLEVELAND EMS PROTOCOLS

KOAH K: Sürekli olan O: Obstrüktif : Tıkanıklık oluşturan ve A: Akciğerleri etkileyen H: Hastalık

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH ): Ekspirasyon hava akımlarında kısıtlılık gösteren ve bu özelliği zamanla (aylar boyunca) değişmeyen bir hastalık grubunu tanımlar. KOAH Amfizem ve kronik bronşiti kapsayan bir hastalık grubudur ve bronş astması bu tanımın dışındadır. KOAH FİZYOPALOJİSİ AÇIKLANACAK.

Havayolu obstrüksiyonu astımdaki gibi reversibl değildir , aksine aylar yıllar boyunca yavaş bir ilerleme gösterir.

ETYOPATOGENEZ Ekspiratuvar hava akımı obtrüksiyonu hava yollarının hastalığına (kronik bronşit ) ve amfizeme bağlıdır. Hava yollarının duvar kalınlığının artması , lümen içi mukus artışı,küçük hava yolarındaki değişiklikler lümen çapını azaltarak obstrüksiyona neden olurlar.

AMFİZEM: Anatomik olarak terminal bronşiollerin distalindeki havalanma alanlarının ( alveollerin) tahribatına bağlı kalıcı genişlemelerdir.bronşiollerin açık kalmasını sağlayan parankim destek dokunun yitirilmesi bronşlarda daralmaya ve obstrüksiyona yol açar.

KRONİK BRONŞİT: Bronşlarda aşırı mukus salınımına (hipersekresyona ) işaret eder,ardışık iki yıl boyunca en az 3 ay süreyle kronik tekrarlayıcı balgam çıkarma olarak tanımlanır.

KOAH için en önemli risk faktörü sigara içimidir, Olguların % 80- 90’ından sorumludur. Diğer kesin risk faktörleri mesleksel maruziyetler (kadmiyum, silika vb.)

En sık belirti nefes darlığı KLİNİK : En sık belirti nefes darlığı Öksürük Hırıltılı solunum Balgam çıkarma Çoğu hasta kış aylarında sık solunum yolu enfeksiyonu geçirir. Dispne yıllar içinde giderek artar,önceleri eforla ortaya çıkarken sonraları günlük işleri engelleyecek dereceye ulaşır.

KOAH ASTIM 40 yaş üstünde ortaya çıkar Genellikle erken yaşta Uzun sürede ortaya çıkar Nispeten hızlı başlangıçlı Çoğu hasta(%90) sigara içer Çoğunlukla sigara içmezler Atopi öyküsü nadirdir Atopi öyküsü sıktır Dispne ilerleyicidir Dispne/hırıltılı solunum tekrarlayıcıdır SFT reversibl değildir Havayolu obst. reversibldir Bronş aşırı duyarlılığı hafiftir belirgin ve abartılıdır Parankim destrüksiyonu vardır Parankim destrüksiyonu yoktur ÇOK İYİ BİR ANAMNEZ ALINMASI GEREKLİLİĞİ.

Farmakolojik Tedavi BRONKODİLATÖR TEDAVİ: (Salbutamol, terbutalin) ANTİİNFLAMATUARTEDAVİ: METİL PREDNİZOLN AŞILAR:Pnömokok aşıları 5-10 yılda bir ve influenza aşıları her yıl sonbaharda olmak üzere bir kez önerilmektedir OKSİJEN TEDAVİSİ (Ventüri maskesiyle 2-4 litre/dk) KOAH tanısı konulmuş hastalarda yüksek konsantrasyonlu O² uygulanmamalıdır HİPERVENTİLASYONUN ZARARINA VURGU YAPILACAK.

Amfizem/KOAH (Yetişkin) R A Ş M D NAK İ L AABT A T ABC yi değerlendir Havayolu, solunum ve dolaşımla ilgili sorunları bul Hastayı rahat ettiği pozisyonda bırak Nazal kanül veya Venturi maske ile 2 – 4 lt/dak. Oksijen ver, gerekirse solunumu PBV ile destekle Oksijen satürasyonunu izle Salbutamol inhaler ihtiyaca göre 2-4 puf kullan ( 5 – 10 dak. bir tekrarla ) SpO2 %90 çerçevesinde korunmaya çalışılması gerekliliğin önemine vurgu. Damar yolunu aç Solunum sıkıntısı ciddi ise ve bilinç kaybı gelişirse endotrakeal entubasyon yap Kardiyak monitorizasyon yap, hastayı değerlendir

CLEVELAND EMS PROTOCOLS