İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
Advertisements

KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
TAMLAMALAR.
İSİM GRUBU.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TÜRKÇE ADLAR (İSİMLER) BETÜL YILDIRIM 2010.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
BİÇİMBİLİM Bugün biçimbilim adı altında yapılan araştırmaların, sözcüklerin kökenlerinin saptanması,ek ve kök olarak belirlenmeleri, dilbilgisinin en.
TAMLAMALAR.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
SÖZCÜK YAPISI HAZIRLAYAN; ONUR BUĞTEKİN 5/A 232.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
ek kök ekler Yapım ekleri Çekim ekleri Yapılarına göre sözcükler
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
ADLAR 1.ANLAMLARINA GÖRE ADLAR: A.VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR:
İSİMLER(ADLAR).
İSİMLER(ADLAR)
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
SÖZCÜK YAPISI ...
TAMLAMALAR.
Canlı,cansız varlıklara verilen sözcüklere isim(ad) denir.
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
İSİMLER(ADLAR).
TAMLAMALAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
YAPILARINA GÖRE İSİMLERİ
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
İSİM TAMLAMALARI.
BASİT SÖZCÜK BİRLEŞİK SÖZCÜK TÜREMİŞ SÖZCÜK
Hakan Satılmış Türkçe Öğretmeni
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
ADLAR (İSİM) GÜRAY KARAGÖZ TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. ADLAR (İSİM) -mek,mak alamayan -duygu ve düşüncelerin adı. -varlıkları ve kavramları karşılar.
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
Kelime Türleri.
İSİMLER Canlı cansız tüm varlık ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir. Gül Çocuk İstanbul Masa Ev Ağaç İnsan.
AD(İSİM) ÇEŞİTLERİ.
Ergun DÖNMEZ İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU. BASİT SÖZCÜKLERTÜREMİŞ SÖZCÜKLERBİRLEŞİK SÖZCÜKLER İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU.
ADLAR (İSİMLER).
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
İSİM GRUBU.
İSİMLER(ADLAR).
Tarafından yayınlanmaktadır
ADLAR (İSİMLER).
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
TAMLAMALAR.
YAZAR: HARUN EMRE CERİTLİOĞLU
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
Sözcük (Kelime) Bilgisi
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
İsİmler(ad) Nedİr? İsim: Arapçadan Türkçeye geçmiş bir sözcüktür. Türkçesi addır. İsimler, canlı-cansız, somut-soyut varlık veya olayların hepsini ayrı.
ALICAN OZTURK Konu: İsim(Ad).
İSİMLER. İSİM NEDİR? Varlıkları karşılayan sözcüklere isim denir. Canlı veya cansız olsun her varlığın ismi olabileceği gibi duyguların ve düşüncelerin.
KÖKLER EKLER.
Sunum transkripti:

İSİM (AD)

Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir varlığı karşılayan isimlerdir. Örnek : Ayhan, Çanakkale, Asya Kıtası  Özel İsimlerin Kullanılma Biçimleri : İnsan ve hayvan isimleri, yer isimleri, gezegen ve yıldız isimleri gazete, dergi, kitap isimleri

 b-) Cins isim : Aynı türden birçok varlığı ve kavramı karşılayan isimlerdir.  Örnek : Boya, çiçek, su, süt  2-) Varlıkların Oluşlarına Göre İsimler A-) Somut İsim : Duyularla algılayabildiğimiz, uzay boşluğunda yer kaplayan belli isimlere somut isimler denir. Ancak bazı kelimeler kullanıldıkları cümle içinde mecaz anlamlar yüklenerek somut olur.  Örnek : Işık, hava, koku, çiçek

 b-) Soyut İsim : Duyularla algılayamadığımız herhangi bir yer kaplamayan kavramları anlatan isimlerdir.  Örnek : Sevgi, Nefret, Hüzün, Aşk 3-) Varlıkların Sayılarına Göre İsimler a-) Tekil İsimler : Sayı olarak tek bir varlığı karşılayan isimlerdir. Örnek : Defter, dergi, kalem  b-) Çoğul İsimler : Birden fazla varlığı karşılayan isimlerdir.  Örnek : Çocuklar dışarıda kar topu oynuyorlardı.

 c-) Topluluk İsimleri : Birden fazla varlığı karşıladığı halde lar, ler ekini almamış isimlerdir. Örnek : Sınıf, kulüp, aile, grup  Yapılarına Göre İsimler  1-) Basit İsimler : Yapım eki almamış kök halinde veya çekim eki almış durumda bulunan isimlerdir. Örnek : Taş, araba, ev, okul  2-) Türemiş İsimler : Yapım eki almış isimlere denir.  Örnek : gözlük, simitçi, yurttaş

Basit isim

 3-) Birleşik İsimler : İki veya daha fazla ismin yan yana gelerek oluşturdukları yeni isme birleşik kelime denir.  Örnek : hanımeli, Çanakkale, Galatasaray  İsim Tamlamaları  1-) Belirtisiz İsim Tamlaması : Tamlayanı ek almamış, tamlananı ek almış olan isim tamlamalarıdır.  Örnek : Türk Şiir-i

 2-) Belirtili İsim Tamlaması : Tamlayanı ve tamlananı her ikisi de ek almış olan isim tamlamalarıdır.  Örnek : Gönlümün Sultanı, Hayatımın Anlamı  3-) Takısız İsim Tamlaması : Tamlayanı ve tamlananı ek almamış, tamlananın hangi maddeden yapıldığını belirtir.  Örnek : tahta masa, cam bardak, plastik tabak

 4-) Zincirleme İsim Tamlaması : İkiden fazla ismin bir araya gelerek oluşturduğu isim tamlamasıdır.  Örnek : Saray bahçesinin kapısı

ARİFE AY 11-A 797