Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
Advertisements

1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
İSİM TAMLAMALARI.
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
KELİME TÜRLERİ İSİMLER Canlı cansız varlıkları, kavramları, duygu ve düşünceleri karşılayan sözcüklere isim denir. İsimler özellikleri bakımından üç.
VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Ad (İsim) Ad (İsim) Çeşitleri Özel Ad Cins Ad
YAZIM KURALLARI.
İSİMLER İSİM: Canlı ve cansız varlıkları, duygu ve düşünceleri, çeşitli durumları bildiren kelimelere İSİM denir.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SÖZCÜKTE ANLAM.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
DİYARBAKIR 2008.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
TAMLAMALAR.
İSİM (AD) Canlı Varlık İsimleri Gül BalıkMehmet Elma Ayı MuratMuz BebekPapatya.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
Hoş Geldiniz 3. Geleneksel Ankara Y.İ.B.O. lar Arası Bilgi Yarışması.
İşlev Açısından Kelime Türleri
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
FİİLLERDE ÇATI.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
EKLER VE KELİME YAPISI.
Sözcükte Anlam Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. Çok Anlamlılık: Bir sözcüğün temel anlamının yanında.
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
EKLER VE KELİME YAPISI.
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
KELİME GRUPLARI Kelimelerin, bir varlığı, kavramı, niteliği, durumu, hareketi karşılamak üzere, belirli kurallar içinde yan yana gelerek oluşturdukları.
DÜŞÜNME.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
ÖĞRENME STİLLERİ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak, İSİMLER (ADLAR) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler: Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen adlardır. Aslı, Kadir, Karabaş, Tekir, Ankara, İzmir, Türkçe, Müslümanlık, Türkiye, Almanya, Atatürk Bulvarı, Hale Apartmanı, Türk Dil Kurumu, Kızılay, Van Gölü, Ağrı Dağı, Konya Ovası Cins İsimler (Tür Adları): Aynı türden olan canlı cansız bütün varlık ve kavramlara verilen ortak adlardır. Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak, kalp, siyah, kırmızı, öğretmen vb.

Tekil Ad: Sayıca tek bir varlığı karşılayan adlardır. FULYA HOCA Tekil Ad: Sayıca tek bir varlığı karşılayan adlardır. Çoğul Ad: Sayıca birden çok varlığı karşılayan adlardır. Adlara “-lar, -ler” çokluk eki getirilerek yapılır. Ev, çocuk, ağaç… Çoğul eki alan sözcükler çeşitli anlam ilgileri kurabilir: Bu kitapları dolaba yerleştirelim. (çokluk) Aliler bu akşam bize gelecek. (aile, çevre) Yeni Mimar Sinanlar yetişiyor. (benzerleri) Seni dünyalar kadar seviyorum. (abartma) Sabahları mutlaka yürüyüş yaparım. (genelleme) Olay olduğunda on yaşlarındaydım. (aşağı yukarı) Müdür Beyler birazdan gelecek. (saygı) Hanımefendiler nihayet uyanabilmişler. (küçümseme)

Topluluk Adı: Biçim bakımından tekil olduğu hâlde anlamca topluluk kavramı taşıyan adlardır. Millet, ordu, halk, orman, sürü… *Bazı sözcükler cümle içinde topluluk adı olarak kullanılabilir. Bu durum cümleden anlaşılır. Sınıfta öğretmen var mı? (tekil) Bu sınıf çok başarılı. (topluluk)

İnsan, hayvan, hava, rüzgar, bulut, kedi vb. FULYA HOCA Somut Adlar: Duyu organlarımızla görüp kavrayabildiğimiz ve tabiatta madde olarak var olan gerçek nesne ve varlıkların adlarıdır. İnsan, hayvan, hava, rüzgar, bulut, kedi vb. Soyut Adlar: Görünürde madde olarak var olmayan, duyu organlarımızla kavranamayan, ancak düşüncelerimizde var olan kavramlara karşılık olan adlardır. İnsanlık, erdem, iyimserlik, karamsarlık, güzellik, hüzün, öfke, sevinç vb.

FULYA HOCA İSİM TAMLAMALARI Belirtili İsim Tamlaması: Tamlayanın “-in” ilgi ekini tamlananın da “-i, si” 3.tekil kişi iyelik ekini aldığı tamlamalardır. tamlayan tamlanan -in -i İzmir’in yazı çimenin yeşili pencerenin kenarı

Yemekleri çok güzeldir bu lokantanın Yemekleri çok güzeldir bu lokantanın. Fethiye’nin yüzmeye doyamadığımız denizi hep aklıma geliyor. Kimsesiz akşamların derin sızısı doldu içime. Onun da duyguları, hayalleri olduğunu anlamalısın. Çocukluğu yoksulluk içinde geçmişti. Bizim okul bu yarışmayı kazanır. Bu adam kimin nesi?

FULYA HOCA Belirtisiz İsim Tamlaması: Tamlayanı yalın halde bulunan, tamlananı 3.kişi iyelik ekini alan tamlamalardır. tamlayan tamlanan -i yağmur kokusu ağaç dalı tarla kuşu çam ağacı ders kitabı ayrılık acısı ev hanımı

Takısız İsim Tamlamaları: Tamlayan ve tamlananın, tamlama ekleri almadan oluşturdukları isim tamlamasıdır. Bu tür tamlamalarda tamlayan, tamlananın neyden yapıldığını bildirir. İyi insan (insan iyiden yapılmamış) Demir kapı (kapı demirden yapılmış) Altın bilezik, tahta masa, bakır tepsi… *demirden kapı taştan duvar

Zincirleme İsim Tamlamaları: Birden çok isim tamlamasının iç içe geçmesiyle oluşur. çocuğun çalışma odası İstanbul’un ulaşım sorunu köyün kaynak suyu